שילוב של מים וצמחייה מרגש כל פעם מחדש. הצמחייה מהווה מרכיב חשוב בחזות בריכת הנוי. הצמחייה מעניקה למתבונן תחושה שהוא צופה בדבר האמיתי.
השפעות הצמחים על בריכת הנוי
צמחי המים תורמים רבות לבריכת נוי גם מעבר לפן הוויזואלי. תרומתם של צמחי הבריכה באה לידי ביטוי בהשפעות הבאות:
- תהליך הפוטוסינתזה (בעברית "הטמעה")- תהליך זה מתבצע ע"י כל צמחי הבריכה. בתהליך זה מיצר הצמח אנרגיה. תוך כדי התהליך, קולט הצמח פחמן דו-חמצני ופולט חמצן. חמצן זה הוא אבן בניין חיונית במחזור החיים בבריכת הנוי ומשמש את דגי-הנוי לצורכי נשימה. בתום תהליך נשימה זה, פולטים הדגים חזרה למים פחמן דו חמצני המהווה כאמור מצרך רב-ערך בתהליך הפוטוסינתזה- גלגל החיים.
- הסרת מתכות ורעלים מהמים- ל צמחי הבריכה בכלל ולצמחי הגדה בפרט יש סגולות טיהור מיוחדות. הצמחים סופגים את הרעלים מהמים ומשתמשים בהם כחומרי הזנה. כך, מנצלים הצמחים את הסביבה לצורכי הגדילה והתפתחות, ובו-בזמן תורמים לניקיון הבריכה.
מידע נוסף אודות השתתפות הצמחים בטהור המים- מחזור החנקן בטבע.
- הקטנת החשיפה לשמש ישירה על הבריכה- לעיתים קרובות, תזהו אזורים בבריכה אשר יהיו חשופים ליותר מדי שעות שמש ישירה. ניתן לווסת את כמות האור הישיר על הבריכה ע"י שתילת הצמחים הנכונים באזורים הרצויים. ישנם מגוון צמחים מתאימים למשימות אילו. רובם שייכים לקטגוריית הצמחים הצפים וצמחי הגדה.
- השפעה שלילית על התפתחות האצות- בין הצמחים לאצות מתרחשת תמיד מלחמת קיום. כשהאחד יתפתח, השני ידעך. ולהיפך. הסיבה לכך היא שהאצה היא גם סוג של צמח. צמח לא מפותח במיוחד, צמח קדמון. ולכן, האצה והצמחים ששתלנו "נלחמים" על אותם מקורות הזנה (לדוגמא, אור השמש). כך, ברגע שהאחד ישתלט על חמרי הזנה, לשני יחסרו חמרי הזנה החיוניים לקיומו.
ישנם מגוון צמחים המתאימים ל בריכת נוי . בעת בחירת צמחי הבריכה המועדפים עלינו, נצטרך להתחשב במעט יותר גורמים מלבד מראה הצמח. נפרט מספר פרמטרים חשבים שבהם יש להתחשב טרם קבלת החלטה אודות סוגי הצמחים:
- מיקום השתילה- צמחים שונים, מעדיפים גבהים שונים. לצורך כך, בעת בניית הבריכה יש לבנות "מדרגות שתילה", אשר יספקו אזורים בעלי גובה מים שונה עבור צמחים שונים.
- שעות השמש הישירה על הבריכה- ישנם צמחים שאוהבים יותר שמש, ויש כאלה שפחות. יש להתאים את המיקום של הצמח לכמות האור האופטימאלית עבורו.
- עוצמת זרימת המים- לעיתים, נוצרים אזורים בבריכה, אשר בהם יש זרימת מים חזקה (לדוגמא, על-יד מפל המים). ישנם סוגי צמחים אשר יעדיפו אזורים עם זרימה חלשה או בלי זרימה בכלל.
את צמחיית הבריכה נוכל למיין לחמישה סוגים שונים. כעת, נמנה את קטגוריות הצמחים הנפוצים:
צמחי גדה נמוכים- ניתן לשתול את צמחי הגדה הנמוכים בהיקף הבריכה ובאיים קטנים ייעודיים באמצע הבריכה. כאשר שותלים צמחים אלה בהיקף הבריכה, בעת התפתחותם של הצמחים לצדדים הגבול בין הבריכה לגינה מטשטש- דבר המעניק לגינה מראה טבעי וחלק. כדאי לשתול צמחים אלה בין אבנים גדולות על מנת ליצור תחושה אותנטית טבעית.
צמחי גדה גבוהים- צמחי הגדה הגבוהים שנוכחותם המרשימה נצפית למרחקים הם החלק היפה ביותר בבריכה. מפאת גובהם של צמחים אלה, נהוג לשתול אותם בחלקה האחורי של הבריכה. בשל גובהם של הצמחים, לרוח יש השפעה אדירה עליהם. על-מנת למנוע נפילת הצמח עם העציץ, יש לקבע את העציץ אל הקרקע.
צמחים מחמצנים- צמחים מחמצנים, כשמם כן הם, מחמצנים את המים. לרוב, את הצמחים הללו לא רואים מחוץ לבריכה (מפאת העומק בו הם שתולים). בנוסף, לצמחים בקטגוריה זו ישנן סגולות טיהור מים גבוהות.
נימפאות- נימפאה או שושנת מים היא צמח במשפחת הנופריים. פרחיה של הנימפאה מדהימים ביופיים. הנימפאה משדרגת מראה של כל בריכה. פרחיה של הנימפאה קיימים בהמון צבעים (אדום, לבן, צהוב, סגול, כחול וכו...). קיימים שני סוגים של נימפאות: נימפאות יום ונימפאות לילה. נימפאות יום, פורחות במשך שעות היום, ונימפאות לילה פורחות במשך הלילה. על מנת להגיע לתוצאות אופטימאליות מבחינת התפתחות ופריחת הנימפאות, מומלץ לדשן.
צמחים צפים- צמחים צפים, כשמם כן הם, צפים על פני המים. צמחים אלה פיתחו יכולת התפתחות ללא צורך להיות קשורים לקרקע. בטבע, צמחים אלה מנצלים תכונה זו על-מנת לדלג ממקום למקום. כך הם מפיצים עצמם ביותר ויותר מקומות. צמחים אלה מתאימים במיוחד למצבים בהם נרצה להצל אזורים מסוימים מאור השמש. ישנם סוגים רבים של צמחים בקטגוריה זו.
יש לכם עדיין שאלות שנשארו לא פתורות? מחפשים עזרה מקצועית נוספת?
צרו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם בכל נושא.