כלל לימודי הנדסה בישראל נוגעים בתחומים ושטחים שונים, לדוגמה, הנדסה תעשייה וניהול שונה באופן משמעותי מהנדסת חשמל או הנדסת בניין. אז מה היא בעצם ההגדרה המופשטת של המילה הנדסה? הנדסה היא ניצול של תיאורייה מתמטיקאית, ידע וניסיון לטובת התקדמות בתחום מסויים, תוך ייצור עצמים ותהליכים שימושיים, בין אם מדובר על גנטיקה, מחשבים, בניין, ביוטכנולוגיה חשמל וכו'. הנדסה מוגדרת בגדול כתחום בו המדע מתגייס לשירות האנושות לשם השגת קידמה.
הפקולטות השונות ללימודי הנדסה מרכזות תחתן את כל תחומי ההנדסה הנלמדים בישראל. לימודים בישראל להנדסה מעניקים למסיימים, תואר מהנדס. במסגרת לימודי ההנדסה בישראל ישנם תחומים רבים אותם ניתן ללמוד. לימודי הנדסה אזרחית וסביבתית – עוסקת בתחומים שונים של משאבים טבעיים, בניה ומבנים, תחבורה, חברה, סביבה ועוד. הנדסת אלקטרוניקה - מתעסקת בעיקר באפיון, ניתוח ופיתוח מערכות של תקשורת ומידע. לימודי הנדסת תוכנה – מבוססים בעיקר על מדעי המחשב ומתמטיקה, מתעסקת בתחזוקה, תפעול ופיתוח של מערכות תוכנה למחשבים. הנדסה פרמצבטית – הלימודים מתמקדים בעיקר בתחומי הביולוגיה, כימיה ופיזיקה ועוסקים בפיתוח וייצור תרופות. הנדסה ביוטכנולוגית – משתמשת בידע ביולוגי ובמערכות הביולוגיות השונות לשם צרכים טכנולוגיים. הנדסת מזון – הנדסה של מרכיבי חומרים המשמשים לייצור מזון ועיבוד מזון והתאמתם לצרכים בריאותיים, קוסמטיים וכלכליים. הנדסה תעשייה וניהול – קשורה במערכות כלכליות כמו חברות ואירגונים ובמודלים מתמטיים המשמשים ליעול פעילותן של אותן מערכות.
ישנם עוד הרבה מאוד תחומים של לימודי הנדסה כמו הנדסה גרעינית, חקלאית, כימית, צבאית ועוד ועוד. כל אחד מתחומי ההנדסה הנלמדים נשען על מודלים מתמטיים ומשלב בתוכו כמה תחומים קרובים או חופפים, כך עם השנים, בעקבות אינטגרציה בין התחומים השונים שנראו עד אז רחוקים אחד מהשני, התפתחו ענפים שונים במקצוע.
ניתן לרכוש השכלה גבוהה בתחום ההנדסה על ידי לימודים בארץ או בכל מדינה מפותחת אחרת בעולם. לרוב כל תחומי ההנדסה מרוכזים במוסד אחד, בפקולטות השונות ללימודי הנדסה באוניברסיטאות, או במכללות להנדסה. ענף ההנדסה נחשב לאחד ממקצועות הלימוד והעבודה המבוקשים ביותר, לכן ישנן בארץ מכללות רבות המתמחות בלימודי הנדסה ומציעות לימודי הנדסה לתעודה ולתואר. חשוב מאוד לשים לב האם המכללה בה בחרתם מציעה לכם תעודה או תואר והאם מדובר בתעודה שניתנת לאחר סיום התואר הראשון – תעודת מהנדס, או שמדובר בתעודת הנדסאי, שאומנם מאפשרת לאחר מכן להמשיך ללימודי תואר ראשון, אך היא עצמה אינה נחשבת כתואר מהנדס. מכיוון שההבדל בין מקצועות ההנדסה השונים הוא גדול מאוד, במיוחד ההבדל בין יישום המקצועות בפועל, סטודנטים המעוניינים לעבור מתחום הנדסה מסויים לתחום הנדסה אחר, מחוייבים בהשלמות אקדמיות.
תואר בהנדסה נמשך כארבע שנים. גובה שכר הלימוד תלוי במוסד בו נלמד התואר, האם מדובר באוניברסיטה או מכללה. שכר הלימוד ללימודי הנדסה באוניברסיטה ציבורית נע בסביביות עשרת אלפים שקל לשנת לימודים אחרת וזהה לשאר החוגים הנלמדים באותה אוניברסיטה. שכר הלימוד במכללות שאינן ציבוריות יכול להגיע ליותר מעשרים וחמישה אלף ש"ח לשנה. אולם סטודנט להנדסה, כמו כל סטודנט אחר, זכאי למלגות שונות, והקלות מגוונות במידה והוא עונה על קריטריונים שונים. בכל מוסד לימודים דיקן הסטודנטים אחראי לרכז את המידע לטובת הסטודנט בכל הקשור לזכאויות השונות, למעונות ולמלגות. לאחר סיום התואר הסטודנט מקבל תואר B.Sc בהנדסה, יחד עם שם תחום ההנדסה הנלמד.