אודות עדשות מולטיפוקל (רב מוקדיות) מאת ד"ר ניר ארדינסט
ד"ר ניר ארדינסט הינו יו"ר החוג לעדשות מגע
1) עדשות מולטי-פוקל כשמן כן הן (מולטי = רב, פוקל = מוקד/פוקס). מכאן, השם עדשות רב-מוקדיות מתאים גם לעדשות בי-פוקליות (2 פוקסים לקרוב ולרחוק) וטרי-פוקליות (3 מוקדים:רחוק,ביניים וקרוב). השם השני, אשר יותר נכון מדעית של עדשות מולטי-פוקל הם עדשות פרוגרסיביות (עדשות מדורגות).
2) עדשות מולטיפוקל הפכו לפופולאריות לא רק בגלל הפונקציונאליות אלא לא מעט בזכות ההיבט האסטטי והמצעיר
3) עדשת המולט-פוקל הראשונה ביצור המוני נקרא וארילוקס ונרשמה כפטנט בשנת 1953 ע"י ברנרד מיינטנץ. כמעט כל העדשות המולטיפוקליות מיוצרות מחברות צרפתיות, גרמניות ויפניות.
4) אי אפשר לשכב ולראות טלוויזיה עם עדשת מולטי-פוקל כייוון שכיוון המבט בזמן שכיבה לא יהיה בחלק העליון של העדשה שמשמש לראייה לרחוק.
5) רוב תוספות הקריאה של עדשות מולטיפוקל נעים מ +0.75 עד +2.50
6) כיום יש עדשות מגע מולטי-פוקל תוך עניות (לאחר ניתוח קטרקט) ועדשות מגע מולטיפוקל.
7) קטרקט ומולטי-פוקל: קטרקט הינה עכירות של עדשת העין הטבעית. כאשר הקטרקט מתקדם ומופיעים תלונות של סנוור, וטשטוש ראייה יש צורך בטיפול והליך ניתוחי הינו הטיפול היחיד. בניתוח העדשה הטבעית העכורה מוחלפת בעדשה תוך עינית מלאכותית. עדשה מלאכותית היא חד מוקדית ולאחר הניתוח הפציינט יהיה חייב להרכיב משקפי קריאה כדי לראות את החומר קריאה לקרוב. כדי לפתור את הצורך במשקפיי קריאה ניתן להציב בעין עדשה תוך עינית מלאכותית שינה מולטי-פוקל. עדשה זאת מאוד יקרה ואינה נכללת בסל הבריאות.
8) נוסחה פשוטה להעריך את התוספת לקריאה לעדשות מולטיפוקל היא:
35) : 10 – גיל)
למשל אדם בן חמישים: 15 50 – 35 =
15:10=1.5 מכאן אדם בן חמישים יזדקק לתוספת לקריאה של 1.5
9) עדשות מגע מולטי-פוקל לטיפול בפזילה:בפזילה אקומודטיבית מלאה או חלקית. בשונה מפזילה מולדת בה פונה העין כלפי פנים מהלידה (כשמה כן היא) ישנה כלפי פנים שמופעיה כאשר הילד מסתכל על עצמים מקרוב. פזילה הזו מופיעה בדרך כלל בגיל שנה עד ארבע אצל ילדים הסובלים מרוחק ראייה ("מרשם פלוס בינוני וגבוה"). הפזילה מתרחשת בגלל הפעלת יתר של מערכת האקומודציה (ומכאן שם הפזילה) שבתוך העין אשר אחראית על פוקוס מקרוב. במקביל להפעלה מסיבית של מערכת האקומודציה בגלל רוחק הראייה מתרחש סימולטנית כינוס יתר. טיפולים אופטיים מבטלים את הרוחק ראייה וכך גם את ההפעלה המסיבית של מערכת ההסתגלות לקרוב (ואז אין כינוס יתר שגורם לפזילה). הטיפול האופטי הינו חובה בגלל שעדר טיפול יגרום לעין עצלה. הטיפולים האופטיים הם עדשות ביפוקל (לילד לא יפה אסתטית – ישנו פס על העדשה) או עדשות מולטיפוקל.
10) בקשישים פעילים משקפי מולטיפוקל עלולים להעלות את הסיכוי לנפילות מחוץ לבית, בהשוואה למשקפיים לראייה מרחוק.
11) העדשות הביפוקל שפותחו יש מוקד ל 2 טווחים: רחוק לקרוב בלבד (ללא טווח ביניים כמו מחשב) כאשר ניתן לראות בעדשה עצמה את המוקדים: כמעט כל העדשה משמשת למוקד ראייה לרחוק החלק - העליון של העדשה והחלון בעדשה משמש לראייה לקרוב. עדשת מולטי-פוקל היא עדשה מעלת כוח גראדיינטי (הדרגתי) לאורך העדשה כולה. עוצמת כוח העדשה למוקד הרחוק נמצא בחלק העליון של העדשה ומגיע בהדרגה לכוח קריאה מכסימאלי בחלק התחתון של העדשה.
12) השטחים המתים בעדשות: בשימוש בעדשת הביפוקל הקליינט מקבל פתרון אופטי לשני מרחקים בלבד, לקריאה ולמרחק 2 מטר והלאה אבל הוא אינו מסוגל לראות במרחק ביניים במולטיפוקל לעומת זאת ניתן לראות לכל המרחקים. בנוסף קוו הפרדה בולט שהיה בשנים שעברו מסמליה הבולטים של הזיקנה. עדשת מולטי-פוקל היא עדשה מעלת כוח גראדיינטי (הדרגתי) לאורך העדשה כולה. השטחים המתים או בעלי עיוות הם הפריפריה (היקף העדשה) של העדשה המולטי פוקלית.
13) העדשה בתוך העין מתפקדת בדיוק כמו זום במצלמה, היא מסוגלת לשנות את צורתה ובעקבות שינוי בצורתה משתנה העוצמה האופטית וכך גם המוקד/פוקס. תהליך זה נקרא יכולת האקומודציה (הסתגלות) ומי שמנצח עליו הוא שריר קטן בתוך העין, שכיווצו והרפייתו מאפשרים את שינוי צורת העדשה. החל מגיל 45, היכולת והגמישות של העדשה יורדת (בניגוד לתפיסה הרווחת בציבור שהשריר נחלש) וכך אין לאדם יכולת לשנות את צורת העדשה כמו בעבר.