שמן זית כתית מעולה כמתנה לפסח
מעט על שמן הזית ולמה לקנותו כמתנה לפסח.
מקור עצי הזית הוא באזור ארץ ישראל וסוריה. מכאן הוא נפוץ לכל העולם וזה חשוב שתדעו.
הפקת שמן הזית, או בעברית תקנית, עצירת שמן הזית מתבצעת מאז ומתמיד בבית בית פעם באמצעות מפרכת, משטח אבן כעור ומעליו גלגל אבן גדול וכבד המסתובב ודורס את הזיתים, פעם זה נעשה באמצעות חמור, סוס, פרד וכו' וכיום באמצעות מנוע חשמלי. נכון לשנים האחרונות יותר ויותר משתמשים במכבשים הידראוליים המחליפים את גלגל האבן.
לעצירת השמן שלושה שלבים: שבירה וריסוק של הזיתים באמצעות גלגל האבן או המכונה, סחיטת רסק הזיתים, הזרמת הנוזל לתוך מיכלים. לאחר שהייה קצרה מיכלים אלו מופרד השמן מהמים (מוהל).
בבתי בד בעלי המכונות ההידראוליות התהליך מהיר יותר. הזיתים עוברים ישירות ממתקן השטיפה והפרדת העלים דרך מכונת ריסוק הזיתים ומשם ישירות למכבש בלחץ גבוה. הנוזל המופק שהוא תערובת של שמן ומים מוכנס לצנטרפוגה וההפרדה מהירה, השמן עובר למיכל שמן והמים למיכל מים והחוצה. סוג זה של כבישה נקרא כבישה קרה והוא והוא השמן המומלץ.
את השמן הטרי ניתן לבקבק ישירות ממיכל השמן של המכונות ולנצלו עד כ 3 חדשים מאחר ולאחר מכן הוא מתחיל להחמיץ.
כמו כן את השמן המופק ניתן למלא בחביות ולפקוק אותן היטב על מנת שלא יישאר אוויר במיכל. לאחר מספר חודשים ניתן לבקבקם כאשר שמן זה טוב לשימוש למשך שנה ויותר וזה בעצם סוג השמן הנמכר בחנויות או המיובא ארצה.
בשמן הזית כמות גדולה של חומצה אוליאית שהיא חומצת שומן חד-בלתי-רוויה, התורמת להקטנת הכולסטרול הרע LDL ועליה ברמת הכולסטרול הטוב HDL. בכך הוא תורם למניעת מחלות לב, מחלות דם ובעיות בכלי הדם כמו טרשת עורקים.
האיזון בין החומצה האוליאית לחומצה הלינולנית דומה לזה המצוי בחלב אם, והינו אופטימאלי לספיגת סידן.
שמן הזית מכיל פוליפנולים וויטמין E שהם אנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצן), שעל פי הערכה משפרים את ההגנה של הגוף מפני התפתחות תאים סרטניים, ומונעים בליה והזדקנות של תאי הגוף.
לתשומת לבכם כי טמפרטורת הרתיחה הגבוהה של השמן מקטינה את סכנת הפולימריזציה של השמן, כלומר הפיכת מרכיבים שונים שלו לרעילים.
איכות השמן נקבעת בהתאם לתהליך הפקתו ורמת החומציות שלו. אחוז החמיצות מציין את אחוז החומצות החופשיות בשמן. השמן בדרגה הגבוהה ביותר נקרא שמן זית כתית מעולה כאשר רמת החומציות שלו לא עולה על 0.8 אחוז. מעל לאחוז זה איכות השמן יורדת (זה עדיין לא אומר שהשמן לא טוב).
ומכאן למתנות לחגים ובפרט לחג פסח המתקרב.
כלים נאים, שמיכה וסדין יש לכולנו. עוד מוצר לקבור בארון המטבח או במקום אחר בבית כבר מיותר.
ההמלצה שלנו היא דווקא לקנות מתנה שתהיה שימושית כמו שמן זית כתית מעולה למשל. מזה לפחות ייהנו כולם.
הגיעו אליכם אורחים מחול? קנו להם בקבוק שמן זית תוצרת ישראל. כמו שציינו מעלה, כאן המקור של הזית וכאן מיוצר השמן הטוב והבריא ביותר.
כל יצרני שמן הזית בארץ מבוקרים על ידי מועצת הזיתים ואם קונים מיצרן ישראלי מוכר ובעל רישיון ייצור שמן זית מטעם מועצת הזיתים הרי שעשיתם את שלכם.
זו תהיה מתנה לפסח העדיפה על סט צלחות או סיר שיקברו בארון עד לסוף הדורות.
וכמו כן נא לא לשכוח את המרכיבים הבריאותיים של השמן. כל בוקר כף שמן זית עם קצת לימון לגוון הטעם ובריאותכם מובטחת.
ובמידה ומאמר זה גרם לכם להתעניין עוד בכל הקשור לשמן זית היכנסו לאתר פתורה יצרני שמן זית, יינות ודבש והתעדכנו.