ניקוי מנדפים הינו בגדר חובה עבור כל בתי העסק באשר הם אשר יש להם מטבח. המנדף ממוקם מעל אזור הבישול ומטרתו המרכזית היא לשאוב את אדי הבישול העולים במהלך ההכנות. אותם אדי בישול מכילים שומן רב. כמות השומן משתנה בין מטבח למטבח וזאת בהתאם לייעודים אותו ממלא. כך לדוגמה במטבח עם גריל המכין בשרים או לחילופין באזור הטיגון כמות אדי השומן גדולה מאד. במטבחים כאלו חובה לבצע ניקוי לעיתים תכופות, לפחות אחת לחצי שנה. לעומת זאת במטבחים חלביים לדוגמה, אשר מכינים סנדביצ'ים וחביתות כמות השומן נמוכה בהרבה, ואז חובה לנקות אחת לשנה. החובה לניקוי המנדף הינה חובה ע"פ חוק, וזו נאכפת ע"י שירות כיבוי אש.
הניקוי מתבצע בהתאם לתקנות של ה National Fire Protection Association (NFPA96). ניקוי המנדף חייב להתבצע על ידי חברה המוסמכת לכך. הניקוי מתבצע בעזרת חומרים ממסי שומן מיוחדים, אשר מסוכן כי אדם אשר איננו מוסמך לכך ישתמש בחומרים אלו. יתרה, במהלך ניקוי המנדף לעיתים מתעורר הצורך לכבות את המערכות לגילוי עשן. אדם אשר איננו מוסמך עשוי לא להשיב את המערכת לחזור לפעול בצורה תקינה. סוגיה זו היא נפוצה, והדבר מסוכן מאד מבחינת בטיחות. במקרה כאמור חברת הביטוח עשויה להשיל מעצמה אחריות.
כאמור, אי ניקוי המנדפים וכן אי ניקויים כהלכה על ידי אדם המוסמך לכך יכול להביא לאירוע בטיחות אשר אינה מכוסה על ידי חברת הביטוח. למותר לציין, כי השתלשלות עניינים כפי שתואר לעיל עשוי להביא בנקל לעלויות גבוהות מאד ואף לפשיטת רגל.
ניקוי מנדפים מתחייב הן מבחינה בריאותית. כפי שתואר לעיל, על המנדף מצטברים שומנים. אותם שומנים מתקשים על דפנות המכשיר ובעת הדלקה נוספת של הכיריים, הגריל או המטגנת נפלט שוב חום העולה למעלה לעבר המנדף. למעשה, החום הזה גורם להמסה של השומנים. כיוצא בזה אותם שומנים מלוכלכים שהצטברו לאורך תקופה מטפטים חזרה לאזור הבישול, אשר בו מוכן אוכל חדש וטרי שצריך לצאת תוך דקות ספורות לסועדים. בדיקה תברואתית הבודקת את רמת החיידקים באוכל עשויה להעלות תוצאות מחפירות באם המנדף יגיע למצב בו הוא כל כך מלוכלך עד לכדי שהוא מטפטף שומנים. בעיה היגיינית זו עשויה לפגוע הן במוניטין של המקום וכן מבחינה בריאותית באופן ישיר בסועדים.
למותר לציין ששתי המטרות אותן מספק הניקוי מנדפים הינן חשובות לעסק לאין ערוך. תאונה בטיחותית או היגיינית עשויות להביא להתמוטטות של העסק. גם עסק המבוטח במקרה של שריפה, עשוי למצוא את עצמו ללא כיסוי של הביטוח באם לא עמד בדרישות של שירות כיבוי האש. שירות כיבוי האש מציב לעצמו כמטרה לפעול למניעת דליקות, ואף ישנו מדור העוסק רק בכך, מדור מניעת דליקות http://www.102.co.il/apage/9073.php. דהיינו, אי ניקוי המנדפים עשוי להביא להוצאות עתק.
בבחירת חברה העוסקת בניקוי מנדפים תחילה יש לבדוק האם יש לה תקן המסמיך אותה לתת אישור לשירות כיבוי והצלה. שנית, יש לבדוק את הניסיון שלה בתחום. בנוסף תמיד מומלץ לקבל המלצות.