התפתחות המערכת הסנסו-מוטורית של התינוק
התפתחות התינוק בתקופת חייו הראשונית תלויה בהתפתחות המערכת הסנסו-מוטורית שלו. התפתחות זו מוזנת מן הקשר בין מערכת החישה (סנסו) לבין מערכת התנועה (מוטורית). כל עיכוב בהתפתחות של אחת המערכות תשפיע גם על השנייה וכך יווצר עיכוב התפתחותי אצל התינוק.
התפתחות מערכות החושים והתנועה
התפתחות המערכת החושית (סנסו) כוללת את התפתחות כול מערכות החושים של התינוק – שמיעה, מישוש (מגע), ראייה, ריח וטעם – התפתחות מערכת החושים פרושה התפתחות היכולת לקלוט אינפורמציה מהסביבה ולהעביר את המסר ע"י חיישנים למוח. מערכות חושיות נוספות החיוניות להתפתחות תקינה של התינוק כוללות את המגע העדין, המגע העמוק, מערכת שיווי המשקל ומערכת התנועה (הנעה / תאוצה).
המערכת התנועתית (המוטורית) אחראית על התפתחות התנועה הפיסית שלנו מכאן שהיא אחראית על השרירים,והשלד. מערכת זו אחראית על התפתחות היכולת של התינוק לנוע במרחב, החל משכיבה על הבטן והרמת הראש דרך התהפכות, זחילה וכלה בהליכה, ריצה,טיפוס ועוד.
כיצד משתלבות המערכות זו עם זו
המערכות תלויות זו בזו על מנת לבצע כול פעולה. המערכת החושית קולטת אינפורמציה אותה היא מעבירה למוח והוא שולח מסר לשריר או איבר מסוים איך להתנהג.
לדוגמא: אם תינוק נוגע עם היד בתנור חם – הוא חש שזה חם והחיישנים מעבירים מסר זה למוח ששולח ליד הוראה להתרחק מהתנור. אם הייתה בעיה חושית לאותו התינוק ולא היה מועבר מסר למוח שהתנור חם היה התינוק מקבל כוויה.
הקשר בין מערכת החישה למערכת המוטורית מתחיל עוד בזמן שהייתו של התינוק ברחם – אפשר לראות זאת כשדוחפים את הבטן וע"י כך גורמים למגע של דפנות הרחם בתינוק – חיכוך זה – המגע שקיבל התינוק יכול לגרום לתינוק להגיב בדחיפה חזרה (בוקס / בעיטה) – התינוק חש מגע – מעביר מסר למוח – המוח שולח מסר לרגל/יד לדחוף חזרה.
כיצד עלולות התפתחות לא תקינה של מערכת אחת פוגעת בשנייה
יש תינוקות שעקב בעיה בהתפתחות המערכת החושית נמנעים ממגע מסוים כמו דשא,חול, ועוד. תינוקות אילו יכולים להימנע מפעולה מוטורית כמו זחילה וזה על מנת לא לחוש את הדשא/ החול. אפשר יהיה לראות את התינוקות הללו יושבים על מגבת בים או על הדשא ולא יורדים ממנה כי אינם רוצים לגעת בחול או בדשא. הקושי החושי עלול לגרום לעיכוב התפתחתי במישור המוטורי של התינוק.
בעזרת מפגש עם מלווה התפתחותית, ניתן לאבחן את התפתחותו הסנסו-מוטורית של התינוק ולבחור בדרך הטיפול המתאימה לו ביותר להתפתחות תקינה ובריאה.
מאמרים נוספים בנושא:
התפתחות סנסומוטורית אצל תינוקות: תינוק היפרסנסיטיבי למגע
התפתחות סנסומוטורית אצל תינוקות: תינוק היפוסנסיטיבי למגע
התפתחות סנסומוטורית אצל תינוקות: תינוק היפרסנסיטיבי לתנועה