בארץ קיימים כחמישה עשר מינים שונים של נמלים, שרובם תתי מין של נמלת הקציר. גודלה של הנמלה נע בן פחות מסנטימטר לחמישה סנטימטר, והן חיות שאוכלות הכול, ואינן בררניות בנוגע למזונן. אפשר למצוא זנים שונים של נמלים בכל רחבי העולם, מלבד אנטארקטיקה, גרינלד, איסלנד וחלק מאיי הוואי. בעולם כולו אפשר למצוא יותר מ-12,000 מינים שונים של נמלים.
מבנה הנמלה מורכב מראש, חזה ובטן, יש לה שלושה זוגות רגליים, וזוג מחושים היוצא מהראש, ואחראי להרחה ומישוש- שני מאפיינים בולטים של הנמלה. מכיוון שהתקשורת בין חברות הקן נעשה באמצעות שחרור של פרומונים מסוימים וריחות שונים, המחושים חשובים לנמלה מאוד. למישוש משתמשת הנמלה כדי להבדיל בין חברותיה לקן, לבין פולשים, וכדי לספר לשאר הנמלים על מזון חדש או סכנה מתקרבת.
לנמלה מחזור חיים מלא- היא מתחילה את חייה כביצה, אחר כך הופכת לזחל, שניזון ממזון שמביאות לו שאר הנמלים, לאחר מכן גולם ולבסוף נמלה בוגרת. מחזור חייה של נמלה ממוצעת ממין נקבה הוא בין שנה לשנתיים. הזכרים חיים שבועות ספורים בלבד, והמלכה יכולה לחיות אפילו שלושים שנים. לנמלים מערך חברתי ברור ומסודר, יש פועלות, חיילות ויש את המלכה השולטת.
הפועלות והחיילות עובדות כדי לתחזק את הקן, לטפל בזחלים, להביא מזון לקן כולו, להרחיב את הקן ולטפל בפולשים ובסכנות שאורבות לקן כולו. לרוב יפעלו הנמלים במשך כל חודשי השנה, אולם באזורים מסוימים בעולם, הנמלים נכנסות לתרדמת חורף בחודשים הקרים. אפילו הזחלים מסוגלים להיכנס לתרדמה בחודשים האלו, ולהקפיא את המשך התפתחותם עד שמזג האוויר יתחמם.
נמלים יכולות להוות מטרד של ממש במקום מגורים, ולכן יש לבצע הדברת נמלים. כיצד תתבצע הדברה שכזאת? ראשית צריך לזהות שיש פעילות של נמלים בבית. הזיהוי קל, כיוון שאפשר לראות שיירות של נמלים הולכות במטבח או במקום אחר. הפעולה הראשונה שעושים היא הדברה נקודתית באמצעות ריסוס כלשהו, אך זוהי הדברה חלקית בלבד, כיוון שמטפלים רק בנמלים שיצאו לשיירה באותו הזמן. שאר אלפי הנמלים עדיין בקן, ויחזרו לפעילות מהר ככל האפשר. לכן כדי לבצע הדברה בה מוצאים את קן הנמלים ומדבירים אותו לחלוטין.