בית אבות - מסגרת מכובדת להזדקנות
מדי שנה מתפרסמים נתונים הן בישראל אך גם ביתר מדינות העולם, המצביעים על עלייה עקבית בתוחלת החיים, אשר מביאה לכך שיותר ויותר אנשים מגיעים לגילאי זקנה מופלגים. למרבה הצער עלייה בתוחלת החיים לא תמיד הולכת יד ביד עם עלייה באיכות החיים וקשישים רבים נשארים לחיות לבד שנים לא מועטות לאחר פטירה של בן או בת הזוג.
בעקבות כך קיימות כיום לא מעט מסגרות אשר נועדו לאפשר לאילו שהגיעו לגיל השלישי להזדקן בתוך חברה או בתוך קהילה מוגנת, המתאימה לצרכים החדשים שמביא עימו גיל הזהב. יחד עם זאת, משפחות רבות מתלבטות לא מעט בשאלה מתי יודעים כי הגיע הזמן למצוא מסגרת מתאימה, בין אם בית אבות או דיור מוגן, לאחד ההורים. מעבר מהבית הפרטי אל מסגרת חדשה יכול להיות לא קל, אך במקרים רבים מדובר בשינוי לטובה שנועד לשפר את איכות החיים.
למרות העובדה שאצל חלקים לא מעטים מהאוכלוסייה מעבר למוסד - בית אבות נתפס כמעין צעד אחרון לפני המוות, אצל רבים המעבר מאפשר שיפור באיכות החיים, בעקבות כך שלרוב סביבת בית האבות מותאמת יותר לצרכי הגיל השלישי יותר מהבית הפרטי. כך לדוגמא קשישים אשר נותרו לבדם לרוב לאחר פטירה של בן זוג, מנהלים אורח חיים בודד יחסית בעוד שמרבית בתי האבות מציעים חיי חברה פעילים ומאפשרים היכרויות חדשות עם קשישים שנמצאים באותו השלב בחיים.
שינוי מסגרת מגורים
מעבר לכך, משפחות רבות נמנעות פעמים רבות משינוי מסגרתו של הקשיש למעון - בית אבות או דיור מוגן מתוך מחשבה כי מעבר כזה יש לעשות רק כאשר הקשיש מתקשה לתפקד באופן עצמאי, או סובל מבעיות בריאותיות כלשהן המצריכות השגחה צמודה יותר. אך האמת היא כי במקרים רבים מאחורי המעבר לבית אבות עומדות פעמים רבות סיבות חברתיות וצורך בקשרים חברתיים ולווא דווקא קשיים בתפקוד היום יומי.
בתי האבות רובם ככולם מעניקים מעבר להיכרות חברתית, גם לא מעט פעילויות פנאי שמאפשרות לקשישים לעבור מאורח חיים דל יחסית, לחיי חברה ופנאי עשירים ופעילים. לכן כאשר שוקלים מעבר לבית אבות מומלץ לשים דגש לא מועט על הפן החברתי, לא פחות מאשר על יתר הצדדים.