הציבור הישראלי אוהב לחיות טוב ולעתים השאיפה לאיכות חיים גבוהה מובילה אותנו לערוך ניהול תקציב משפחתי מוטעה הגורר אותנו בסופו של דבר לגירעון תקציבי, הלוא הוא המינוס המפורסם בחשבון הבנק שלנו. הגחמות שלנו והרצון שלנו לפצות את עצמנו על קשיי היום-יום יכולים להוביל אותנו לרכוש רכב חדש, שמלה חדשה, מחשב חדש וכו' רק בכדי שנרגיש קצת יותר טוב עם עצמנו. הבעיה מתחילה כאשר אנו שמים לב שהרכישות הגחמניות שלנו מונעות מאיתנו לגמור את החודש ולכן מאמר זה מיועד לציבור האנשים אשר נמצאים ברגעים אלה במינוס ומחפשים את הדרך לצאת מן המינוס והכי חשוב... להישאר בפלוס לאורך זמן.
השלב הראשון בדרך ליציאה מן המינוס הוא ביצוע ועריכת תמונת מצב עדכנית ואובייקטיבית של המצב הכלכלי של משפחתכם. ראשית, עליכם לערוך רשימה של כלל הכנסותיכם לרבות משכורות, קרנות השתלמות עתידיות וכן פירוט חסכונותיכם לרבות קרנות הפנסיה, קופות גמל, פקדונות בנקאיים ותיקי השקעות. בשלב השני יש לערוך רשימה מפורטת של כלל הוצאות המשפחה. בשונה מכמות מקורות ההכנסה, כמות ההוצאות היא גדולה הרבה יותר ולכן עריכת רשימה מפורטת של הוצאות המשפחה היא קשה הרבה יותר. יש למצוא ולאתר כל הוצאה שהיא, גם אם היא עתידית וסיכוי ההוצאה מוטל בספק. כך למשל, יש להכליל ברשימה הוצאות שכירות או החזר משכנתא תוך כדי שלוקחים בחשבון גם עליה בסך ההחזר החודשי לאורך השנים, חסכונות לשכר לימוד של ילדים, הוצאות רכב (ביטוח, מוסך, רישיונות וכו'), הוצאות חופשה, הוצאות החלפת רכב, מסעדות, ביגוד וכו'. חשוב מאוד לצפות עד כמה שיותר את פני העתיד וכן יש לקחת מרווח ביטחון להוצאות כספיות בלתי צפויות שיכולות להתעורר.
לאחר עריכת הרשימה, ניתן להתחיל לבנות תקציב משפחתי שנתי ורב-שנתי אשר לפיו תתנהלו בשנים הקרובות עד רגע עדכון התקציב. בסופו של דבר, המטרה היא להגיע לכדי תקציב חודשי ושנתי נפרד לכל אחד מסוגי הוצאות המשפחה שלכם מהם אין לחרוג ואפילו לא בשקל בודד אחד. יש לוודא כי התקציב אכן מאוזן ואם אפשר - חיובי. רק לאחר מכן יש לשקול לקיחת הלוואות לצורך כיסוי המינוס וכמובן שרק לאחר הכנסת החזרי ההלוואות אל תוך התקציב המשפחתי. טעות נפוצה ורווחת היא של משפחות אשר לוקחות הלוואה לצורך כיסוי המינוס בבנק ללא שינוי בהרגלי הצריכה של המשפחה אשר יוביל את המשפחה בסופו של דבר - חזרה למינוס.
ללא קשר לנושא ניהול התקציב המשפחתי, מומלץ להימנע מהוצאות מיותרות ולהשקיע זמן ומאמץ במציאת עסקאות משתלמות בכל התחומים. צרכנות נבונה יכולה לסייע לכם להישאר במסגרת תקציב המשפחה שלכם - חיפוש הנחות, מבצעים ואלטרנטיבות זולות ליותר למוצרים בהם אתם משתמשים בהווה יכולים לעשות את ההבדל בין גירעון תקציב לעודף תקציבי.