מגרשים למכירה הוא תחום שאינו שוקט על שמריו לרגע.
אף אם בתקופות מיתון מתאפיין שוק הנדל"ן ברגיעה מסוימת, קצב התפתחות האוכלוסייה הגבוה בישראל וקצב הפיתוח והיזמות הנמרצים, מעוררים את התחום של מגרשים למכירה והופכים אותו לתחום חי ורוחש פעילות.
קניית מגרשים למכירה היא פעילות שיש לבצע בתבונה והמלכודות והמכשלות האפשריות בשוק הנדל"ן הן רבות. נסקור עבורכם במאמר זה מספר גורמים שיש לבחון אותם בקפידה לפני כל ביצוע של עסקת רכישה של מגרשים למכירה. בתחום הנדל"ן, אף יותר מתחומים אחרים, זהירות ויסודיות הן תכונות מתבקשות וחשוב לבחון באופן מדוקדק כל עסקה בטרם ביצועה.
מי הבעלים של הקרקע?
האם מדובר בקרקע פרטית או בקרקע שהיא בבעלות של מנהל מקרקעי ישראל? רוב הקרקעות בארץ הן קרקעות בבעלות מנהל מקרקעי ישראל וכל המחזיקים בקרקעות מנהל הם בגדר חוכרים בלבד, שהקרקע עלולה להיות מופקעת מחזקתם בהתאם להחלטות המנהל. לכן, חשוב לבחון בטרם כל עסקה במרכזה מגרשים למכירה מי הבעלים האמיתי של הקרקע.
במידה והקרקע היא קרקע פרטית, חשוב לבדוק האם המוכר הוא הבעלים האמיתית של הנכס. בדיקה זו היא בדיקה פשוטה שניתן לבצע באמצעות הזמנת נסח טאבו בלשכת רישום המקרקעין, על סמך מספר הגוש, החלקה ותת החלקה של הנכס. את הבעלות על נכסים שאינם רשומים בטאבו ניתן לבדוק ברשם המשכונות. בנוסף חשוב גם לוודא שלא רשומה על הנכס הערת אזהרה בשל מכירה של הנכס לקונה נוסף. כמו כן חשוב מאוד לבדוק האם לא רובצים על הנכס שעבודים, עיקולים, חובות לרשויות מקומיות, לחברת החשמל וכדומה.
מה העלויות הנוספות הכרוכות ברכישה של מגרשים למכירה?
עלות הרכישה של מגרשים למכירה אינה מסתכמת במחיר שתשלמו לרוכש. פעמים רבות מגרשים למכירה ממוקמים באזור הדורש פיתוח כמו סלילת כביש, חיבור לרשת החשמל ומחייב גם הוצאות שונות ומגוונות כמו היטלים, תשלומים לרשות המקומית, הוצאות עו"ד וכן הלאה. כל ההוצאות הנלוות הללו עלולות להעלות במידה משמעותית את מחירם של מגרשים למכירה ולהפוך עסקאות שנראות על פניהן משתלמות מאוד, לעסקאות שכדאיותן מוטלת בספק.
לסיכום, עסקאות של רכישת מגרשים למכירה הן עסקאות שעשויות להניב רווחים נאים, אך חשוב לבצע אותן מתוך שיקול דעת ולהימנע מחיפזון שעלול, בסופו של דבר, לעלות ביוקר.