שורשיו של מגע מרפא עתיק זה מגיעים אחורה עד אלפי שנים ברצועות ההרריים של סין במנזרים טאוסיטיים. הנזירים תרגלו את העיסוי בכדי לנקות רעלים ולהחיות את גופם, ובכך לשמר ולתחזק את הרמה האנרגטית הגבוהה הנדרשת לביצוע תרגוליים רוחניים עילאיים. בהתאמה פרקטית לימינו אנו, לטיפול זה תועלות מקיפות מאספקטים פיזיים עד לרגשיים-מנטליים והתפתחותיים.
התרגום המילולי של צ'י ניי טסאנג ((chi nei tsang הוא:
צ'י – אנרגיה
ניי- פנימי
טסאנג – איברים פנימיים (קרביים)
פירוש המשמעות הוא עבודה עם האנרגיה של האיברים הפנימיים או התמרה אנרגטית של האיברים הפנימיים. בניגוד לטיפולי מגע אחרים בהם המטופל שוכב באופן פסיבי במנוחה, צ'י ניי טסאנג מצריך נשימה עמוקה אל תוך אזורים שונים של הטורסו, כשידיי המטופל עובדות באזור רקמות הבטן. זמן רב מושקע בטיפול האזור סביב הטבור, ובשימוש בטכניקות ספציפיות לטהר את הגוף ולשחרר את דפוסי המתח הייחודים של המטופל.
כשחסימות אלו הותרו, חווה המטופל רכות והקלה באזור הבטן וקלילות רבה יותר ביציבה ובתנועה. תחושות מעודנות בבטן ובגוף מקבלות חופש ומקום, בהשפעת העבודה האנרגטית והמרצת מחזור הדם והנוזלים הלימפטיים. וכן, חל שיפור בפעולות העיכול ובכוחות החיים כאשר הגוף מפיק תועלת רבה יותר מחומרי המזון.
חשוב לציין, כי אין דומה הטיפול בעיסוי הבטן צ'י ניי טסאנג לטיפולי הבטן הנהוגים כיום במתודות שונות ברפואת המזרח כגון שיאצו וטווינא. הדבר נכון הן בטכניקות המגע עצמם, והן בהשקפה הטיפולית אשר יחד מכוונות לתהליך אישי של התפתחות וריפוי גוף-נפש דרך מגע.
מה קורה בטיפול?
תחילת טיפול באבחון מקיף של אורח חיים, תזונה והנושאים הפיזיים או רגשיים מנטליים איתם מתמודד המטופל. בדרך כלל יש קשר ישיר בין אורח החיים לבין אותו כאב או גורם אשר מפריע לאדם בחייו, ומתוך כך תינתן למטופל תכנית מפורטת על שינוי. לאחר האבחון, ניגשים לבדוק איך נושאי האבחון מקבלים ביטוי בבטן, ומתחילים את הטיפול בעיסוי.
טיפול המגע בצ'י ניי טסאנג נמשך בדרך כלל כ60 דקות והעבודה נעשיתעל מזרן או מיטת טיפולים. המטופל נשאר לבוש בבגדים נוחים כאשר רק אזור הבטן מעצם הפויביס עד לכלוב הצלעות נותר חשוף. המטופל שכוב על גבו ורגליו מורמות קלות והברכיים מכופפות ונתמכות תחת כרית. תנוחה זו משחררת את המתח השרירי הטבעי המתרחש בעת שכיבה על הגב עם רגליים ישרות.
תחילה מקבל המטופל זמן להירגע בשכיבה במרחב הטיפולי, ומתחילים להכין את הגוף לעבודה הטיפולית דרך ניענועים ושחרורים ריתמיים, וכן עבודת נשימה מונחית. כאשר נשימות עומק בוססו, החלה החקירה יחד של המתחים בחלל הבטן. המטפל מאתר ולוחץ באזורים החסומים, והמטופל נושם אל תוך אזורי המתח או כאב ואיתה עבודת שחרור עמוקה מתרחשת.
כשאדם מסוגל להרגיש ולפתוח את המקומות אלו, תכופות מתרחש שחרור פיזי או רגשי. רגשות קשים, תמונות וזכרונות, ובכי שנשכחו עולים אל פני השטח. דפוסים נושנים של יציבה והחזקת מתח שרירי משתחררים מכבליהם. לעתים שחרור שכזה הינו קשה להתמודדות, ולכן במרחב הטיפול ישנו מקום ומסגרת מכילה ותומכת אשר מלווה את כל התכנים שעולים אצל האדם בתהליך.
הטיפול בצ'י ניי טסאנג הוא של שניים, גם המטפל וגם המטופל נותנים יד בתהליך זה של התמרה ושינוי בכדי להגביר את אפקטביות הטיפול. למשל, יהיה טיפול בבטן טוב ככל שיהיה, אם המעיים מלאים בגזים שמקורם במזון אשר אינו בריא עבור אותו אדם, לא תהיינה אפשרות אמיתית לריפוי. על המטופל ליטול אחריות לבריאותו, ולהיות מוכן לעשות את השינויים הנדרשים באורח חייו אם ברצונו להרגיש טוב יותר.
בנושא התזונה המטופל יקבל הנחיות שבועיות והמלצות לתפריט יומי המותאם אישית אליו ולתהליך אותו הוא עובר עם הטיפול. כמו כן, ייתכן ויהיו הנחיות נוספות לעבודה עצמית של המטופל בבית בין טיפול לטיפול. תרגילי גוף ולימוד עיסוי עצמי, עבודת נשימה, ומדיטציה והדמיה, יינתנו על פי הצורך.
מהות הטיפול היא לסייע למטופל להתמודד עם הקושי בחייו, ובעזרת הכוונה אמפטית ללמד אותו לרפא את עצמו. דרך זו מעודדת עצמאות, דרך תהליך ממוקד של עבודת גוף-נפש ושינוי אורח חיים כאשר העבודה הטיפולית עמוקה בכל המישורים.
אם כן, מדובר בתהליך ומכלול שלם של התפתחות מודעת אותו עובר המטופל. זהו מסע אמיץ ולא פשוט, אך עם זאת בדרך כלל מרגישים שינוי עוצמתי כבר בתום הפגישה הראשונה. עוצמת הטיפול ובעקבותו התקווה לשינוי אמיתי, הוא זה שנותן למטופלים רבים את הכוחות להתחיל את תהליך הריפוי.
מה חשיבות העיסוי באזור הבטן?
חכמים טאוסיטיים נוכחו לראות שבני אדם מפתחים באופן תדיר חסימות אנרגטיות באיברים הפנימיים, אשר מקבלות ביטוי של נוקשות פיזית בטורסו. חסימות אלו קורות במרכזו של פעילויות החיוניות של הגוף, ומגבילים את זרימת האנרגיית החיים (צ'י).
היצמדות לרגשות שליליים כגון פחד, כעס, חרדה, עצב ודאגה הם חלק עיקרי בפגיעה של האיברים וכוח החיים. ההצימדות הרגשית מתבטאת גם בהיצמדות פיזית של סיבי השריר בבטן. עם התרת ההצימדות הפיזית, ניתנת האפשרות לשחרור ההיצמדות הרגשיות.
לאזזר הטבור חלק מפתח בגופנו. הוא נקרא גם "הצלקת הראשונית" משום שמכאן העובר התחבר לאמא ברחם לראשונה. גם חומרים מזינים וגם פסולת עושים את דרכם בחבל הטבור, ובגלל זיכרון גוף עתיק זה, לרעלנים יש נטייה להצטברות באזור זה.
הבטן היא גם המרכז האנרגטי שלנו, או הליבה שלנו. שם נשמרת האנרגיה שלנו, חיובית או שלילית. אם אזור זה חסום ברעלנים פיזיים או רגשיים, הוא לא יתפקד במלואו. בחיפוש מתמיד למוצא פורקן, כל רגש או אנרגיה שלילית אשר לא קיבלה ביטוי חופשי, יוצרות מפלט של מעגל מתמיד של מתח בגוף. כשאלו לא מתשחררים, הם מצטברים באזור חלל הבטן וטבור. הגוף שלנו יכול לעבד חלק מהאנרגיה הזאת, אבל לעתים תכופות הוא לא עומד בקצב שאנו מעמידים לו. כך המרכז האנרגטי שלנו נעשה גדוש ודחוס, ובסופו של דבר מתנתק משאר הגוף.
פילוסופיה טאויסטית ורפואה סינית
היסודות הפילוסופיים של צ'י ניי טסאנג הם בטאויזם, שהיא הפילוסופיה התומכת בכל מערכת הרפואה הסינית העתיקה ומסורתית. בין אלו ניתן למנות ספקטרום רחב של טיפולי מגע רפואיים כגון צ'י קונג, כיוון עצמות, דיקור ואף ניתוחים, שנחשבו בעת העתיקה לצורה הנמוכה ביותר של הרפואה, ונעשה בהם שימוש רק לאחר הזנחה או שיבושים חוזרים של עקרונות רפואה מהותיים אשר הביאו את הדבר להכרח.
בדומה לדיקור, שימוש בצמחי מרפא ונדבכים אחרים של הרפואה הסינית, צ'י ניי טסאנג מבוסס על חוויתיהם של הטאויסטיים את הכוחות הפנימיים והחיצוניים שיוצרים ומקיימים את החיים. לפי הפילוספיה הטאויסטית, איברנו הפנימיים הם מקור החיים ומוות. איברים חיוניים אלו נחשבים כמכילים את המהות הרוחנית של האדם, ומקשרים זאת גם לסיבה שהמצרים הקדומים השקיעו כה רבות לשימורם אחר המוות. כשאנו פתוחים לעכל, תרתי משמע, את הביטויים של חיים אלו בגופנו מבחינה פיזית רגשית מנטלית ורוחנית, אנו פתוחים לחיים.
מהן התועלות של הטיפול?
במישור הפיזי צ'י ניי טסאנג עובד ומשפר את תפקודם של האיברים הפנימיים. העיסוי פותח סתימות וחסימות באזור חלל הבטן ובכך ממריץ רבות את זרימת מערכת הדם והלימפה. הבטן נפתחת לרכות וטונוס האיברים נשמר בצורה נכונה במקום נוקשות הטורסו וקריסה של המעי. בעקבות כך, גם הזרימה של נוזל המרה נפתחת, מערכת החיסון מתחזקת, עיבוד השומנים בגוף נעשית בצורה טובה יותר, וישנה עלייה של תפקוד הכבד והכליות.
משום שהטיפול מתייחס למבנה ומיקום האיברים הפנימיים, הוא מעורר אותם לעבודה בריאה יותר ומסייע בתיקון בעיות מבניות באיברים שמקורם בחוסר איזון. שחרור מתח עמוק זה מחזיר החיוניות לאיברים אלו, מסלק רעלנים, ומסייע בבעיות עיכול ועצירות. כאבי גב, תכופות כתוצאה של לחץ בטני מצבטר על עצבי עמוד השדרה, מופחתים עקב שחרור המתח בבטן. כמו כן, כאבי צוואר וכתפיים ובעיות הקשורות ביישור מוטעה misalignmentשל כפות הרגליים רגליים ואגן. בנוסף הטיפול מסייע בעת כאבי מחזור,ונושאים מינייים אצל גברים ונשים.
במישור הנפשי צ'י ניי טסאנג עוזר לאנשים לפתח מודעות רבה יותר לרגשות שלהם. כל עולמנו הרגשי הלא מעובד מאוחסן במערכת העיכול שלנו וממתין להתייחסות שלנו. עיכול רגשי דל הוא אחד הסיבות העיקריות לבריאות לקויה. הטיפול מסייע בגילוי ופרישה של הרגשות ונותן יתר הבהרה של עולמנו הרגשי. בכי וצחוק משתחררים, הנשימה נפתחת ומתרחבת לאפיקים חדשים, זכרונות עולים וחלומות מתגלים. יש לציין, שמעבר לתחום הפיזי, גם בתחום הרגשי ישנה השפעה מורגשת של הטיפול במהלך הזמן שבין טיפול לטיפול.
בפילוספיה הטאוסיטית, כל אחד מהאיברים הפניימים שלנו מכילים אנרגיה מסוימת, אשר זאת מקבלת ביטוי בהתאם למצב איזונה. למשל הטחול יבטא מצב של הרמוניה ושלווה במצב של איזון, או חרדה ודאגה במצב של חוסר איזון. הכבד יבטא רגשות נדיבות וטוב לב באיזון, וכעס ותסכול במצב של יציאה מאיזון. דרך הטיפול נוכל לשחרר אנרגיה לא מעוכלת, אשר מקבלת את ביטויה בעייפות ודיכאון, ולפתוח חזרה את המקום של שמחה וטוב לב שהם הטבע המאוזן שלנו.
אייל ארליך - מטפל בצ'י ניי טסאנג.
http://www.eyalerlich.co.il