גורמים שונים משפיעים על איכות החיים שלנו, ואין כל סיבה שהעלייה בגיל תביא איתה ירידה באיכות החיים. כך נשמור על איכות חיים גבוהה
הרבה פעמים איכות החיים של בני האדם הולכת ויורדת עם הגיל. אבל זה לא הכרחי. יש אנשים מבוגרים שאיכות חייהם ירודה, בעוד שאצל אחרים היא גבוהה מאוד. הסיבה לכך היא שלא הגיל הוא הגורם המשפיע על איכות החיים.
מהם הגורמים המשפיעים על איכות החיים בגיל מבוגר?
1. עיסוק. בגיל הפרישה נהפך הזמן הפנוי מידיד לאויב. איכות החיים מושפעת ישירות מהדרכים שבהן ימלא האדם את זמנו הפנוי כתחליף לעבודה ולשאר העיסוקים שהיו לו לפני שפרש.
2. משפחה. המשפחה מהווה אבן יסוד לאושרם ולהרגשת הביטחון של אנשים מבוגרים בדיוק כפי שהיא מהווה זאת עבור צעירים. התרחקות של אחד או כמה מבני המשפחה, ולא משנה מה הסיבה לכך, משבשת את איכות חיי המשפחה.
3. בן/בת זוג. מרכיב מרכזי באיכות חיינו. איכות חיים נמדדת בעיקר בשגרה, ואין שבירת שגרה עמוקה יותר ממצב שבו אחד מבני הזוג הולך לעולמו ומותיר את בן הזוג השני להתמודד עם הבדידות ועם הכאב.
4. סביבה נעימה. לסביבה שלנו יש השפעה לא מעטה על חיינו. בקרב אנשים מבוגרים ניתן לזהות לא פעם הזנחה מסוימת הנוגעת לתחומים רבים בחיי היום יום. זה מתחיל ברמת ההקפדה על ניקיון הבית, עובר דרך הבגדים שבוחרים ללבוש ומגיע עד לסביבה האנושית. הסביבה משפיעה על מצב הרוח של האדם וממקמת את רף איכות חייו בהתאם.
5. בריאות, ספורט ותזונה. לא בכדי נמצאים השלושה תחת אותה כותרת. לשלושת המרכיבים הללו קיימת השפעה על האדם הן ברמה הרגשית והן ברמה הפיזית. השפעתם צריכה להילקח בחשבון לכל אורך החיים, ובעיקר בגיל מבוגר, שבו התזונה והספורט יכולים לקבוע את ההבדל בין אדם בריא לאדם חולה.
6. מצב כלכלי. בגיל מבוגר המצב הכלכלי עשוי להשתנות. אנו כבר לא עובדים, וחיים מחסכונות או מקצבאות. מובן שהמצב הכלכלי מהווה גורם משפיע ביותר על איכות החיים.
כיצד ניתן לשפר את איכות החיים בגיל הזהב?
חשוב מאוד למלא את הזמן שהתפנה בתעסוקה כלשהי כמו עבודה, התנדבות, לימודים, מפגשים חברתיים ועוד וליצור רשת חברתית ענפה ומספקת.
המשפחה היא ערך עליון וכולנו זקוקים למשפחה תומכת ואוהבת בכל שלב בחיים. כפי שילדינו זקוקים לנו וכפי שאנו זקוקים לבני הזוג שלנו, כך אנו גם זקוקים לילדינו. גם אם מצבנו הבריאותי מצוין, אנו זקוקים למשפחה שלנו. יחסים חמים עם הנכדים מהווים מקור בלתי נדלה לאושר ולביטחון
ביום מן הימים סביר כי אחד מבני הזוג ילך לעולמו והשני יישאר לבד. אי אפשר למלא את החלל שנוצר אצל בן הזוג שהתאלמן, אך ניתן להקל את תחושת הבדידות. מפגשים חברתיים, טיולים ומסיבות, פעילויות שונות ובילוי עם המשפחה הם רק כמה אפשרויות. רבים גם בוחרים ליצור הכרויות רומנטיות חדשות עם בן זוג חדש ופותחים איתו בפרק ב'..
סביבה היא אחד הגורמים שעליהם אנחנו יכולים להשפיע הכי הרבה ובאופן קל יחסית. הקפדה על סביבה נקייה, נעימה ומטופחת תתרום רבות לאיכות חיינו.
עלינו לדאוג לבריאותנו יותר מאשר בעבר. לערוך בדיקות תקופתיות, לקחת את התרופות, לאכול נכון, לבצע פעילות גופנית מתאימה. מומלץ להסתייע באנשי מקצוע שידריכו אותנו ויבנו לנו תפריט ותוכנית אימונים שתתאים לנו.
המצב הכלכלי הוא נקודה שמצריכה תשומת לב מיוחדת. לא בהכרח מפני שאין לנו. לעתים דווקא בגיל מבוגר מצבנו הכלכלי טוב מזה שהיה בעבר. בגיל זה כבר לא קיים עול המשכנתא, ישנם חסכונות שהצטברו במשך שנים ארוכות, אין ילדים קטנים וההוצאות קטנות. יחד עם זה ההכנסות קטנות יותר ויש לדאוג לעתיד. חשוב לבצע תכנון כלכלי לטווח ארוך ובמקביל לבדוק מה הזכויות המגיעות לנו בביטוח לאומי ובקהילה (כמו, למשל, הנחה בתשלומי ארנונה).