רישום וציור פורטרטים
רישום פורטרט- הינו רישום הדיוקן של אדם, היינו, רישום פנים.
צייר, בבואו לרשום דיוקן של אדם אחר, עליו לדעת ולהכיר את האנטומיה של הראש, אולם
רישום וציור פורטרטים, אינו רק מסירה מדויקת של הפרופורציות הבסיסיות, אלא השתקפות של האדם באישיותו, בתווי הפנים ובהבעה הייחודית לו.
את צורת הראש קובע בעיקר מבנה עצמות הגולגולת.
גובה הגולגולת הוא שמינית מגובהו של אדם מבוגר. בהפשטה, ניתן לומר שצורת הראש מהחזית היא בצורת ביצה.
ניתן לחלק את הפנים לשלושה חלקים שווים, מקו השיער עד הגבות, מהגבות עד קצה האף ומקצה האף עד חוד הסנטר. הקצה העליון של האוזן מקביל לקו הגבות והקצה התחתון של האוזן, מקביל לתחתית הנחיריים. הפה נימצא באמצע, בין הסנטר לאף.
אם נחלק את הפנים לאורכן, באופן שווה, נימצא שיש סימטריה במרחק בין כל עין לקו האמצע, במרחק בין כל נחיר לקו האמצע והשפתיים החצויות שוות.
כל זה, אמור לגבי ציור פורטרט של אדם מבוגר, בבואנו לצייר אותו מן החזית.
בכל חוג ציור ופיסול, כאשר מלמדים רישום פורטרט, לומדים תחילה את יסודות הפורטרט, פרופורציות וכדומה. אופי הציור והתפיסה הייחודית של כל צייר, תלויה בבגרותו וכישרונו.
צייר, בבואו לצייר פורטרט, שואף להשיג את מירב הדמיון לנשוא הציור, אך מעבר לכך, לכל צייר יש את הקווים האינדיבידואלים וסגנון הציור הייחודי לו, בבואו להדגיש את אופיו ותווי פניו הייחודיים של הדוגמן אותו הוא מצייר.
ניתן לראות ציירים שונים שציירו, כל אחד בנפרד, פורטרט של אדם מסוים וכל ציור נראה שונה בסגנון, בגוון ובאופי הנשקף מהפורטרט, ועדיין, ניתן לזהות את אותו אדם בכל אחד מהציורים.