יש לכם ציפיות משוק המניות בעתיד הקרוב? אולי הרחוק? אין בכוונתי לתת ספקולציה אישית או לחוות דעה על מגמת השוק, אם כי במאמר הבא אנסה להסב את תשומת לבכם לכמה עובדות מעניינות ונתונים סטטיסטיים שיכולים לעזור לכם בקבלת ההחלטות השקעה בשוק ההון בעשור הקרוב.
זה נכון, תשואות העבר של שווקי המניות אינן בהכרח משקפות את תשואות העתיד אבל נתונים לאורך תקופה ארוכה (מאוד) יכולים פחות או יותר לתת לנו אמת מידה. אז מה לדעתכם היתה תשואת שוק המניות ב-80 השנים האחרונות? תקופה אשר היתה מלווה במלחמת עולם, משברים ופריחות כלכליות, התקדמות טכנולוגית עצומה, שינויים במשטרים פוליטיים אפילו גם שינויים רבים במדיניות שערי חליפין במטבעות כמעט בכל מדינות העולם. אם נסתכל מדד הדאו-הדונס בארה"ב (30 החברות הגדולות ביותר בארה"ב) החל משנות העשרים נגלה שהתשואה השנתית הממוצעת בו, ללא דיבידנדים, עומדת על 4.6% בלבד. אם נחלק את התקופה הארוכה לפרקים מסויימים של משברים ופריחות כלכליות כמובן שהמספרים ישתנו בהתאם; לדוגמה, אם נסתכל בתקופה שמאחרי מלחמת העולם השניה עד לאמצע שנות השישים, נראה שתשואת המדד השנתית הממוצעת היתה 8.67% בעוד שמתקופה זה עד אמצע שנות השמונים, שלאורכה משבר מחירי הנפט ומלחמת ויטנאם תשואת המדד השנתית הממוצעת עומדת על 1.58% בלבד. מאמצע שנות השמונים ועד שנות ה-2000, תקופה שלוותה בפריחה טכנולוגית עצומה תשואת המדד השנתית הממוצעת עומדת על 15.1% והחל משנת 2000 ועד היום תשואת המדד היא שלילית (תקופה הנקראת בלשון ימינו "העשור האבוד"). אם נסתכל על מדד הנסדאק בתקופת הפריחה הטכנולוגית נראה כמובן מספרים גבוהים יותר לאור הצמיחה העצומה של חברות הטכנולוגיה. הנתונים ממדינות אירופה המפותחות עולים בקנה אחד עם הנתונים הללו.
אם נשווה את מדינתנו הקטנה, באמצעות מדד תל אביב 25 (שהוא שקלול של 25 החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר בישראל) בעשור האחרון נגלה שתשואת המדד השנתית הממוצעת (הפעם כולל דיבידנדים) הינה 9.35%. אם ניקח תיק השקעות טיפוסי מסוג 80\20 בעשור זה, לפיו 80% משווי התיק מושקע באג"ח (ממשלתיות וקונצרניות) ו-20% ממנו מושקעים במניות, יכלנו להניב תשואה שנתית ממוצעת של 6.5%-7% בשנה, זאת לאור העובדה שסביבת הריבית השקלית בארץ עמדה בממוצע בעשור זה על 4%. אבל כל זה שייך לעבר. חשוב לציין שהתוצאות הפיננסיות הללו היו לצד התקדמות כלכלית עצומה של מדינת ישראל בעשור זה, יחס החוב לתוצר ירד בצורה ניכרת, רמת התוצר לנפש השתפרה ועוד מאפיינים כלכליים נוספים שהביאו אותנו למעמד של מדינה מפותחת השייכת לקבוצת המדינות המפותחות OECD, שהיא כבר ליגה אחרת - ה"פרמייר-ליג" של המדינות במאפיינים הכלכליים. אין בעובדה זו רמז לכך שלא נמשיך לצמוח, אבל כעת מעצם היותנו מדינה מפותחת, קצב הההתפתחות הכלכלית שלנו צפוי להיות דומה יותר למדינות המערב (השייכות לאותה "פרמייר-ליג") מאשר למדינות המתפתחות, זאת אומנם לצד ירידה בפרמיית הסיכון שלנו.
אז אחרי שעברנו את המחסום הפורמאלי בין שוק מתעורר לשוק מפותח סביר להניח שמאפיינו הכלכלים והפיננסים ילכו ויתכנסו למאפייניהם של המדינות המפותחות אשר נמצאות איתנו באותה ליגה. כלומר תשואה שנתית ממוצעת של קצת יותר מ-9% בשוק המניות המקומי תתכנס לתשואה שנתית ממוצעת של 5%-6%. אז לאיזה תשואה נצפה מתיק 80\20 ממוצע בשנים הקרובות? שוק האג"ח כאן משמש את הדוגמה הטובה ביותר ל"מה שהיה הוא בטוח לא מה שיהיה", לפחות לא בעתיד הקרוב. את התשואות הגבוהות שהתרגלנו לקבל באג"חים ובפקדונות כנראה כבר לא נקבל בטווח זמן הנראה לעין.
לאור מה שכתוב לעיל, באם נניח תשואה ממוצעת של שוק המניות של 6% יחד עם סביבת הריבית הנמוכה בה אנו נמצאים, שלא תמהר לברוח מאיתנו, נגיע לתשואה שנתית משוערת של 4.5% באותו תיק 80\20 טיפוסי. אם נפחית מהתשואה את אינפלציה ו\או את דמי ניהול (במידה והתיק מנוהל) הרי לנו תיק השקעות שבקושי עומד בקצב האינפלציה, שמניב תשואה ריאלית ממוצעת של כ-1.5% בשנה ממוצעת. אל תזלזלו באותו פער שבין 4.5% ל-7% לשנה, במונחי עשור פער זה מגיע ל-41%! כלומר מאה אלף ש"ח במהלך עשור בנתונים אלה ישאו רווח (נומינלי, במונחי ברוטו) של 55,300 ש"ח במקום 96,700 ש"ח. פער שפחות או יותר שווה ערך היום לשכ"ל באוניברסיטה לתואר שלם לילדיכם.
חשוב לציין שכל המאמר הינו בגדר השערה מושכלת בלבד, אבל השערה זו יכולה מעט להכניס אותנו לפרופורציות חדשות בכל הנוגע לציפיותינו כלפי תיק ההשקעות שלנו בעתיד ואולי לחפש אלטרנטיבות השקעה נוספות המתאימות לרמת הסיכון שלנו מעבר לשוק המניות והאג"ח שאולי הן דווקא כן יעלו בקנה יחד עם ציפיותנו לעתיד.
כותב הכתבה הינו מנהל השקעות בחברת קוואנטום שוקי הון \ SIF.
קוואנטום שוקי הון הינה חברה המתמחה במתן שירותים פיננסים מתקדמים.
לפרטים : קוואנטום שוקי הון בע"מ רחוב מנחם בגין 154, תל אביב טל: 03-6083585