בכל עיתון שתפתחו - לא משנה אם הוא כלכלי או לא - תמצאו ידיעות על שוק ההון. זהו נושא שעלה לכותרות עקב עליות מתמידות בשנים האחרונות ושבירת שיאים. קצב העליות מדאיג מומחים רבים שסבורים שהבועה אמורה להתנפץ כל רגע ומחירי המניות יתחילו לרדת, אך בפועל לא רואים בשוק ההון שום סדק שיצדיק טענות אלו.
חשש מהמשבר הכלכלי
המשבר הכלכלי שפרץ בעולם לפני שנתיים גרם לבהלה גם בשוק ההון. אנשים המחזיקים תיק השקעות מיהרו לפנות לחברות ניהול תיקי השקעות בדרישה לצמצם את אחזקת המניות ואגרות החוב מהתיקים שלהם בחשש לירידות חדות בערך המניות, למרות שבמציאות הבורסה בתל אביב המשיכה לעלות.
ישראל לעומת העולם
בזמן ששווקים במדינות אחרות סבלו מהמשבר, מדינת ישראל צלחה אותו בצורה יוצאת מן הכלל. ביטוי לכך הוא שוק ההון שממשיך לטפס למעלה. ובכל זאת, מי שברשותו תיק השקעות חייב לשלב בתוכו מרכיבים נוספים מכבר למרכיבים תנודתיים אלו.
כמו שכמעט אף אחד לא צפה את המשבר העולמי לפני התפרצותו, אי אפשר לדעת במאת האחוזים מה יקרה לשוק בישראל. הימור בלעדי על מניות הוא הימור מסוכן מדי אפילו למשקיע הרפתקני ביותר.
שוק הון ראשוני ומשני
השוק שבו החברות מנפיקות את המניות שלהן כצעד התחלתי הוא השוק הראשוני. חברות נוהגות להנפיק מניות לצורך גיוס מזומנים להשקעות והרחבת פעילותם. חברה שהמשקיעים סבורים שאחזקת מניותיה תניב תשואות גבוהות, תיכלל כמעט בכל תיק השקעות והמחיר ההתחלתי שלהן יהיה גבוה יחסית לחברה פחות מוכרת או מוצלחת.
בנוסף קיים שוק ההון המשני, שבו נסחרות המניות לאחר הנפקתן והן כבר לא קשורות לחברות שהנפיקו אותן באופן ישיר, אך כן קשורות לביצוע שלהן. חברה שתציג בדו"חות שלה רווחים טובים תעלה את מחיר המניה שלה, וכך מי שקנה מניה כאשר המחיר היה נמוך יותר, ירוויח. תיק השקעות טוב צריך לכלול בתוכו מגוון מניות, ולא רק של חברה אחת.
מאוחר להיכנס?
השאלה האם מאוחר להיכנס אל שוק ההון לאחר שהוא כבר שבר שיאים ועלה במהלך השנים, היא שאלה שנשאלת רבות. אלו הסבורים שעליות המחירים הגיעו לשיא ויתחילו בקרוב לרדת יגידו שכן, אלו הסבורים שיש עוד לאן לטפס יגידו שאפשר עדיין להיכנס לשוק ההון. בכל מקרה, שוק ההון הוא שוק מגמתי. כל החוכמה היא לזהות את התנודות.