'במקום' ניקוי וילונות מוצרי הצללה ובדי ריפוד
בשנים האחרות נכנסו לשוק הוילונות מוצרים חדשים ששדרגו את אלמנט ההצללה ושינו לחלוטין את העיצוב של הוילונות בחללים במשרדים, מוסדות גדולים (בתי חולים, ספריות, בתי כנסת, בתי אבות,אולמות אירועים, מכוני כושר ומסעדות) ובתים פרטיים.
את מקומו של התריס הישן הולך ותופס יצור כלאיים שמשמש הן לשיפור העיצוב הפנימי, כדקורציה והן כגורם הצללה.
מוצרים אלו מיובאים בחלקם מארה"ב וחלקם מיוצרים בארץ מחומרים כמו בדי טכסטיל שונים (כותנה, פשתן, סינטטיים) פלסטיק לסוגיו, עץ,אלומיניום ועוד.
היבואנים והיצרנים לא נתנו דעתם לניקוי המוצרים הללו. הסיבות לכך נעוצות בראש ובראשונה בכך שמוצרים אלו קשים מאד לפירוק והרכבה, הם נהרסים בתוך מכונות הכביסה, וכנראה רצונם העז להפיץ ולהחדיר המוצרים לשוק והתעסקות בתחום לא מוכר מנעו מהם זאת.
חלק מהמוצרים ניתן מניסיוני לנקות בשיטת ההזרקה של חומר רטוב וחלקם העיקרי רק באמצעות ממיסים, סולבנטים המשמשים בתעשיית הניקוי היבש.
עד לאחרונה לא הייתה קיימת האפשרות לבצע ניקוי ייבש חיצוני, אלא שבגלל הביקוש הגדול והעניין שנוצר, פותח מכשיר שנרשם כפטנט בארה"ב. המכשיר מסוגל לבצע הן ניקוי רטוב והן ניקוי ייבש באמצעות סולבנטים . היתרון הגדול בשיטת ניקוי זו היא השמירה על הבד: הוא לא יתכווץ ולא יתקמט , אי הורדתו מהמשרד או מהחדר במלון או מהבית. הניקוי לא אורך זמן רב.
כ"כ בשוק של ניקוי בדי הריפוד ישנם מספר אריגים שניתנים לניקוי רק ע"י ניקוי ייבש : קטיפה, פשתן, משי, ויסקוזה. בדים אלו משמשים בעיקר בבתים יוקרתיים ועד היום לא נמצא פתרון הולם לניקויים.
כ"כ שטיחי קיר אמנותיים כדוגמת השטיחים בכנסת ישראל ובמוזיאונים ניתנים לניקוי רק בשיטה הזאת!
כ"כ אהילי בד, מסכי בד, שטיחי משי יקרים, מזרנים וכל דבר הדורש ניקוי ייבש ולא ניתן לכבסו במכונה.
חומרי הניקוי
קיימים וידועים כיום שלשה חומרים עיקריים בתעשיית הניקוי הייבש:
- פרקאוכלורואתילן, החומר היחיד המצוי בישראל כיום, מסרטן, לא ניתן לשימוש בטכנולוגיה של הניקוי החיצוני, בהדרגה הולך ונאסר לשימוש בארה"ב ואירופה, מיוצר בישראל ומשווק ע"י חברת אבקו כימיקליים בבית שמש. מופץ על ידם לכל המכונים לניקוי יבש בישראל.
- אקוסולב, חומר פחממני על בסיס נפט המיוצר ע"י חברה אמריקאית בשם חברון בשיתוף עם חברת דלק. זה החומר כרגע שמשמש בתעשיית הניקוי הייבש החיצוני בארה"ב. פחות מסוכן לסביבה מהפרק., לא נמצא בשימוש בישראל, לא ברור אם ניתן לייבא בבלעדיות לישראל,עדיין לא הגשתי את המפרט שלו למכון התקנים.
- חומר בשם D-5 אקולוגי שפותח ע"י חברה בשם גרין-ארת' , מורכב על בסיס של סיליקון. נוסה בטכנולוגיה של הניקוי הייבש החיצוני ופחות מזיק משני הקודמים, ידידותי לסביבה , מכון התקנים בישראל לא מצא שום בעיה לייבא אותו וניתן לקבל עליו בלעדיות. נמצא בשימוש כבר ב15% מהמכונים לניקוי יבש בארה"ב ומערב אירופה.
לגבי שני החומרים בסעיפים 2 ו3 המתאימים לטכניקת הניקוי החיצוני, במידה ומקבלים זיכיון לייבוא לארץ ניתן לשווק למכונים לניקוי ייבש אלא שזה מצריך החלפה של המכונות הקיימות היום למכונות המתאימות לחומרים החדשים! מומלץ להפעיל לוביסט במסדרונות הכנסת שישפיע על השר הממונה על איכות הסביבה, גלעד ארדן כדי שיציע חוק האוסר השימוש בחומר המסרטן. חוק כזה כבר התקבל במספר מדינות בארה"ב, וזה יכול לסלול את הדרך להחדרת החומר האקולוגי לישראל.
מכבסה ממוצעת צורכת כ1000 ק"ג חומר בשנה. בישראל כ500 מכונות לניקוי ייבש פעילות.