בלוטת הערמונית היא בלוטה בגודל של אגוז המהווה חלק בלתי נפרד ממערכת הרבייה הגברית ובעלת תפקיד חשוב גם במערכת השתן. בלוטת הערמונית ממוקמת מתחת לשלפוחית השתן ומקיפה את תעלת השפכה ( דרכה עובר השתן מהגוף החוצה ). הבלוטה מורכבת משני אזורים ומוקפת בשכבה של רקמות.
בלוטת הערמונית גודלת במשך רוב ימי חייו של אדם כאשר יש שתי תקופות עיקריות של צמיחה:
1. בתקופת גיל ההתבגרות
2. בעשור השלישי לחיי אדם ( גילאי 20 +).
התופעה של גדילת התאים בבלוטה לרוב מתרחשת בגיל מבוגר, מחקרים מראים כי עם השנים האיזון ההורמונלי אצל גברים משתנה, בעוד שכמות ההורמון הגברי טסטוסטרון יורדת, כמות ההורמון הנשי, האסטרוגן, עולה והוא אחראי על גדילה זו. גדילת התאים עלולה לגרום לבעיה בתפקוד מערכת השתן או לגרום למחלת סרטן. מעבר לפגיעה הבריאותית, יכולה להתפתח גם בעיה נפשית בקרב גברים הסובלים מהגדלה של בלוטת הערמונית, מכיוון שלבלוטה תפקידים הקשורים למין ורבייה פגיעה באגו הגברי עלולה לפגוע בהערכה העצמית.
פגיעה בתפקוד מתן שתן:
כאשר הערמונית מתרחבת נוצר לחץ על שלפוחית השתן והתכוציות הגורמות לתופעה של השתנה מרובה , עם הזמן נחלש תפקודה של שלפוחית השתן. בעיה במתן שתן עלולה לגרום גם לבעיות נוספות כגון נוקטוריה ועייפות רבה עקב הפרעות שינה.
כאשר מדברים על גידול בבלוטת הערמונית הכוונה היא גם בעצם לגדילה של תאים רגילים ולכן חשוב לומר כי לא כל גידול בבלוטה הוא גידול מסוכן וסרטני.
קיימים שלושה סוגים של גידולים שעלולים להיווצר בבלוטת הערמונית:
1. גידול שפיר ( היפרפלזיה) - זהו הגידול הכי פחות מסוכן מבחינה בריאותית מכיוון שהוא לא מתפשט
באזורים נוספים. במקרה זה הטיפול הוא השגחה או הסרה של הגידול.
2. גידול קדם סרטני - - גידול שטרם התפשט לאיברים הסמוכים בגוף,כלומר, גידול שנמצא בתהליכי צמיחה.
במקרה כזה מסירים את הגידול מכיוון שקצב הצמיחה הוא מהיר ועלול לגרום לסרטן.
3. גידול ממאיר – זהו הגידול המסוכן ביותר מכיוון שהוא כבר התפשט באזורים סמוכים. במקרה כזה מטופל יעבור טיפול כימותרפי או הקרנות על מנת להרוג את התאים הסרטניים ולאחר מכן יסירו את הגידול. הסרת או כריתת הערמונית