להציע שלטון עצמי לפלסטינים-מאוחר מדיי
בעוד ארה"ב מנסה לקדם מדינה פלסטינית, נתניהו הולך להציע להם שלטון עצמי . יש רב הסיכויים שהיא תיכשל ויגרם נזק למדינה. אמנם יש בהצעה זו תקדים לכך בהיסטוריה ,אך האם זה הזמן לחזור לנקודת ההתחלה?
מאת:גרשון אקשטיין
הקלחת המדינית רוחשת בעשייה, ראש הממשלה, נתניהו, מעודד מהבחירות האחרונות שנתנו רב לגוש הימין מבשל הסדר מדיני אותו בכוונתו להציע לנשיא ארצות הברית, ברק אובמה ,שעיקריו על פי הפרסומים בימים האחרונים בתקשורת הבסיס להצעתו, מתן שלטון עצמי לפלסטינים.
עקרונות ההסדר המוצע
הענקת שלטון עצמי לפלסטינים ביהודה ושומרון, הרעיון של שתי מדינות לשני עמים לא ניתן ליישום בעתיד הנראה לעין, ישראל מוכנה לחדש ללא דיחוי את המשא ומתן עם הרשות הפלסטינית.
אכן עדיין שקט במסדרונות הפוליטיקה,לגבי הצעתו החדשה של נתניהו, גוש השמאל והמרכז טרם הרים ראש והחל לומר את דברו, גם העולם עדיין שותק. כאשר אין מחלוקת על כך שהסדר המוצע על ידי נתניהו היה מתקבל בברכה על ידי כולם אילו היה בכלל סיכוי שהפלסטינים, מדינות ערב והקהילה הבין לאומית היו מקבלים אותה בברכה, אך בעצם העלאת ההצעה החדשה, ישנם מספיק מוקשים וסיכון למדינת שראל כולל האפשרות של יצירת דעת קהל בין לאומית עוינת למדינת ישראל והתנגשות עם ארה"ב ובכך לפגוע בביטחונה בעתיד הנראה לעין.
ושאלות הקשות טרם נשאלו למשל :איך תקבל זאת הקהילה הבין לאומית?מה יהיה גורל רצועת עזה בהסדר ההצעה?,האם זו לא תהיה הסיבה לפריצת אינתיפדה שלישית? מה הם הסדרי הביטחון בבקעת הירדן ?מהם הפרטים על המשטר המיוחד בהר הבית ואיזה דגל יונף? איזה סוג משטרה תוקם ברשות ומה תכליתה? ואלה רק חלק מהשאלות.
הסדר המוצע בדבר הענקת שלטון עצמי המתגבש על ידי נתניהו ובית מדרשו גורם לרבים אי שקט וגם מבוכה , אולי היה מקום בעת יצירת הסכם השלום עם מצרים ,להציע כבר אז קונספט אחר לגמרי במקום הסעיף הפלסטיני בו נקבע כי יהיה "פתרון הולם לזכויות הלגיטימיות שלהם" ולהציע עוד לפני החתימה על הסכם השלום עם מצרים שלטון פדרטיבי ביהודה ושומרון במודל דומה פחות או יותר של להסכם הפדרטיבי האוסטרו-הונגרי משנת 1867 אולי אז היו סיכויים שהדבר יתקבל.
כמה מילים על הקיסרות האוסטרו הונגרית
ב-1867 אחרי מאות שנים שבהם שבטים ובתי מלוכה התחרו על שטחים ברחבי מרכז ומזרח אירופה, הושג הסכם בין בתי המלוכה של אוסטריה ושל הונגריה:
א.הממלכה תיקרא בשם אוסטרו- הונגריה.
ב.לממלכה כולה ריבון אחד שיתפקד כקיסר אוסטריה ומלך הונגריה, בן למשפחת המלוכה האוסטרית.
ג.יקומו שני בתי פרלמנט: אחד הונגרי ואחד אוסטרי. להונגריה יהיה ראש ממשלה נבחר.
ד.תקני סחר וכלכלה יחולו גם על הונגריה, אך תוכל לנהל מערכות בנקים משלה, וכן מערכות חינוך, בריאות, תחבורה ותקשורת עצמאיות.
ה. החוק האוסטרי חל גם על ההונגרים, אך מותר להונגרים לחוקק חוקים משלהם שיחולו על ההונגרים בלבד.
ו.להונגריה אין זכות למדיניות חוץ וביטחון עצמאיות, הן ייקבעו על ידי אוסטריה.
ז. המשטרה ההונגרית תעמוד מתחת למשטרה האוסטרית. להונגרים לא יהיה צבא משלהם, והם חלק מהצבא האוסטרי.
ואכן, האוסטרים למדו להכיר בכך שחוזקה של האימפריה תלוי ביחסה למיעוטיה, ובראשם ההונגרים, וכי אם יימשך המצב של אי השקט הפנימי, תתמוטט האימפריה תחת הלחצים מבפנים ומבחוץ. לאחר משא ומתן ארוך, הגיעו העם ההונגרי ובית הבסבורג לפשרה, אשר כוננה ממלכה דואלית, בה ניתנה להונגרים אוטונומיה מוחלטת כמעט לנהל את ענייניהם, תוך השארת ענייני החוץ, הצבא והכלכלה בידי בית הבסבורג. ואכן התקופה שלאחר מכן הייתה תקופת פריחה ושגשוג מדיני וכלכלי ברחבי הונגריה שהחזיקה מעמד עד לפרוץ מלחמת העולם הראשונה עם הרצח של יורש העצר האוסטרי ב 1914.
גזירה שווה לימינו ואזורינו
לא קשה לנחש את ההדמיה, ואם נעצום את עינינו ונדמיין במתכונת זו את האוסטרים לישראלים ואת ההונגרים לפלשתינאים, אולי ניתן היה להגיע להסדר על בסיס הרעיון שמתגבש כיום בשני שלבים:
א.בשלב ראשון, לקיים ממשל בדומה לקיסרות האוסטרו-הונגרית ,אך בשינויים המתאימים לנו ולתקופתינו,שמישכה יהיה 100שנה.
ב. לאחר מכן לכונן הסדר קבע עם מתן מדינה עצמאית מוחלטת למדינת פלשתין ואפילו מדיניות בטחון והחזקת צבא משלהם.
יתכן שאז היה שאפשרי לבנות מודל של הסדר פדרטיבי דומה ,היתרונות בכך הן קודם כל,ששיני הזמן יעשו את שלהם על ידי כל שנתרגל אנו והדורות הבאים למציאות של שתי מדינות כביכול. ובזמן זה יוסרו חומות האיבה הנמשכות כבר מאה שנה,ונדלג בכך על הסיכון והמוקשים שיצוצו חליפות לבקרים בהסדר שהתגבש בין ציפי לבני ואולמרט לבין אבו מאזן
היום, לכל הדעות הצעת נתניהו באה מאוחר מדיי לכן היא לא במקום.
גרשון אקשטיין,רעננה,סופר ופובליציסט