בקניית בית חדש טמונה התרגשות רבה. כל כך הרבה תקוות וציפיות גואות בכם ככל שמתקרב המועד שבו תעברו בפתח ביתכם החדש. יחד עם זאת, תמיד ישנו סיכוי שתקוותיכם יתנפצו באחת, אם יתגלו ליקויי בניה בנכס. ליקויי הבניה לא רק משאירים טעם רע בחוויית מעבר הדירה, אלא גם עלולים לגרום לנזקים כבדים.
מהם ליקויי בניה?
כל פגם בבנייה אשר נעשה בניגוד לתוכנית האדריכלית וההנדסית שתוכננה, נחשב כליקוי בניה. ישנם ליקויי בניה שמהווים פגם אסתטי, אך ישנם גם ליקויים שמהווים חריגה גסה מתקני הבנייה ויכולים אפילו לגרום לנזקים בריאותיים ולבעיות בטיחות במבנה.
סוגי ליקויי בניה שיש לתור אחריהם
מידת החומרה של ליקויי בניה שונים אמנם משתנה, אך גם ליקויים שאינם מזיקים יכולים בעקיפין לגרום לנזק כבד ורציני. לכן יש לשים לב לכל ליקוי ולדרוש את תיקונו. ליקויי בניה שנהוג לראות כוללים בין היתר:
• ליקויי בניה בשלד המבנה אשר כוללים יסודות פגומים וסדקים במבנה (מבנה מסוכן). אלו הליקויים המסוכנים ביותר, שאסור להזניח בשום פנים ואופן
• בנייה מרושלת- טיוח גרוע, קירות בלתי מסותתים ואיטום לקוי שעלול לגרום לרטיבות
• ליקויים שגורמים אי נוחות לדיירים - בעיות נזילות או בידוד לא טוב
• ליקויי בניה שמהווים סכנה בטיחותית - ליקויים בבניית מעברי מילוט, הגנה משריפות או חדרים ממוגנים, מעקות לא תקניים ועוד
• ליקוי בנייה שפוגעים במראה המבנה - אין בכך סכנה, אך אין גם סיבה שתעברו בשקט על צביעה גרועה, קירות סדוקים או כל ליקוי אסתטי שחורג ממה שרציתם
מי נושא באחריות לליקויי הבניה?
כשאתם רוכשים דירה חדשה מקבלן, חשוב מאוד לשכור מהנדס בניין מומחה מטעמכם על מנת לבצע ביקורת מבנים במסגרת בדק בית מקצועי ולאתר ליקויי בניה שעומדים בסתירה לתוכנית שהוצגה לפניכם. הקבלן שבנה את דירתכם נושא באחריות על אותם ליקויים ומחובתו לתקן את הליקויים או להציע לכם פיצוי נאות שמקובל עליכם.
כשאתם רוכשים דירה יד שנייה כדאי לבצע בדק בית שכולל ביקורת מבנים, על מנת לפתוח לעצמכם פתח למיקוח, ואולי אפילו לקבל אינפורמציה שתגרום לכם לחזור בכם מביצוע העסקה. בכל מקרה, ליקויי בניה שנמצאו בנכס שאתם מעוניינים לרכוש, פוגמים בשוויו ועל בעל הבית להפחית משמעותית מהמחיר המבוקש במצב זה.