הכל אודות בקיעת שיניים אצל ילדים
השיניים הראשונות לצאת הן בדרך כלל החותכות המרכזיות התחתונות. האירוע המרגש קורה סביב גיל חצי שנה. בהמשך כל החותכות העליונות אמורות לבקוע. אצל הפעוט. לאחר מכן יופיעו הטוחנות הראשונות, הניבים ולבסוף הטוחנות השניות (השיניים האחוריות ביותר).
כדאי להכיר כלל נחמד הנקרא: "כלל שש ארבע".
כל חצי שנה אמורות לבקוע עוד 4 שיניים לפה. בגיל חצי שנה 4 שיניים, בגיל שנה 8 שיניים צריכות להיות בפה, בגיל שנה וחצי 12 וכך הלאה עד סביבות גיל 3 בו אמורות להימצא כל 20 שיני החלב בפה.
כדאי וחשוב לזכור כי גיל בקיעת שיניים הוא גיל ממוצע ולמעשה מדובר על טווח גילאים, כך שיש כאלה המתעכבים וכאלה המקדימים.
כפי שצויין הבקיעה מתרחשת בסדר מסוים ידוע מראש. הרבה יותר חשוב הסדר מאשר גיל הבקיעה. כל עוד נשמר הסדר אזי זה פחות קריטי אם השיניים בוקעות מוקדם או מאוחר יחסית ...
לגבי קצב יציאת השיניים - מאוד משתנה וקשה לצפות זאת. ישנם ילדים שאצלם זהו תהליך ארוך הלוקח מספר שבועות ויש כאלו שיום אחד מתעוררים עם שן חדשה מבצבצת מבלי שקדמו לכך חוסר שקט, ריור, כאב או כל דבר אחר (באמת, יש כאלה !!!).
מזל טוב - עכשיו שהשיניים בקעו כיצד נשמור עליהן ?
צחצוח שיניים
צחצוח שיניים מתחיל עם בקיעת השן הראשונה (כן כן, בדיוק כמו שחופפים את הראש כאשר מופיע תלתל ראשון) ובהחלט יש עזרים מיוחדים לצחצוח נכון של השיניים וחלל הפה גם בגיל צעיר.
גם אם נראה כי מדובר בילד "סרבן צחצוח" חשוב לא לוותר ולא להתייאש - כי צחצוח נכון, ימנע טיפולי שיניים עתידיים.....
עדיף לא לצחצח בכוח, אלא תוך כדי משחק, שיר, או אחרי קריאת סיפור הדן בנושא. ישנן טכניקות רבות להתמודדות עם צחצוח בגיל הזה. אפשר לצחצח גם כשהילד יושב או שוכב. אצל הקטנטנים אין חשיבות לצחצוח מעל כיור או מול מראה.
לפעמים אם יש אחים גדולים בבית כדאי לעשות זאת כפעילות משותפת. עוד דבר שיכול לעזור הוא לראות את ההורים מצחצחים. יש ילדים שבטוחים שרק להם מצחצחים בבית. כי בדרך כלל המבוגרים מצחצחים שיניים בבוקר לפני שהקטן קם ובלילה אחרי שהולך לישון. תינוקות באופן אוטומטי רוצים את מה שיש לאמא או אבא ביד. כך שאם הם רואים את פעולת הצחצוח אצל אחד ההורים הדבר יכול לעורר מוטיבציה גדולה לנושא.
חשוב שהמברשת תהיה קטנה ורכה ולגבי משחה, כמובן תלוי בגיל הילד וברמת הסיכון לעששת - ישנם מצבים בהם מומלץ להוסיף משחה רק לאחר התייעצות עם מומחה רפואת שיניים לילדים. בעת הביקור הראשון במרפאה ניתן לראות הדגמת צחצוח "על אמת".
ביקור ראשון במרפאת שיניים לילדים
ההמלצה היא שביקור ראשון יתרחש במרפאה עד גיל שנה לערך, על מנת לאפשר ייעוץ והדרכה נכונה לגבי תזונה מתאימה (כיצד להניק ולהאכיל בלילה בצורה בטוחה, מינון נכון של צריכת חטיפים ומשקאות מתוקים וכו').כמו כן ניתן בביקור זה לזהות הרגלים שונים העלולים להשפיע על השיניים (לדוגמא - שימוש במוצץ ובבקבוק) ולאתר גורמי סיכון לעששת - (נמצאה התאמה בין רמת העששת של האם לרמה אצל תינוקה) כמו כן חשוב לקבל מידע לגבי אופן ההתמודדות עם חבלות בשיניים.
הרעיון הוא לייצר "בית דנטלי" - במקור DENTAL HOME ולאפשר קבלת טיפול רוטיני מניעתי על מנת שהילדים לא יזדקקו לטיפול עתידי (חודרני וכואב יותר) בשיני החלב ובשיניים הקבועות. היכרות עם הילד מגיל צעיר מאפשרת קשר טוב של הילד עם המרפאה, התרגשות ונכונות להגיע. וכן שומרת על בריאות השיניים ורקמות הפה.
הכי חשוב - השתדלו לא להגיע למצב שהילדים מתלוננים על כאבים. כאשר הביקור מתרחש בצורה שגרתית ולא מתוך כאב יש סיכוי כי יהיה נעים יותר וישאיר בפה טעם של עוד.....
מפגש ראשון נעים ומזמין הוא כזה המאפשר גישה חיובית גם בהמשך.
מאוד מומלץ שמפגש כזה יעשה אצל מומחה רפואת שיניים לילדים.
מי הוא מומחה רפואת שיניים לילדים ?
חשוב להבין - מומחה לרפואת שיניים לילדים הוא קודם כל רופא שיניים (שסיים בהצלחה שש שנות לימוד) ומעבר לכך עבר מסלול התמחות מיוחד של עוד כ-4 שנים כדי לטפל בילדים בצורה הטובה והנכונה ביותר.
ההתמחות מקנה כלים שונים, בין השאר גם לטפל בילדים קטנים ולהבין את החשיבות שברפואה המונעת כבר מהגיל הצעיר.
ביקור ראשון בגיל מוקדם ולאחריו ביקורות שגרתיות יכולות להבטיח שמירה על חיוך בריא למשך שנים רבות.
זה אפשרי ! בהצלחה !
ד"ר הדס כץ-שגיא
מומחית רפואת שיניים לילדים
אודות:
פלא - רפואת שיניים לילדים
כתובת: רח' ארלוזורוב 27 הוד השרון
טל: 077-4050816
אתר אינטרנט: www.peledent.co.il