מבין האגדות והמיתוסים הרבים הקשורים לבעלי החיים ולתכונות האופי שלהן, רובן ככולן מבקשות לעשות הקבלה לתכונות אנושיות ולהקל על מקבל המשל להבין את הנמשל ולהפנימו, ראוי להתעכב על המיתוס, ההזוי והלא מובן, של הפילים המפחדים מעכברים. במחשבה ראשונה, והאמת חייבת להיאמר, גם בתהיות נוספות לאחריה, מעלה התיאוריה גיחוכים של חוסר אמון ונימה ביקורתית במיוחד. איך מפלצת חיה ובועטת, במשקל של מספר טונות נכבדות ועוצמה מרסקת עצים, פיל שטורפים מפחדים להתגרות בו למרות שהוא צמחוני, יכול אפילו להכיר בקיומם של עכברים שגודלם אינו עולה על תשעה או עשרה סנטימטרים, לא כל שכן לפחד מהם?
האמת המפתיעה והבלתי הגיונית מכל נקודת מבט שהיא, שהתגלתה במספר ניסויים לא מדעיים ולא אקדמיים, אך בהחלט מצולמים וברורים, היא שהפילים העצומים שהלכו לעבר מקור מזון ושמעו או ראו בדרכם עכבר קטן ומצייץ, פשוט נעצרו, הסתובבו וחזרו על עקבותיהם או שסטו ממסלולם והתרחקו מרחק מה ממקום הימצאו של העכבר האמיץ והבוטח שלו רק ידע כמה קרוב היה להירמס על ידי טנק מרכבה סימן 4, בודאי לא היה ממשיך בציוציו השלווים.
מאחר ופילים, כפי שהוכח קבל עם ועדה לא מסוגלים לבצע ביעילות הדברת עכברים ולנטרל את הגורם שמשום מה מפריע להם וגורם להם לפעול בצורה לא ברורה, נשארת עדיין שאלת הלמה באוויר. סברה אחת אומרת כי הציוץ והקולות שמשמיעים עכברים נשמעים כצרימה חזקה ולא נעימה לאוזני הפיל העצומות במימדיהן. אוזני פילים בוגרים יכולים להגיע מגדלים של 30 או 60 ס"מ ועד לגודל של כמעט שני מטרים! וסברה שנייה גורסת כי העכברים, שרובם ככולם שוכנים ומתגוררים בשכנות לבני האדם ובקרבה למקומות מאוכלסים בבני אדם, פשוט מהווים סוג של חוצנים וחייזרים עבור הפילים החיים בטבע, וחוסר הבנה לגבי טיב היצור המוזר הוא הגורם לרצון לתפוס מרחק ולהתרחק מהמקום.
ונשאלת השאלה המתבקשת, הנוגעת כמעט לכל אחד ואחת מאיתנו והיא שאם הפילים הללו, שכביכול לא אמורות לחשוש מדבר ואף יצור שחייו חשובים לו לא יעמוד בדרכם או יאיים עליהם, מפחדים וחוששים מעכברים, מדוע ישנם אנשים שמעדיפים לחיות איתם ולהתעלם מקיומם במקום לבצע הדברת עכברים וממש כמו הפילים, להמשיך ולחיות חיים בריאים, בטוחים ובריאים יותר בלעדיהם?