כאב בגב תחתון
למה לאנשים יש נטייה לכאבים בגב התחתון?
א. ללכת על 2 זה לא בריא לגב התחתון.
ב. לשבת למשך הרבה זמן זה לא בריא לגב התחתון.
ג. חוסר תנועה גורמת לגב להיות יותר פגיע ובעיקר, לגב התחתון.
ד. חוסר אלסטיות/ היפר מוביליות (עודף אלסטיות..) זה כואב בגב התחתון ועלול להוביל לבעיות גב תחתון.
ה. שימוש לא נכון במפרק האגן/ צורת אימון לא נכונה
ו. כל התשובות נכונות
טוב, התשובה היא ו'. יש עוד המון תשובות נכונות, אני מתייחסת רק למערכת התנועה: שריר-עצם ומה שביניהם (גידים רצועות פאסיות).
קצת על המבנה האנטומי של הגב: החוליות מונחות אחת על השנייה, הוי אומר שכח הגרביטציה דוחס אותן כלפי מטה, מה שלא קורה אצל חיות שהולכות על 4. במשך עשרות אלפי שנות אבולוציה וניסיון של הטבע ליצור מבנה מרחבי יעיל של גב שיוליך את יונק העל על 2 ללא נזקים רציניים, קיבלנו כמה סוגים וגדלים של חוליות בהתאם למיקום שלהן (חוליות צוואריות,דורסליות, לומבריות, מיוחדות), כיסוי סיליקון עבה וגמיש שעוטף את עמוד השדרה (גיד עבה) ואפילו ריפוד בין חולייתי (דיסקים)! וגם אקססורי מאד חשוב: אקסטרה רצועות תמיכה דמויות גומי חזק ואלסטי במיוחד מתוחכמות מאד עם יכולת תנועה לכל הכיוונים אם אופציה לרוטציה (אלו הם שרירי הגב, בטן והליבה). אז זה נכון שלחיות על 2 זה לא מומלץ, אבל תחזוק טוב של השרירים, מונע המון בעיות וכאב.
הנה דוגמא לתחזוק מאד לקוי של הגב ובעיקר של חלקו התחתון: ישיבה ממושכת. זהו מצב שבו הגב מקובע ובו בזמן, פועלים עליו כוחות דחיסה. גם מקובע=מצב שמקשה על זרימה/הזנה חלקה של דם לגב וגם לרגליים, וגם נדחס=הסתברות גבוהה לפגיעה בכיסוי הסיליקון (גיד) ובמקרים של מבנה עמוד שדרה לא איכותי גם נזק לריפוד הבין חולייתי (דיסק). לא להכנס לפאניקה.. רק נשמע מאד מפחיד, עובדה שאחוז גבוה של האוכלוסיה חיים במחדל שכזה...
מה שטוב ברקמה הנהדרת הזו-שרירים, שהיא כמו עוגה שאוכלים אבל נשארת שלמה. אימון נכון של השרירים במסגרת היכולת שלהם (!!!), משפר יכולת תנועתית: יכולת פיתוח הכח+שמירה על אלסטיות-טווחי תנועה מקסימליים (מאד אינדבידואלי). מה שאין כן, הגוף מאד חסכני, אם נאותת לו לאורך זמן שאין שימוש בשריר, זהו תחילתו של תהליך לא חביב במיוחד-אטרופיה, דלדול שריר. השלכות עיקריות: התקשות מקומית של החומר (גיד, פאסיה, במצב מתקדם גם שריר)= איבוד אלסטיות+איבוד יכולת פיתוח כח טובה. עכשיו בעברית: use it or lose it אוסיף ואומר: over use it and lose it
כן כן, חשוב לתחזק את השרירים באופן כללי, ובמיוחד את אלה שמהווים תמיכה לגב התחתון כיוון שמופעלים עליו עומסים כבדים וכוחות דחיסה חזקים והמבנה בבסיסו לא יציב, מורכב מאד ומהרבה גורמים-חוליות. וזהו הטיפול המונע לכאבים בגב התחתון, ברוב המקרים, גם עוזר מאד לאלו שכבר סובלות/ים מכאבים.
בכאבי גב כרונים/קלים עדיף לטפל ומהניסיון הקליני שלי אני ממליצה בחום על עיסוי רפואי טוב שמקיף מגוון מאד רחב של טכניקות שמאפשרות טיפול ברשימת בעיות אורטופדיות לא קצרה בכלל. ע"י אבחון נכון של מה הגורם לכאב, תבחר אסטרטגיית הטיפול המתאימה. בעיסוי ניתן לעזור לגוף לשפר זרימת דם ומוביליות חומרים באופן כללי ולרקמות הפגועות, להסיע חומרי פסולת תקועים שלעיתים גם לוחצים על כלי דם ועצבים בשורה (=כאב, הגבלה בתנועה). במקרה הצורך יש לשחרר נקודות כאב ופאסיות דבוקות. שיקום הרקמות יהיה מהיר בצורה משמעותית מאד ומצב הרוח יהיה מרומם תוך כדי תחושת התחדשות נפלאה, מומלץ בחום. במקרה של כאב חריף נא לפנות לרופא בהקדם.