כל ארגון קטן כגדול עומד בשלב זה או אחר של חייו בפני המחשבה על פיתוח ארגוני, מטבע הדברים ארגונים שואפים להמשיך ולהתפתח, שכן "עמידה במקום" משולה כמעט למוות של הארגון, כאן נכנסת לתמונה חשיבותו של פיתוח ארגוני.
פיתוח ארגוני והמשאב האנושי
בבואנו לבחון כל ארגון קיים, תמיד נראה כי ישנם תפקידים שונים ועמדות שונות באותו הארגון. פיתוח ארגוני כולל מספר תחומים בראיה הכללית של אותו הארגון. תחילה כל תהליך כזה של פיתוח ארגוני, יקח בחשבון את אחד המשאבים העיקריים של אותו הארגון הלא הוא, הגורם האנושי. כל מנהל בר דעת, יודע בימינו כי הצלחתו תלויה בעובדיו. לא די בכך שהעובדים בארגון יהיו מקצועיים, יש לוודא שבמהלך פיתוח ארגוני של העסק העובדים יהיו מחוברים למטרות העסק ויחושו אחראיות אישית להשגת מטרות אלה. לא בכדי המשפט:"עובד חרוץ הוא עובד מרוצה" הוא משפט נפוץ בתחום פיתוח ארגוני.
כאשר אתה יוצר תחושה של קשר אישי בין העובד לארגון, אזי הלה יחוש אחראיות אישית בתחום עבודתו ויעבוד בכל אונו. לעומת זאת אם תתעלם מקו המחשבה של פתוח ארגוני ותבוא רק בדרישות גבוהות כלפי העובדים שלך, מבלי שיהיו מעורבים במטרות החברה ובתפיסה הכללית של הארגון, אזי תיצור ניכור ועובדים ממורמרים. המשימה העיקרית בכל תהליך של פיתוח ארגוני, היא ליצור אצל העובדים תחושה של שייכות, ונאמנות לעסק כאילו היה זה העסק הפרטי שלהם. בני אדם בחברה המערבית, שואפים באופן טבעי למצויינות, לכן פיתוח ארגוני, יכול להתבסס על שאיפה טבעית זאת ולגרום לעובדים לפעול במיטבם.
פיתוח ארגוני – עבודת צוות
אחד הדברים החשובים בהליכי פיתוח ארגוני, הנו הקמת צוותי עבודה. צוותים בהם כל אחד מהעובדים יביא את רעיונותיו ויביא לידי ביטוי את יכולתיו, באופן שכזה תושג המטרה ביתר יעילות. צוות המורגל לעבוד בשיתוף יהיה אפקטיבי ויעיל ליצירת פיתוח ארגוני "מנצח". ראה דוגמאת צוותים של יחידות מובחרות בצ.ה.ל.
פיתוח ארגוני – תנאים בסיסיים
אחד הדברים החשובים להצלחת תהליך פיתוח ארגוני, הנו: שקיפות, הכוונה שבכל תהליך קבלת החלטות בארגון, צריכה להיות שקיפות מידע – כלומר שכל המידע יהיה גלוי. הנקודה הנוספת הקשורה באופן ישיר לנקודה הקודמת והיא תנאי בסיסי נוסף להצלחת פיתוח ארגוני, היא: תקשורת זורמת ופתוחה בין הדרגים השונים בארגון, נקודה זו מחזקת את הנאמר לעיל בנוגע ליצירת תחושת שייכות ומחויבות בארגון.
התנאי הנוסף שבלעדיו לא ניתן ליצור פיתוח ארגוני, הוא: "האצלת סמכויות" – לכל עובד בארגון ולא משנה מהו הדרג שלו, חייב להיות תחום הנמצא באחריותו, על העובד לחוש כי סומכים עליו בתחום ספציפי זה, כי יעשה את המיטב הניתן להעשות.