אין ספק כי בר מצווה בכותל הוא אירוע שייזכר לכל החיים. בין אם אתם חילוניים גמורים, שומרי מסורת, חובשי כיפה סרוגה או חרדים, הכותל הוא סמל רוחני והעוגן של העם היהודי במדינת ישראל ובגולה. בר מצווה בכותל אינו אירוע פרטי בבית כנסת רגיל. הוא אירוע היסטורי, כזה המחבר למורשת ונותן תקווה לעתיד. רחבת הכותל היא בית כנסת ענקי שאליו מתקבצים כל גווני האוכלוסייה היהודית בזמן נתון. אם יש מקום בו האלוהות והרוח שוהות תדיר – זה שם.
דווקא משום כך, בר מצווה בכותל המערבי הוא פרוייקט לא פשוט בכלל שעלול להיות מסורבל וקשה אם לא יודעים לארגן אותו כהלכה. עליכם להבין כי הכותל אינו שטח פרטי ובכל זמן נתון יש אנשים שמתפללים שם ועוד נערים העורכים בר מצווה בכותל.
אנחנו ניתן לכם כמה עצות וטיפים מועילים כדי שתוכלו לחמוק מהמוקשים:
דרכי ההגעה לכותל
הבעיה הראשונה מתחילה עוד לפני עריכת בר מצווה בכותל הלכה למעשה. דרכי ההגעה למתחם פקוקות רוב שעות היום. מדובר על העיר העתיקה ואוטובוסים אינם מורשים להיכנס עד לרחבת הכותל. בנוסף, המוני אנשים צובאים על סמטאות העיר והבידוק הביטחוני לוקח הרבה מאוד זמן.
מה עושים? פשוט מאוד. שוכרים מיני-בוס לכל המשפחה או שחונים בחניונים מחוץ לעיר העתיקה. הכניסה לכיוון הכותל היא משער יפו או שער האשפות. לוקחים בחשבון שעת הליכה ונהנים מכל רגע במהלך הטיול בעיר העתיקה. בקשר לבידוק הביטחוני: המתינו וקבלו זאת בהבנה, זה למען הביטחון של כולם.
מזג אוויר
מה קורה בימי החורף כשיש גשם או בימי הקיץ הלוהטים של יולי אוגוסט? כיצד עורכים בר מצווה בכותל גם שיש חשד לגשם?
ובכן, המצב הוא כזה: ברחבת הכותל יש בית כנסת פנימי הקרוי קשת ווילסון. שם מצויים ספרי התורה ושם נערכים ברי המצווה בזמן גשם. לאחרונה גם נוספה עזרת נשים כך שגם בנות המשפחה יוכלו ליהנות מהאירוע. שימו לב, כל חשש לגשם ימנע את הוצאת ספר התורה אל הרחבה החיצונית ובר המצווה יתרחש בתוך בית הכנסת.
בקיץ, פשוט שמים שמשיות...
אוכל וכיבוד
לאחר בר מצווה בכותל, נעים לשבת יחדיו, לאכול ארוחה טובה ולבלות עם בני המשפחה. אבל ברחבת הכותל אין מקום לפתיחת שולחנות ובנוסף, הזכרנו כבר כי הדרך ארוכה ונעשית בצורה רגלית.
מה עושים? מזמינים מקום מראש באחת המסעדות שונתנות דיל מיוחד של ארוחה לאחר בר מצווה בכותל ונהנים מעוד מקום בירושלים היפה שלנו.