כולנו מכירים את הרעיון של דמי כיס לחנוכה שניתנים לילדים בחג. דמי כיס לחנוכה ניתנים או בכסף לילדים כדמי כיס של ממש או לעיתים גם בצורת מתנות כאלו ואחרות. אך כמה מאיתנו מכירים באמת את המשמעות של דמי החנוכה? כמה מאיתנו מאמת מנסים להנחיל לילדינו את הערכים העומדים מאחורי המנהג של דמי כיס לחנוכה ?
משמעות המנהג בימי קדם
יש הטוענים כי מנהג דמי החנוכה התחיל כמעשה צדקה ולא כמנהג נתינת מתנות לילדים. משפחות תרמו לצדקה בחג לעניים כל משפחה לפי יכולתה. מאוחר יותר, ניתנו דמי כיס לחנוכה לילדים על מנת שיוכלו לתרום הם לצדקה וכך להמשיך את המסורת וללמוד כי חשוב לחלוק עם אחרים את עושרך ולתרום לעניים.
מנהג דמי החנוכה בימי שלטון היוונים
יש המקשרים את מנהג דמי החנוכה לתקופה בה שלטו היוונים על ארץ ישראל. נתינת דמי כיס לחנוכה במיוחד לילדים על יד הוריהם הייתה למעשה דרכם של היוונים לגרום ליהודים לבזבז את כספם על מטרות שאינן רוחניות. על ידי נתינת הכסף לילד אשר ישתמש בו לצרכים חומריים, יכלו למנוע מן היהודים להשתמש בכסף לשמירה על דתם ואמונתם. על פי המסורת, היהודים בזמנו לא וויתרו על אמונתם והצליחו בזכות כך להשיג את חירותם מן השלטון היווני. מנהג דמי כיס לחנוכה נשאר כמורשת המצביעה על ימים אלו.
דמי כיס לחנוכה כאקט חינוכי
אמנם דמי כיס לחנוכה כיום ניתנים לילדים בצורה חופשית לחלוטין או בצורת מתנות בהחלט ניתן לתת דמי כיס לחנוכה עם משמעות חינוכית. ניתן להעניק לילד במקום כסף או מתנות מתכלות וזמניות מתנות בעלות ערך כמו סיור לימודי או לחלופין נטיעת עץ בשמם. לילדים גדולים יותר אפשר לתת דמי כיס לחנוכה ולבקש שיבחרו בקרן צדקה מועדפת ולתרום את הכסף. כמו כן, ניתן דרך דמי כיס לחנוכה ללמד את הילדים את ערכו של הכסף וערך העבודה הקשה שמושקעת בו. אפשר לפתוח תוכנית חיסכון יחד, או לקנות קופת חיסכון ולאסוף את כל דמי החנוכה על מנת לרכוש מתנה משמעותית ולא לאפשר לילד לבזבז את כול דמי הכיס שלו.
דמי כיס לחנוכה כמו גם, מתנות לחג בהחלט ניתן להעניק לילדים מתוך מחשבה חינוכית עמוקה ומתוך רצון אמיתי להנחיל להם את ערכי הנתינה והצדקה, ערכו של הכסף ומשמעות חיובית במקום מסר של חומרנות. חגי ישראל ידועים כרווים במסורת, משמעות לדורות וערכי אחווה ונתינה, חג החנוכה אינו יוצא דופן.