מהי עבודת הגמולוג?
עבודת הגמולוג הינה מלאכה מורכבת לשם העיסוק בה, יש לעבור הכשרה מקצועית ייחודית להכרת אבני חן שונות ויהלומים בפרט. את המקצוע ניתן ללמוד במכללות ללימודי הגמולוגיה בארץ ובעולם.
במהלך ההכשרה, נצבר ניסיון המאפשר בין היתר:זיהוי פגמים מסוגים שונים באבן, זיהוי וסיווג סוגים שונים של אבנים, כמו גם הערכת איכויות האבנים על פי פרמטרים קבועים ומוסכמים.
עבודת הגמולוג מתבצעת במעבדה גמולוגית המצוידת בציוד בדיקה חדשני, אולם קיימת אפשרות ליישום העבודה גם בתנאי שטח בשעת הצורך.
מהי מעבדה גמולוגית?
מעבדה גמולוגית הינה גוף עצמאי אובייקטיבי, המתמחה בזיהוי, דירוג וסיווג אבני חן, יהלומים, ותכשיטים המשובצים בהם.
המעבדה הגמולוגית מחויבת לעמוד בתקן הבינלאומי, לפיו על המעבדות הגמולוגיות בכל העולם לפעול ללא משוא פנים תוך תיאור מלא ומדויק של כל אשר נמצא בבדיקתן, בכפוף לאיסורים החמורים החלים עליהן: לא לעסוק בדרך כלשהי במסחר ובמתן הערכות כספיות לאבנים ולתכשיטים הנבדקים- כך האובייקטיביות המקצועית שלהן נשמרת ומובטחת.
בכל מעבדה גמולוגית מוכרת, חייבים להיות מספר אנשי מקצוע, בינהם לפחות שני גמולוגים מוסמכים, כאשר לבכיר שבהם חייב להיות ניסיון של 10 שנים ומעלה, והשכלה מתאימה ממוסד בינלאומי מוכר וידוע.
הבדיקות הגמולוגיות במעבדות בינלאומיות מתבצעות בעזרת ציודים ייחודיים הכוללים גם שימוש במכשירים אופטי ואלקטרו אופטי מדעיים מהמתקדמים מסוגם בעולם, המאפשרים לזהות את האבן הנבדקת ולדרגה בהתאם לפרמטרים בינלאומיים מוסכמים, קבועים ומוכרים, וכן להעריך איכותה על פי ממצאי הבדיקות, הבדיקות מאפשרות לזהות את האבן, טבעיותה, מקורה ולדרגה.
בישראל- מעבדה גמולוגית חייבת רישיון מטעם המפקח על היהלומים ואבני החן ממשרד המסחר והתעשייה של מדינת ישראל.
בעולם- רק בחלק מהמדינות יש צורך ברישוי למעבדות הגמולוגיות, ובכל מדינה נדרש אישור מסוג שונה, למשל: ברוסיה יש צורך ברישיון ממשלתי מטעם המשרד לפיקוח על הסחר ועל הסטנדרטים, ולעומתה, ביפן למעבדה שרוצה להיות מוכרת באופן רשמי חייב להיות רישוי מטעם איגוד המעבדות היפני-AGL.
כיצד מתבצעת בדיקה גמולוגית?
עם קבלת האבן או התכשיט לבדיקה במעבדה הגמולוגית, מתבצעת שקילת הפריט אל מול הלקוח ולאחריה מועבר הפריטלמעבדה להמשך הבדיקה.
הבדיקות כוללות איסוף נתונים פיזיים כמידות, משקל, זוויות, אחוזים, מאפיינים אופטיים וכימיים.
האבן נבדקת במיקרוסקופ בהגדלות גבוהות, כאשר סטנדרט הבדיקה נע בין הגדלה של פי 10, לבין הגדלה של פי 120, או הגדלה גבוהה יותר באם נדרש.
בהמשך, מתבצעות בדיקות מתקדמות בהתאם לסוג הפריט הנבדק, במכשירים כגון: ספקטרופוטומטר,FTIR (קרניים אינפרא אדומות), וכו'. במהלך הבדיקות נבדקת ומאומתת מקוריותה וטבעיותה של האבן, וכן טיפולים שונים שהיא עברה לשיפור המראה-באם היו כאלה.
ארבעת הקריטריונים המקובלים בעולם לדירוג והערכת אבני חן ויהלומים הם ה-4C'S: צבע=Color, ניקיון=Clarity, משקל=Carat, חיתוך=Cut.
בהתאם לממצאי הבדיקות ולהסכמת בין הצוותים הבודקים, נקבעות המסקנות הסופיות ומונפקת תעודה גמולוגית לפריט הנבדק, בה נרשמים כל הפרטים שנמצאו בבדיקה.
בפעם הבאה - מהי תעודה גמולוגית, מדוע צריך תעודה גמולוגית?