מומחים לרעידות אדמה מסכימים על שתי עובדות בסיסיות: האחת, מדינת ישראל נמצאת על השבר הסורי אפריקאי המועד לרעידות אדמה. השנייה, רעידת אדמה גדולה בישראל תתרחש בוודאות בשנים הקרובות. השאלה היא רק מתי. שתי העובדות הללו הן הסיבה הטובה ביותר לבצע עבודות בטון במסגרת תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים (תמ"א 38).
אם תתרחש רעידת אדמה גדולה בישראל, ישנם בניינים רבים אשר לא יעמדו בפני עוצמת הרעש ויקרסו על יושביהם. המשמעות היא אסון רב ממדים, שלא בטוח שלמדינת ישראל יש את היכולות להתמודד עימו. לשם כך הנהיגה המדינה את תמ"א 38 – תוכנית שמטרתה לעודד דיירים בבניינים ישנים לבצע חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה.
תמ"א 38 מאפשרת לבצע חיזוק מבנים בבניינים שנבנו לפני ה-1 בינואר 1980, ובאותה הזדמנות גם לשפץ את חזות הבניין וחדר המדרגות, לבנות מעלית, להוסיף ממ"ד לכל דירה ואפילו לבנות עוד קומת מגורים על גג הבניין. כל זאת מבלי שדיירי הבניין יאלצו לשלם שקל מכיסם. כך שגם ליזמים וגם לדיירי הבניין ישנו תמריץ לבצע חיזוק מבנים.
במסגרת חיזוק מבנים אפשר לבצע מגוון רחב של פעולות ועבודות בטון. כך למשל אפשר לסגור קומה מפולשת (קומה על עמודים), לבצע עבודות בטון שכוללות הזרקת חומר אפוקסי לבטון במטרה לאחות סדקים ושברים שנפערו בו, עבודות בטון שנועדו לשפר את יכולת נשיאת העומסים של המבנה ועוד.
עבודות בטון רבות כוללות גם בניית יסודות בטון לבניין שבתוכן כבר מובנים מוטות ברזל. שילוב של מוטות ברזל בעבודות בטון וחיזוק מבנים נועדו לשפר את יציבותו של הבניין וכושר עמידותו בפני קריסה. בטון כשלעצמו הוא חומר גמיש ומתפורר. במקרה של רעידת אדמה חזקה יסודות מבנה שעשויים אך ורק מבטון לא יחזיקו מעמד ויקרסו. לעומת זאת, אם בתוך יסודות המבנה משולבים גם מוטות ברזל, הם מעניקים יציבות ליסודות ומונעים את התפוררותו של המבנה וקריסתו.
עבודות בטון וחיזוק מבנים אפשר לבצע בכל סוג של מבנה: בניין מגורים, בניין משרדים, מבנה מסחרי וכדומה. אולם תמ"א 38 הינה תוכנית המתייחסת אך ורק לחיזוק בנייני מגורים. דיירי בניין ישן שמעוניינים לבצע חיזוק מבנים צריכים ראשית כל לפנות לשמאי שיעריך את שווי זכויות הבנייה על גג הבניין. שווי זה יהיה הרווח שיועבר ליזם שיבצע את חיזוק המבנים ועבודות הבטון בבניין. לאחר מכן, עליהם להכין רשימה מפורטת של כל עבודות השיפוץ שבהן הם מעוניינים בנוסף לחיזוק המבנים, ולהגיש רשימה זו לאחד היזמים המתמחה בביצוע עבודות בטון וחיזוק מבנים. אם השווי של כל עבודות השיפוץ והחיזוק נמוך מערך זכויות הבנייה על הגג, על היזם לחלק באופן שווה את ההפרש בין דיירי הבניין לאחר מכירת יחידות הדיור. אם השווי של עבודות השיפוץ והחיזוק גבוה מערך זכויות הבנייה, הדיירים יכולים להוסיף מכספם האישי כדי לבצע אותם או לצמצם את דרישותיהם.
לסיכום, נוכח הסיכון הגבוה להתרחשותה של רעידת אדמה בישראל, חיזוק מבנים הוא פעולה חיונית שכל אחד צריך לבצע. אם גם אתם מתגוררים בבניין ישן ורוצים להיות מוגנים במקרה של רעידת אדמה, אל תתמהמהו ובצעו חיזוק מבנים ועבודות בטון במסגרת תמ"א 38.