אנשים רבים רואים במצלמות אבטחה כאחת הרעות החולות של כל מדינה דמוקרטית. בעיני לא מעט אנשים, הצבת מצלמות אבטחה במקומות ציבוריים מהווה פגיעה אנושה באחת מהזכויות הבסיסיות של כל אזרח במדינה דמוקרטית – הזכות לפרטיות. מצלמות במעגל סגור המוצבות ברחובות, בצמתים מרכזיות, במוסדות ציבוריים וכדומה משולות לזרועות תמנון ששולח "האח הגדול", כדי שיוכל לאסוף כמה שיותר מידע עלינו וכדי שיוכל לשלוט על היבטים שונים בחיינו. אולם גם המתנגדים הגדולים של מצלמות האבטחה לא יוכלו להתכחש ולהתעלם מהיתרונות הרבים שיש להן.
מצלמות אבטחה במסגרת פרויקט "עיר ללא אלימות"
אחד היתרונות המובהקים של מצלמות האבטחה בא לידי ביטוי בפרויקט "עיר ללא אלימות", שמתקיים בשנים האחרונות במספר ערים ברחבי הארץ. במטרה להילחם בתופעת האלימות הגוברת, כמו גם במעשי פשיעה רבים, ערים רבות החליטו לפרוס ברחובות העיר ובמקומות מועדים מצלמות במעגל סגור. מצלמות אבטחה אלו מתעדות את המתרחש בעיר 24 שעות ביממה, וצילומיהן אף משודרים בחמ"ל מיוחד שהוקם בעיר לשם כך.
פרויקט "עיר ללא אלימות" הוכיח כי מצלמות אבטחה הן אמצעי יעיל ללכידת פושעים ועבריינים והבאתם לדין. לא מעט מקרי שוד ואפילו מקרי רצח ואלימות פוענחו הודות למצלמות האבטחה שתיעדו את האירוע. לעיתים המשטרה הצליחה לזהות בעצמה את העבריינים וללכוד אותם. במקרים אחרים, התמונות שודרו באמצעי התקשורת, ואזרחים אחראיים סייעו בלכידתם.
יתרה מכך, פרויקט "עיר ללא אלימות" הוכיח כי מצלמות אבטחה יכולות גם לסייע במניעת פשעים ואלימות. ראשית, שידור התמונות ממצלמות האבטחה בשידור ישיר לחמ"ל בעיר מאפשר לכוחות המשטרה או המשמר האזרחי להגיב לכל מקרה, בזמן אמת ותוך זמן קצר. אם מבחינים בתחילתה של תגרה בגן ציבורי, אפשר לשלוח למקום ניידת סיור שנמצאת באזור ולמנוע פשע חמור אף יותר. שנית, מצלמות אבטחה התגלו גם כגורם הרתעתי. כאשר אנשים יודעים שרחובות העיר מרושתים במצלמות במעגל סגור הם יחשבו פעמיים לפני שהם פותחים בתגרה או מתכננים לפרוץ לחנות.
מצלמות אבטחה למניעת עבירות במקום העבודה
מצלמות במעגל סגור הן אמצעי יעיל גם עבור מעסיקים, שרוצים להבטיח שעובדיהם לא יפגעו באינטרסים של החברה. במקומות עבודה מצלמות אבטחה משמשות כעינו הבוחנת של המנהל, אשר מטבע הדברים לא יכול להיות נוכח באופן פיזי בכל מקום בחברה. מצלמות אבטחה יכולות למנוע מעילות פנימיות בכספי החברה, הדלפת מידע למתחרים, גניבה של סחורות, גניבות מחפציהם האישיים של עובדים אחרים ועוד. מצלמות אבטחה הן לא רק גורם הרתעתי. הן מאפשרות להגיע לשורשן של תעלומות, כמו: חוסרים שהתגלו במלאי, כסף שחסר בקופה, מידע פנימי שהודלף ועוד. במקום לנקוט סנקציות כנגד כל העובדים, כמו למשל עריכת בדיקת פוליגרף לכולם, צילומי מצלמות האבטחה יכולים להוכיח מיהו העובד שסרח ולנקוט נגדו את כל הצעדים הנדרשים.
לסיכום, לשימוש במצלמות אבטחה יש גם יתרונות. ניתן להתווכח האם יתרונות אלו מצדיקים את הפגיעה בפרטיות, אך אין עוררין על כך שבשימוש מידתי ומבוקר, מצלמות אבטחה יכולות להועיל הרבה יותר משהן יכולות להזיק.