הרפואה הסינית המסורתית היא חלק אינטגרלי ומהותי מהתרבות והציוויליזציההסינית מראשית התפתחותה לפני יותר מ 3000 שנה באזור אגן הנהר הצהוב.
מאפיינים רבים של הרפואה הסינית המסורתית התקיימו כבר בזמן שושלת שאנגוג'ואו (שימוש בעשבי מרפא ומישוש הדופק), אך רק בזמן שושלת צ'ין (המאה ה 3לפנה"ס) יצא לאור הספר הראשון שעסק בהדרכה והגדרה של הרפואה הסינית.
הספר שנקרא "ספר הרפואה הפנימי של הקיסר הצהוב" הוא ספר שמתעד שיחות שלהקיסר הצהוב (חואנג די – הקיסר ששלט ע"פ המסורת הסינית במהלך האלף השלישילפנה"ס ונחשב לאבי האומה הסינית), לבין שריו ויועציו.
בספר זה (שנכתב כנראה ע"י פילוסופים דאואיסטים), שנחשב לספר היסודברפואה הסינית מצויה תפיסת היסוד של גישת הרפואה הסינית שרואה באדם מכלולשמורכב מהפיזי, הרוחני והנפשי שמושפע מהסביבה בה הוא חי.
העיקרון המרכזי של הרפואה הסינית הוא שמירה על הרמוניה בין הגורמיםהפנימיים (גוף, רוח, נשמה) ובין הגורמים החיצוניים (אקלים, תנאי סביבה,תזונה).
הרפואה הסינית היא בעיקרה רפואה מונעת שמדגישה את הנחיצות בקיום אורח חיים בריא ושמירה על איזון.
טכניקות האבחון ברפואה הסינית
בניגוד לרפואה המערבית המודרנית שמתבססת ברובה על בדיקות מעבדה שבעזרתןמאובחנת בעיה רפואית לה ניתן טיפול תרופתי או אחר עד לפתירתה באופן ספציפי –הרפואה הסינית לא מתבססת בסימפטומים וניסיון לפתרון נקודתי של בעיה, אלאבאבחנה עמוקה וניסיון לפתור את חוסר האיזון הבסיסי שמתקיים בחייו של החולהוגורם בעקיפין להתפרצות מחלה.
שיטת האבחון של ברפואה הסינית מתחלקת לארבע שלבים:
התבוננות
ע"פ הרפואה הסינית שינויים פנימייםמשתקפים באיבריו החיצוניים של המטופל (במיוחד בלשונו, בגוון עורווציפורניו), ולכן השלב הראשון של האבחון הוא התבוננות חיצונית במטופל.
הקשבה והרחה
הרופא הסיני מקשיב לקולו ולנשימותיו של המטופל ומריח את ריח הגוף שלו.
שיחה
במהלך השיחה הרופא הסיני שואל את המטופל שאלותעל חייו, הרגלי האכילה והשינה שלו, חיי המשפחה ומצבו הנפשי. בשלב זה עלהמטופל להיות כן ואמיתי עם רופאו ולהיות מוכן לספק אינפורמציה שאינה קשורהישירות למצבו הפיזיולוגי.
דופק
הדופק מעיד על מצבו הפיזיולוגי של המטופל ולכן המטפל הסיני בודק את קצב הדופק, העומק והחוזק שלו.
הבדיקה מתבצעת באמצעות האגודל של הרופא.
יין ויאנג
שני הכוחות הקוטביים בקוסמוס שגם מנוגדים זה לזה וגם משלימים ותלויים זה בזה.
על האדם (שהוא מיקרו קוסמוס של היקום כולו) לאזן בין הניגודים בחייו (כגון שינה וערנות).
חמשת היסודות (Wuxing)
עץ, אש, אדמה, מתכת ומים – תיאוריה שמתבססת על תיאורית היין ויאנג ומדברת על הקשר בין אברי הגוף השונים ומערכת הגומלין בניהם.
ע"פ חמשת היסודות יש קשר ישיר בין כל אברי הגוף ולכן לדוגמא לחיצה על כף הרגל יכולה להשפיע על תפקוד הלב או הכבד.
צ'י (Qi)
המושג המרכזי ברפואה הסינית בפרט ובפילוסופיה הסינית בכלל.
הצ'י הוא אנרגיית החיים והכוח המניע והמחייה של היקום.
הצ'י הוא כוח בלתי מוגדר ובלתי ניתן לראייה, שמיעה, הרחה או מישוש.
ע"פ הפילוסופיה הסינית מקור הצ'י בגוף הוא א. נשימה ב. מזון ג. תורשה.
הצ'י עובר שינויים אין סופיים בתהליך הזרימה בגוף האדם, הוא זורם דרךקשת של 14 מרידיאנים (ערוצים), וחסימה באחד מהם גורמת לבעיה רפואית (אונפשית).
על הרופא הסיני למצוא את אותן חסימות ובעזרת דיקור "לשחרר" אותן ולאפשר מעבר אנרגיה חופשי.