האינטרנט הוא מרכיב חשוב בחיינו, מספק לנו מידע, מרחיב אופקים, משמש למטרות לימודים, לקניות, לדיונים, למפגשים חדשים וישנים והיכרויות חדשות , למסרים מיידיים, למשחקים והנאה. בקרב בנוער הוא עשוי לפתח קשרים חברתיים. רשתות חברתיות הם חלופה ליצירת קשרים חדשים, עסקיים, פרסום אתרים ועסקים. התארגנות למטרה משותפת. תמיכה, יכולת להיחשף ולהיעזר בגולשים אחרים הודות לאנונימיות ,שיחה בזמן אמת ללא עלות טלפונית, ומשחקים משותפים המאחדים את הגולשים, אפשר להשתמש ברשת לכיוונים חיוביים - לקידום עצמי כמו שציינתי במאמרי "זמינות הרשת", אפשר לחוות חוויות חדשות וליהנות מהשפע שהרשת יכולה להציע לנו. והחשוב ביותר , לדעתי, שיתוף שממנו נובעים כל הדברים הטובים שברשת. אך מעבר לסכנות שכבר כתבתי עליהם במאמרי " הרשת האפלה - The dark side of the internet " , קיימת סכנת התמכרות לכל מה שהרשת מציעה למבוגרים ולנוער כאחד ואם לא נזהרים עלולים להיסחף לקיצוניות.
אדם שמתמכר לאינטרנט מגלה סימני התמכרות של התעלמות ושכחת מרכיבים חשובים בחיי היום-יום שלו, חוסר יכולת להתנתק מהמחשב וכך מגיע לחוסר שליטה בכמות ובזמן הגלישה, וכשהוא מתנתק יש בו רצון עז ואובססיבי לחזור אליו, ראיית המציאות של גולש מתמכר אינה ריאלית הוא בעצם לא חי במציאות. הוא מעורר התנגדות מצד הסובבים אותו ומתנתק מהם. רואים אצלו ניכור חברתי, ויתור על פעילויות חברתיות ופגישות עם חברים ממשיים ולא וירטואלים. פגיעה בלימודים לנוער ולסטודנטים, פגיעה בעבודה ובגלל ירידה בתפקוד בעבודה , עיכוב ודחיית מטלות או אי ביצוען מגיעים אף לפיטורים. קושי לתפקד כאדם מן השורה, הפרעה לחיי היומיום, בריחה מהמציאות. אורח חיים כזה עשוי להביא לדיכאון ביחוד את הנער הגולש כשהוא חייב לחזור למציאות כי הוא ישן פחות וממעט בקשר עם העולם המציאותי. יתכן שדוקא הדיכאון הוא שהביאו להתמכרות לאינטרנט, SANG Kyu Lee פרופסור לפסיכיאטריה מאוניברסיטת הולים בקוריאה, טען שככל שהנער מדוכא יותר כך יגלוש יותר.ילדים בדיכאון הם בעלי ציפיות נמוכות ולכן יחפשו תגמול קל ומהיר ואותו יקבלו באינטרנט. דיאב אלמהאנה, פסיכיאטר, מנהל קליניקה פרטית בקליבלנד, ארה"ב, מספר על אחד ממטופליו שהתמכר למשחקים און-ליין, עד שעות הלילה הקטנות, הפסיק לישון, הפסיק ללכת לביה"ס, הוא הפך יותר ויותר מכור ויותר מנותק ומדוכא. אין ודאות מוחלטת מה קודם למה הדיכאון להתמכרות או להיפך, בעקרון לענייננו זה לא משנה את עצם עובדת ההתמכרות . ההתמכרות מביאה לעיתים לפגיעה כלכלית (הימורים,קניות) שמדרדרת את הגולש . ישיבה רבה בבית מגבירה את הניתוק החברתי. התמכרות לכמות מידע עלולה להיות מסוכנת נפשית. הגולש מגיע לכמויות עצומות של מידע שאינו יכול לקלוט והוא אוסף ואוגר אותו ומגיע להצפת מידע Information overload. הבעיה החמורה בהתמכרות זו היא שיש מכורים שמוכנים להצהיר ללא בושה על התמכרותם שלא כמו בהתמכרויות אחרות. כדי לזהות את ההתמכרות אף עלו לרשת שאלונים למילוי עצמי. עוד סממני התמכרות שנצפו הם קוצר רוח וכעס שהמתמכרים מגלים כאשר השירות לא זמין, ובקורים תכופים מדי באתר שהם מכורים לו כל פעם לזמן ארוך יותר. לעיתים ההתמכרות גורמת גם הפרעות שינה, כאבי גב ופרקים, הרגלי אכילה לקויים ופגיעה אפשרית במערכת החיסונית. יש לציין שני דברים, יתכן והמתמכר לרשת הוא מתמכר מועד שעשוי להתמכר לדברים אחרים מחוץ לרשת אלא שהרשת יותר זמינה עבורו. ודבר נוסף, יש מומחים שמתנגדים לקביעה שיש בכלל מושג כזה התמכרות לרשת.
מכורים קיצוניים אבדו קשר עם המציאות עד כדי גרימת מוות, בקוריאה זוג הזניח תינוקת בת שלושה חודשים שמתה מרעב , כי היה שקוע בגידול ילד וירטואלי , לו הקדיש 12 שעות ביממה. בסין בשנת 1994 קפץ ילד אל מותו לאחר ששיחק במשחק המכוון Warcraff במשך 36 שעות, ההורים תבעו את היצרנים כאחראית למותו. סנדרה האקר, עקרת בית מסינסינטי, התפרסמה כאשר הורשעה בהזנחת ילדיה עקב התמכרות לאינטרנט ונשלחה לטיפול גמילה. האקר נעלה את שלושת ילדיה בחדר מזוהם ללא טיפול, . ברחבי העולם הוקמו מכונים לגמילה מאינטרנט, בסין שבה מעל 10 מיליון נערים מכורים מת בשנת 2009 צעיר מפעולת ענישה במחנה גמילה, ומאז יצא איסור הכאת נערים מכורים. בארה"ב איגוד רופאים איים בשנת 2007 לשלוח רבים לאישפוז בדרישה להכרה בהתמכרות לרשת כמחלה פסיכיאטרית בגלל תסמיניה ולעומתם איגוד הפסיכיאטריה האמריקאי לא מכיר בהתמכרות לרשת כהפרעה.., ה"ניו יורק טיימס" דיווח שחוקרים ממרילנד בקשו ממאתיים סטודנטים לוותר על תקשורת מקוונת ליום, לאחר 24 שעות רובם גילו עצבנות, ותפקוד לקוי כמו נגמלים לכל דבר., והרגישו ניתוק מזרם החיים. בארה"ב ברידמונד וושינגטון אף קמה סדנת reSTART במטרה לטפל בהתמכרות, בעקבות פניות של הורים מודאגים, החליטו בבית החולים קאפיו נייטנגייל שבמרכז לונדון על פתיחת מרפאה לילדים ובני נוער קם מרכז להתאוששות מהתמכרות לאינטרנט ברשות הפסיכולוגית קימברלי יאנג, אנו מכירים פורומים בארץ שתומכים במכורי גלישה כמו באתר doctors, ואתר BeOk ועוד. מחקר שנערך בדרום קוראיה אף מצא קשר בין ADHD לבין התמכרות לרשת, במחקר נבדקו 535 בני 11 שנים בעזרת מבדק מיוחד ושאלונים להורים ולמורים, בבדיקה נמצא, לדבריהם, קשר הדוק בין עוצמת אפיוני ההתמכרות לרשת ובין עוצמת אפיוני ה-ADHD.
יש ארגונים שאסרו גלישה באינטרנט בזמן העבודה, בצה"ל החל משנת 2000 אסרו גישה לרשת וכתחלופה פתחו את צהלנ"ט, מנהלי ידע ומנהלי מערכות מידע חסמו גישת עובדים לרשתות. לדוגמא, חברת פרטנר חוסמת במחשבי הארגון אתרי מייל חיצוניים כדוגמת ג'ימייל וכן את כלל הרשתות החברתיות ובהן גם אתר יוטיוב . בנק המזרחי מאפשר לעובדיו לגלוש ברשת באמצעות אינטרנט מאובטח, כאשר הרשאות הגישה של כל מחלקה נקבעים בהתאם לצורך מקצועי. ועוד.
התמכרות לרשת עדיין לא מוגדרת חד משמעית כהפרעה קלינית ידועה כפי שמוגדרות התמכרויות אחרות, מה גם שחסרה הגדרה מהי רמת גלישה נורמאלית. ובמחקריהם הם נוטים לאחד את כל העולם הוירטואלי ה-Cyberspace ולא מבודדים את ההתמכרות לאינטרנט בלבד. למרות זאת החוקר Ivan Goldberg קבע הגדרה להתמכרות זאת כ- Internet Addiction Disorder.
מניסיוני האישי יש נערים אצלנו בספריה שמגלים סימני התמכרות לפי זווית ראייתי הבלתי מקצועית. דוגמא לכך הבאתי בפוסט שלי. "גנבו לו את הכסף".