מהפיכות בתחומים של אלקטרוניקה והייטק מופיעות לעתים רבות בהפתעה גמורה. כך היה עם הופעת הטלפונים החכמים כמו אייפון וכמו הטלפונים המבוססים על מערכת ההפעלה אנדרואיד. הם יצרו גלי זעזועים בשוק הגדג'טים הסלולריים. הקורבן הנוכחי היא מערכת ההפעלה סימביאן הוותיקה. בשבוע שעבר חשף אתר Techtime לחדשות אלקטרוניקה והייטק את הזעזוע האחרון: הנהלת קונסורציום סימביאן, שהיה אחראי על פיתוח ותחזוקת מערכת ההפעלה הוותיקה, הודיע שהוא מפסיק את פעילותו.
לדברי מנהל הקונסורציום, טים הולבראו: "התרחש זעזוע סייסמי בשוק הטלפונים הניידים, והתוצאה היא שהמבנה הנוכחי של התאגדות סימביאן, אינו מתאים". מי שדחף לקבלת ההחלטה היתה חברת נוקיה, אשר נאבקת במלחמת קיום אכזרית מול מערכות ההפעלה החדשות, אולם לא תמיד בהצלחה גדולה.
הוותק לא עוזר
פירוק הקונסורציום יתבצע בהדרגה: בתחילה יופחת מספר העובדים בארגון, ולאחר מכן הוא יתופעל על-ידי עובדי נוקיה. נוקיה הודיעה שהיא נשארת מחוייבת לסימביאן ושהיא צופה להמשיך ולמכור יותר מ-50 מיליון מכשירים המבוססים על מערכת ההפלעה. לא פלא, שכן עם פירוק הקונסורציום הוא עובד למתכונת פעולה מסחרית בפיקוחה הבלעדי והמלא של נוקיה.
סימביאן היא מערכת הפעלה סגורה שפיתוחה החל לפני 12 שנה על-ידי נוקיה, אריקסון ומוטורולה. בסוף 2008 רכשה נוקיה את חלקם של השותפים האחרים כדי לספק אותה בחינם ליצאני מכשירים, כדי לפגוע בפופולריות של אנדרואיד ושל מערכת ההפעלה של iOS של אפל. אלא שהמשתמשים המרכזיים במכשיר אלקטרוניקה מבוססי סימביאן לבד מנוקיה, כלומר סמסונג וסוני-אריקסון, נטשו את המערכה ובחרו באנדרואיד.
כעת תוהים בשוק כיצד מתכננת נוקיה להחזיר לעצמה את הבכורה בשוק של מכשירי אלקטרוניקה סלולריים. השליטה דה-פקטו של נוקיה בסימביאן, היקשתה עד היום על חברות רבות שרצו לפתח באמצעותה מכשירים חדשים ובעלי תכונות ייחודיות.
עכשיו ברור שנוקיה לא מוותרת על סימביאן, ומעוניינת להשקיע בה כדי שתוכל להתחרות במערכות ההפעלה החדשות בתחום הטלפונים הסלולריים. השאלה היא האם נוקיה מתכננת להפוך את סימביאן למערכת הפעלה חזקה שתתחרה בפלטפורמת MeeGo האחרת שלה, או שהיא תגביל אותה לרמת הטלפונים הזולים בלבד.