לפני שניגש לשאלה כיצד לבחור מערכת מידע לניהול העסק נבדוק האם יש לנו צורך במערכת מידע (או תוכנה בשפת העם). למעשה בדיקה זו נחוצה בכל מקרה, כיוון שהיא קובעת את הצרכים של העסק.
תחילה עלינו לנתח את העסק. ניתוח זה יכול להתבצע לבד (בעזרת יעוץ מחבר מומחה או לימוד מסוים) או בעזרת יועץ עסקי או מנתח מערכות.
ניתוח העסק מתחיל בהגדרת המטרות והחזון של העסק ומשם לדרכי פעולה, יעדים ושיטה. אחרי שהחלטנו על השיטה, דרכי הפעולה והיעדים, עלינו לבחון כיצד מבצעים זאת בצורה האפקטיבית ביותר והיעילה ביותר.
שימוש במערכת מידע מכניס לתהליכים אלה, כלי שליטה, ניהול, זיכרון ויכולת חישוב. כמעט בכל עסק המרכיבים הללו הינם נחוצים ולעיתים הם יכולים לקבוע האם העסק יצליח או יכשל.
עלינו לנתח היכן מערכת המידע יכולה לסייע באיסוף מידע, בעיבודו, בתהליכי יצור, תהליכי ניהול מלאי, תהליכי שיווק, תהליכי אספקת מוצרים ושירותים, בהנפקת דרישות תשלום, מעקב חייבים וגביה, בניתוח מידע והפקת מסקנות אסטרטגיות להמשך פעילות ומיקוד בנושאים ומוצרים מסוימים (BI) ועוד..
לעיתים לא צריך להמציא את הגלגל. בעסקים רבים שעיסוקם דומה וזהה לקבוצת עסקים מוגדרת (כגון: מוסך, עו"ד, רואה חשבון וכדומה) מצויים בשוק תוכנות מדף רבות וצריך לבחון איזו תוכנה עונה על הצרכים של העסק שלך (לכל תוכנה חוזקות וחולשות ולכן דאג למצוא תוכנה שחזקותיה תתאמנה לצרכי העסק שלך).
לעומת זאת בעסקים רבים כיום קיימים תהליכים ייחודיים ומיוחדים המייחדים את העסק ויוצרים בו יתרון אסטרטגי על עסקים אחרים. במקרים כאלה, אסור לוותר ולהתפשר על תוכנת מדף הפותרת חלק מהתהליכים הנדרשים בעסק, אך לא את החשובים באמת. לכן כדאי להשקיע יותר בתוכנה ומערכת מידע התפורה לצרכי העסק שלך, תייעל אותו ותהפוך אותו ליותר אפקטיבי. במבחן הזמן והתוצאה תגלה שההשקעה שלך חזרה אליך פי כמה וכל אלטרנטיבה אחרת לא הייתה מובילה אותך להצלחה הזאת.
השלב החשוב ביותר בהזמנת מערכת ייחודית, הוא שלב הניתוח והתכנון. בשלב זה צריך לנתח היטב את התהליכים, המשתתפים בהם, התוצרים המתבקשים, חיבור לממשקים חיצונים (בנק, רשויות מס, תוכנות זרות וכדומה), הנתונים שנשמרים, המידע שמופק מהם וכדומה. לעיתים כדאי לשנות תהליכים ולבצעם בדרך חדשה ויעילה יותר בצורה שמערכת המידע מאפשרת לעשות זאת ובלעדיה היה הדבר בלתי אפשרי. דרוש שהתכנון יהיה למערכת דינאמית ככל האפשר, המאפשר הרחבה של מוצרים ותהליכים, וגידול אפשרי בכל המימדים האפשריים, על מנת שהעסק יוכל לגדול ולהתרחב עם אותה התוכנה ושלא תצטרך תוך זמן קצר לבצע שוב את כל התהליך והשקעתך תלך לאיבוד.
תוך כדי פיתוח התוכנה, עיצוב המסכים והדו"חות, בקשו להיות מעורבים ולאשר את התכנונים. לעיתים מה שהבין איש התוכנה איננו מה שאתה התכוונת ולכן זיהוי כל חוסר התאמה בין מה שאתה רוצה וצריך ובין מה שבונים לך צריך להתגלות מוקדם ככל האפשר ואז התיקון איננו יקר כמו בשלב יותר מאוחר. דרוש לבדוק את התוכנה כבר בשלבים הראשונים עם נתונים אמיתיים מכל הסוגים האפשריים ובכל האפשרויות הקיימות ובכך תעזור ליצירת מערכת טובה ואמינה המתאימה לצרכיך. לשם כך כדאי לבנות רשימה מסודרת לכל התרחישים האפשריים בכל פעולה ולכל סוגי הקלט שיהיו בתרחישים אלו.
אם יש לך מידע שנצבר בקבצי אקסל או בקבצי תוכנה ישנה, בקש שיסבו את הנתונים הללו למערכת החדשה. אולם אם הנתונים אינם מדויקים וחלקם שגויים, עדיף לוותר על כך ולדאוג לקליטת נתונים חדשים ובדוקים למערכת החדשה.
שלב חשוב בקבלת התוכנה הוא ההדרכה וההפעלה המשותפת. וודא היטב שכל שלב ברור למי שצריך להפעיל אותו, שההוראות כתובות וברורות ושמדריך התוכנה ביצע יחד עם המפעיל פעולות אמיתיות לבדיקת המערכת במצבים אמיתיים.
התמיכה וזמינותה חשובים לא פחות ובעיקר בעסקים שבהם מערכת המידע היא לב העסק.
כשתבחן את הצעות המחיר, דרוש שהן יכילו את כל השלבים החל משלב התכנון ועד להתקנה, בדיקה, הדרכה ותמיכה. תוכל להשוות בין ההצעות השונות רק על ידי השוואה כוללת של כל השלבים בהצעה.
בהצלחה!
הכותב הוא מנכ"ל חברת פרטנר פיתוח תוכנה