הענף האסתטי מתפתח גם ברפואת השיניים. אם עד לפני כמה שנים חוזקו שלהחומר, עמידותו לאורך זמן והתאמתו של הכתר לשן היוו את הקריטריונים החשוביםביותר בתחום רפואת השיניים, היום הדבר השתנה. כיום ישנם פתרונות ששמים דגשעל המראה הטבעי, בנוסף לשמירה על התנאים הנ"ל.
טיפולי שיניים מסוגכתרים מיועדים לצורך שיחזור כותרות שיניים אשר נפגעו או חדלו מלתפקדולהראות בצורה משביעת רצון. מטרתן של כתרים מלאים היא להגן על שינייםהרוסות ולשחזרן.
קיימים מספר סוגים של כתרים, להלן הנפוצים שבהם :
1. כתר יצוק- כתר מסוג זה איננו מכיל ציפוי כלל, ומבחינה אסתטית אינו מספק (צבעו אפור).
2.כתר חרסינה עם כיפה ממתכת - כתר אשר מורכב מכיפת חרסינה המצופה שכבת מתכת.החלק הפנימי של הכתר הוא העשוי ממתכת, מודבק לשן ועוטף אותה.
בעיה בולטת של כתרים מהסוג השני, היא שלאחר מספר שנים, כאשר מתרחשתנסיגת חניכיים, נגלה הצבע המתכתי השחור, שאינו אסתטי. כמו כן, כתרי המתכתיוצרים קורוזיה, שמשחירה את החניכיים. לעומת זאת, הכתרים החדשניים, שבסיסםעשוי מזירקוניה בגון השן הטבעית והוא מצופה בחרסינה, מחקים בדייקנות את צבעהשן הטבעית ואת שקיפותה. ולכן, מכיוון שבסיס הכתר הינו בהיר כשן טבעית, גםבמקרה של נסיגת חניכיים, נשמר מראהו האחיד של הכתר ולא נגלה חומר מצבע אחרמתחת לציפוי החרסינה.
כתר מחרסינה מלאה ללא מתכת עשוי רק מחומר זכוכיתי(זירקוניה +חרסינה). הכתר נבנה בתהליכים שונים ומורכבים יותר מכתר סטנדרטיהבנוי מחרסינה המאוחה למתכת. בכתרים הללו על פני בסיס מתכתי נוצקת זכוכית(חרסינה).
כתרי חרסינה מלאה ממוקמים לרוב בחזית הפה היכן שנדרשת רמת אסתטיקה גבוהה, אך לא תמיד.
כיום, הביא חוזק החומרים לפתיחת אפשרויות חדשות ולביצוע כתרים אסתטיים העומדים אף בכוחות הלעיסה והספרות המדעית מוכיחה את עמידותם.
כתר"Jacket" עשוי זכוכית (חרסינה) מיוחדת שיוצרת שקיפות, מראה טבעי ויציבותשל הצבע לאורך שנים רבות. היסטורית ,סוג כתר זה הוא הותיק ביותר ובעלההצלחה ארוכת טווח הבדוקה ביותר. שחזורים אילו יכולים להחזיק שנים רבות,אלאשנסיגות חניכיים בעקבות דלקות חניכיים, מביאות בדרך כלל להחלפתם.
כעיקרון אין כאבים לאחר טיפול שורש, אך תיתכן רגישות בשן המטופלת כמה ימים.
יכוללקרות מצב בו טיפול שורש ייכשל מסיבות שונות, כגון עבודה לא איכותית שלרופא השיניים, השחזת יתר של השן, או עבודה לא מקצועית על הכתר המיועד לשןבמעבדה (יש לזכור שהכתר מוכן במעבדה על-ידי טכנאי המוכשר לכך, ונדרש שילובשל רופא טוב ושל טכנאי טוב בכדי שהטיפול יהיה מוצלח ואיכותי). לא תמידכשטיפול שורש נכשל יש צורך בעקירת השן המטופלת. ייתכן וניתן לעשות טיפולשורש חוזר, או השלמה נוספת.
יש לשים לב כי לפני טיפול שיניים מסוג טיפולשורש חובה לעבור צילום רנטגן, וזאת בכדי שהרופא יוכל לראות את מצב השן ואתמצב השורשים שלה. וייתכן כי במהלך הטיפול יידרשו צילומים נוספים.
הכתרהקבוע מודבק ואמור להחזיק לפחות כמה שנים על השן. לאחר הטיפול ולאחר הדבקתהכתר הזמני, רצוי לבדוק שההרגשה בפה טובה, ושהכתר יושב טוב על השן. אם ישבעיות כלשהן, או הכתר מרגיש לא נוח מכל סיבה שהיא, זה הזמן לבצע שינויים.
באילו מקרים צריך כתרים?
1. שיניים שנפגעו מעששת נרחבת.
2. שיניים מוחלשות משחזורים נרחבים.
3. שיניים בעלות שחיקה נרחבת.
4. שיניים אשר עברו טיפולי שורש ואיבדו חומר שן רב.
5. שיניים בבקיעת יתר.
6. שיניים בעלות כותרת קלינית קצרה ולא אסתטית.
7. שיניים בעמדות שונות.
8. שיניים כמאחזות לגשר.
9. נסיגת חניכיים בלתי אסתטית.
10. חסרונות כתרים מלאים
11. גירוי/דלקת רקמת החניכיים.
12. קושי באבחון עששת מתחת או בשולי הכתר.
13. אורך חיים מוגבל בהתאם לחומר ממנו עשוי הכתר.
14. תחזוקה ואיכות הרופא המטפל.