טקס ברית מילה נהוג בקהילות ישראל במשך אלפי שנים. כידוע, מדובר במצווה הלכתית, המסמלת את הברית בין העם היהודי לאלוהיו. כמו בכל הליך רפואי אחר – גם לברית מילה מספר חסרונות, אולם היתרונות – והם רבים – הופכים את מצוות ברית המילה למצווה שכדאי מאוד לקיים.
ברית מילה – הסיבה ההלכתית
ברית מילה כהלכתה היא מצווה שניתנה לעם היהודי עוד בימי התורה. היא המצווה הראשונה בה נצטוו אברהם וזרעו ע"י אלוהים, והיא מסמלת, כאמור, את הברית הנצחית שבין אלוהים לעם היהודי. היא יכול להתבצע על ידי מוהל מוסמך, רב או רופא, וכוללת שלושה שלבים: מילה - חיתוך העורלה, פריעה - חשיפת העטרה והפרדתה מן הקרום שנותר תחת הערלה, ומציצה - מציצת הפצע עד ליציאת דם. ברית מילה נהוג לקיים בנוכחות מניין – אולם אין על כך חובה הלכתית.
בכדי לקיים את מצוות ברית מילה, יש לקיים את הטקס כאשר התינוק בן שמונה ימים (בימים אלו כלולים יום הלידה ויום הטקס). ניתן לקיימה בכל שעות היממה – אך עדיף לקיימה בשעות הבוקר ("הזריזין מקדימין למצוות"). מצוות ברית המילה חשובה עד כדי כך ביהדות, שעל מנת לקיימה במועדה דוחים שבת, חג, ואפילו יום כיפור. עם זאת, ניתן לדחות אותה אם קיים חשש שקיומה יביא לחילול שבת, וכמובן – אם נשקפת סכנה לבריאות התינוק.
ברית מילה – הסיבה החברתית
עם זאת, ברית מילה אינה רק מצווה הלכתית – היא גם מסורת הנהוגה מזה אלפי בשנים קרב בני העם היהודי, ומסמלת את הצטרפותו של הרך הנולד לא רק לעם היהודי – אלא גם למשפחתו ולקהילתו. לכן, מקיימים אותה גם חילונים גמורים. כך, למשל, תפקיד הסנדק, אשר אינו הכרחי מבחינה הלכתית – אולם הענקתו למישהו מסמלת כבוד כלפיו, ועל כן נהוג לתיתו לסב התינוק, או לאדם קרוב אחר. במהלך הברית יושב הסנדק על כסא אליהו, מחזיק את התינוק ומסייע למוהל.
סביב מצוות המילה נקשרו טקסים ומנהגים שונים, המשתנים מעדה לעדה ומקהילה לקהילה. בקרב עדות המזרח נהוג לערוך בלילה שלפני הברית טקס הנקרא "טקס ליל הזוהר", טקס אשר אינו קיים אצל האשכנזים – החוגגים, מצידם, סעודה בשם "שלום זכר", בשבת שלאחר הלידה ולפני טקס המילה. במהלך הברית עצמה, נוהגים חלק מבני עדות ספרד לומר את ברכת "בורא מיני בשמים", אשר אינה נהוגה בקרב בני אשכנז. בקרב הבוכרים, נוהגים להלביש את האב ואת התינוק בגלימות קטיפה, ובקרב בתימנים – נוהג הקהל לשיר לתינוק, עם כניסתו לברית אברהם אבינו, שירת הללויה. לברית מילה, אם כן, נקשרו מסורות ומנהגים, המשמשים אלמנט מאחד ומגבש מבחינה חברתית.
ברית מילה – הסיבה הבריאותית
אולם כידוע, ברית מילה נהוגה כיום לא רק בקרב יהודים, ונפוצה מאוד בקרב בני דתות אחרות – ולכך מצטרפת סיבה נוספת לביצוע ברית מילה ברך הנולד: הסיבה הבריאותית. מחקרים רפואיים מוכיחים כי ביצוע מילה מקל על שמירה על היגיינה באזור הפין, ומצמצם באופן משמעותי את הסיכוי ללקות בזיהומים בדרכי השתן, פימוזיס (הצרות של פתח השפכה) וסרטן איבר המין. בנוסף, מספר מחקרים שנערכו באפריקה בנושא ההידבקות באיידס, הצביעו על מספר נמוך יותר של נדבקים נימולים, בהשוואה למספר הנדבקים שאינם נימולים.
ברית מילה, אם כן, מבוצעת מסיבות רבות שאינן הלכתיות גרידא. לא מדובר רק באקט מסורתי-סמלי, המציין את הצטרפותו של הילד לחוג משפחתו, לקהילה שלו ולעם היהודי באופן כללי – אלא גם בפעולה רפואית התורמת לבריאות התינוק. על כן, אם נולד לכם בן זכר – ערכו עבורו טקס ברית מילה בלב שלם. זה הדבר הנכון ביותר עבורו, מכל הבחינות.