זיפות היא שיטת איטום גגות עתיקה ביותר. כבר בתנ"ך, בסיפור המבול, מוזכר כיצד נוח אטם את התיבה מבפנים ומבחוץ בזפת כדי למנוע חדירת מים. מאז כמובן התקדמה טכנולוגיית הזיפות, וכיום משתמשים בזפת שעברה תהליך של זיקוק והעשרה בפולימרים שהופכים אותה לעמידה יותר. עם זאת, זיפות היא עדיין שיטת איטום שלצד יתרונותיה יש לה גם מספר מגבלות. במגבלות אלה ובדרכי ההתמודדות איתן יעסוק מאמר זה.
סדקים
אחד מהמגבלות העיקריות של זיפות גגות הוא הנטייה של הזפת להיסדק ולהיפרד ממשטח הגג. תהליך זה מתרחש בשל התרחבות והתכווצות של הזפת ושל המבנה שנגרמות בשל שינויי טמפרטורה. כדי לפתור בעיה זו, מומלץ לבצע זיפות גגות מחוזק.
זיפות גגות מחוזק הוא זיפות בו משתמשים בשתי שכבות של זפת שביניהן רשת אינטרגלאס. רשת זו המורכבת מסיבי זכוכית מיוחדים הינה עמידה במיוחד לחום ולכן הזפת החמה אינה גורמת לה נזק. השימוש ברשת הופך את האיטום לעמיד יותר ביחס לזיפות רגיל ומונע היווצרות סדקים. כאשר מבצעים זיפות מחוזק פעם אחת, בפעם שאחרי זה ניתן להסתפק בזיפות רגיל.
התאדות ואיבוד גמישות
מגבלה נוספת של איטום גגות על ידי זיפות היא התגובה של הזפת לטמפרטורות קיצוניות, ובמיוחד לחום. כאשר זפת מתחממת חלק מהחומרים שבתוכה מתאדים והיא מאבדת מהגמישות שלה. דבר דומה קורה גם בקור קיצוני, הגורם גם הוא לאיבוד הגמישות. איבוד הגמישות גורם בעקיפין להיווצרות הסדקים שהוזכרו בסעיף הקודם.
כדי להתמודד עם מגבלה זו חשוב מאוד לבצע סיוד של שכבת הזפת מיד בתום הגשמים. הסיד הלבן מחזיר את אור השמש ומונע מהזפת להתחמם ולהיהרס. כלל חשוב נוסף שיש להקפיד עליו הוא ביצוע של איטום גגות אך ורק בזפת תקנית. זפת זו היא הזפת המועשרת בפולימרים והיא עמידה יותר ביחס לזפת שאינה תקנית.
עבודה מקדימה לזיפות
מגבלה נוספת של איטום גגות באמצעות זפת נעוצה בכך שהזפת לא נדבקת לכל משטח.לכן לפני זיפות גגות נדרשת עבודת הכנה שבמהלכה מפנים ומסירים כל גורם שעלול לפגוע בתוצאות:
- סיד רופף או שכבת זפת רופפת – יש להסיר לפני ביצוע עבודה.
- שכבות של חומרי איטום אקריליים כמו פוליגג – לפני ביצוע זיפות יש לשרוף חומרים אלה באמצעות להביור משום שזיפות על גבי חומרי איטום אקריליים יגרום לזפת להיפרד מהמשטח בתגובה לחום.
- קולטי שמש שקועים - לפני הזיפות צריך להניח את קולטי השמש על משטח גבוה מהגג באמצעות אינסטלאטור או עצמאית ולאטום מתחת להם.
- דוודים נוזלים – הצפה או רטיבות בגג הנגרמת על ידי דוודים לא מאפשרים זיפות של הגג. בעיה כזו חייבת להיפתר על ידי אינסטלאטור לפני ביצוע עבודה.
- אנטנות ישנות – עלולות ליפול לתוך הזפת ולשקוע בה, ולכן מומלץ פעמים רבות להסיר אותן לפני הזיפות.
- כבלי חשמל או תקשורת שנמצאים על הגג – כאשר הדבר אפשרי, יש לקשור את הכבלים האלה באמצעות חוט ברזל ולהרים אותם למקום גבוה כדי שלא ישקעו בזפת בקיץ.
נושאים שדורשים תשומת לב מיוחדת
בזמן זיפות גגות יש לשים לב במיוחד למספר פרטים:
- פינוי נתיב המים אל המרזבים – זיפות הגג עלול לחסום את דרכם של המים אל פתחי הניקוז ולגרום להצטברות מים. לכן לפני זיפות יש לסלק מאזור המרזב שכבות איטום או זיפות קודמות, ועל ידי כך למנוע חסימה של המים על ידי הזפת.
- חיזוק הזיפות במעטפת – גם במקרים בהם לא מבצעים איטום מחוזק, חשוב מאוד לחזק את האיטום במפגשים בין משטחים אנכיים לאופקיים. המפגשים האלו הם "נקודות התורפה" של הגג – הם מועדים להיווצרות סדקים. החיזוק יכול להתבצע באמצעות שתי שכבות זפת שביניהן רשת חיזוק או בד יוטה.
מקצועיות ושקיפות – תנאי הכרחי לזיפות מוצלח
ההקפדה על כל הפרטים הקטנים, לפי הכללים שתוארו עד כה, היא שתקבע האם זיפות הגג יצליח או לא. זיפות גגות שיתבצע בצורה הנכונה יחזיק מעמד לאורך זמן וימנע נזילות ורטיבות במבנה. זו הסיבה שכדאי להתייחס בחשדנות לכל חברת איטום שמציעה זיפות גגות במחיר זול מדי. זיפות גגות מקצועי המתבצע בצורה הנכונה, עם זפת תקנית ועם כל ההכנות המקדימות הנדרשות, ישתלם יותר לאורך זמן. זיפות גגות לא מקצועי, לעומת זאת, יחייב בסופו של דבר זיפות חוזר ויגרום לבזבוז כסף.
חברת איטום עדן פועלת אך ורק לפי טובת הלקוח ומקפידה להציג בפניו את כל השיקולים המקצועיים הרלוונטיים. בעת ביצוע זיפות גגות מתחייבת החברה לשימוש בזפת תקנית (לפי התקן הישראלי 72/25) ולמריחה של בין קילו לקילו וחצי זפת לכל מטר מרובע, או בין שניים לשניים וחצי קילו זפת לכל מטר מרובע במקרה של זיפות גגות מחוזק. זאת בנוסף להקפדה על כללי בטיחות בגובה, בטיחות אש ועל ביטוח מלא של הלקוח ושל העובדים.
לסיום, מספר טיפים עבור כל מי שמתכנן לזפת את הגג:
- כדאי לתחזק את הגג באופן קבוע כדי להוזיל את עלויות האיטום: לנקות אותו ולדאוג שלא יהיו בו דודים שבורים או מפגעים שונים
- לפני ביצוע זיפות חשוב ליידע את כל השכנים
- מומלץ גם לפנות מכוניות מהחניה ולהוריד כביסה מהחבל ליתר ביטחון
מקור המאמר: http://www.itum.co.il/