עיקר הבעיות העומדות בפני הארכיון הדיגיטאלי :
יקשה עלינו לזהות את המקור הברור של הרשומה ואת תהליך יצירת התוכן שבה, בגלל השינויים שעשויה הרשומה לעבור, יש חשש לאוטנטיות החומר היות שהמידע עשוי להשתנות שלא כמו בדף הנייר.
הדינאמיות של המידע הדיגיטאלי גורמת לשינוי בתפקיד הארכיון ובתפקיד הארכיונאי שהופך ממקבל מידע סטטי למקבל חומר דינאמי, השינוי מצריך הסבה במקצועיות ובדרך החשיבה של הארכיונאי. יש חשיבות רבה יותר בעידן זה להערכת החומר המיועד לשימור בגלל המידע הדינאמי המשתנה ללא הרף. אם הארכיונאי שלפני העידן הזה קבע מה ישמר ומה תהיה נגישותו לקהל, בעידן הדיגיטאלי הארכיונאי הופך גם מתווך וגם מפרש. ומשפיע לעיתים על המידע עוד לפני יצירתו ובודאי שאחרי הגעתו. הרשומות חדלות מהיות אובייקט פסיבי לאובייקט דינאמי הנע ומשתנה כל העת בהקשרים פרשניים שונים.
בעולם הדיגיטאלי כל ארגון יכול להמיר את המידע לפורמטים שונים, דבר המקשה על שימור החומר.
ארכיונאות הרשת הסמויה מתמודדת עם בעיות שמצריכות פתרונות, כל ארגון או גוף יכול להמיר את המידע שברשותו לפורמט ופלטפורמה שונים, זה יקשה מאוד על שימור החומר. אפשר להחליט על פורמט סטנדרטי, פורמט כזה יעזור לשימור החומר אבל הוא יפגע במקוריות המידע. פה תיווצר בעיה, איזה פורמט הוא הטוב ביותר לשימור ולאחסון, איך לתכנן נכון מערכת אחסון, מי ינהל את כל החומר המאוחסן וכיצד ינגיש אותו. איך נגיע למצב שתיבנה תוכנית אחידה של העברת נתונים מתוכנה לתוכנה, כי שימור נתונים בעולם הדיגיטאלי מחייב מעבר ממדיה למדיה ואת זה צריך לעשות החוקר עצמו, כלומר, כאן צריך גם החוקר להתמקצע בכלים טכנולוגיים מתקדמים.
המרת החומר לקבצי מחשב גורמת לאיבוד האוטנטיות ולטשטוש המציאות שהיתה בזמן היווצרות המידע, שמירת אזכורים והסברים ליד מידע , כמו למשל תמונה, ינציח את מקוריותה, עם ההסבר והתגיות גם נוכל למצוא את המידע/תמונה הרלוונטים.
כלומר כל חומר שעובר דיגיטציה חייב להיות עם רישום מדויק, כדי שישמר לדורות , והחוקר בעתיד יוכל “לגעת בתחושות” שקשה להעביר ברשת.
חשש נוסף נובע משינוי הכלים בהם מאוחסן החומר, התיישנות של הכלים יכולים להביא למצב שאי אפשר יהיה לחשוף את החומר בעתיד, כמו שהיום אי אפשר במחשבים החדשים לקרוא דיסקט, או לנגן תקליט באמצעים המודרניים שקיימים היום. יתכן אולי שרק גיבוי החומר הדיגיטאלי על ידי תוכנה שתשב על שרת מרכזי מגובה תוכל לשמור עליו והתעדכן עם כל התפתחות טכנולוגית חדשה.
תודה מיוחדת אני חבה למידען אבי מזרחי שהרחיב את אופקי.