בעלי אקווריומים רבים מגלים בעיקר בחורף ובעונותהמעבר נקודות לבנות הדומות לגרגירי חול על גופם וסנפיריהם של דגי הנוי באקווריום.
נקודות אלו מאפיינות את מחלת "הנקודות הלבנות", המחלה השכיחה ביותר בקרב דגי הנוי באקווריום.
מדובר בטפילים מיקרוסקופיים המתיישבים על גוף הדג ונקראים Ichthyophthirius multifilis או בקצרה ICH או ICK.
הדגים מתגרדים על עצמים שונים בנסיון להסיר את הטפילים, לרוב ללא הצלחה, ונראים תשושים וחסרי תאבון. במידה ואין מטפלים במחלה ומשמידים את הטפילים, עלול הדג ללקות במחלות משניות וזיהומים העלולים לגרום למותו.
הטפיל מתפרץ בעיקר במים באיכות שאינה טובה מספיק וכן בעת שינויי טמפרטורה כלפי מטה "התקררות" וכך בדומה לשפעת המתפרצת בבני האדם בעיקר בחורף, מתפרצת מחלת הנקודות הלבנות בד"כ בתחילת החורף.
הטפיל מתיישב על גופו של הדג וניזון מדם וחלקי עור, הגירוי גורם להיווצרות ציסטה (שלפוחית) לבנה הנראית לעין.
לאחר מספר ימי "סעודה", יורד הטפיל מגוף הדג אל מצע האקווריום, שם הוא מכפיל את עצמו לכמה מאות טפילים חדשים וכל הכנופיה עולה מהמצע אל המים הפתוחים ושוחה לחפש לה קורבנות חדשים.. וחוזר חלילה.
רק ב"שלב השחיה" האורך לכל היותר יומיים-שלושה, הטפיל חשוף לתרופות. (בעת שהוא נמצא על גבי הדג או על קרקעית האקווריום אין התרופות משפיעות או פוגעות בטפילים). וכך מחזור אחרי מחזור נמצא באקווריום טפילים בכמות גדלה והולכת.
הטיפול בטפיל כולל מספר מרכיבים:
1. העלאת הטמפרטורה ב 2-3 מעלות (לזירוז מחזור חיי הטפילים המתקצר בטמפרטורה גבוהה).
2. הוספת מלח למים (מלח ייעודי לאקווריום או מלח גס, לא מלח שולחן)בכמות של כפית לכל 5-10 ליטר (הטפיל אינו סובל מליחות במים).
3. טיפול תרופתי בתרופה ייעודית המשמידה טפילים (כגון costapur של SERA או תרופות נוספות). הטיפול אורך 10-14 יום (כאורך מחזור החיים של הטפיל על מנת לוודא שהגיעו ל"שלב השחייה" בו הם נפגעים מהתרופות).
חשוב: אין להוסיף מלח ל דגי נוי ממשפחת החתולים, יש להשתמש בחצי מינון בלבד בתרופות לדגי טטרה ודגים רגישים כגון בוטיה ליצן.
חשוב גם להוציא פחם מן הפילטר ולכבות סנני UV לפני תחילת טיפול (הפחם סופח את התרופה והסנן הורס אותה).
במרבית המקרים הטיפול מצליח והדגים מתאוששים, אך קיימים מקרים בהם אין התרופות עוזרות ויש לחזור על הטיפול עם תרופה שונה.
בסיום הטיפול, מחזירים פחם לפילטר ומבצעים מספר ריענוני מים להקטנת ריכוז התרופה במים.
לזיהוי וטיפול במחלות נוספות, ראה מאמר מחלות דגי נוי והטיפול בהן