כשמו כן הוא, תרפיה באמצעות גינון. המטרה הכללית של גינון טיפולי הוא שיפור איכות החיים של הבנאדם הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית.
טיפול באמצעות גינון הוא בעצם תהליך שבו נעשה שימוש בצמחים, בקרבה לטבע, לאדמה ככלי מסייע בהחלמה של אנשים בעלי צרכים מיוחדים כגון : ילדים ונוער בחינוך מיוחד, גינון טיפולי עם נפגעי נפש, אנשים בעלי מגבלות פיזיות, בעלי מגבלת ראייה ועיוורים, אוכלוסיה מבוגרת וכדומה.
הגינה הטיפולית היא כעין "מגרש משחקים" המכילה את המטופל, תומכת ומתנגדת בו זמנית ויחד עם זאת אינה שופטת ומאפשרת הצפה והשלכה. המטופל מרגיש בטוח ומוגן ויכול לבטא את רגשותיו, יכולותיו והיצירתיות שבו, כמו כן יכול לעזור ולשמור על בריאות תקינה אצל אנשים שהבריאות אצלם לא בשיאה.
קיימות תיאוריות ומחקרים שונים בנושא תגובת אנשים לצמחייה, השפעת הטבע על האדם והאיכויות הטיפוליות של צמחים ושהייה בגן ופעילות גננית. הארכיטקט פרדריק אלמסטד (1865) טען כי סביבה הכוללת צמחייה וטבע מעסיקה את המוח מבלי לעייף אותו, מרגיעה ובמקביל מעוררת אותו, וכך באמצעות השפעת המוח על הגוף, החוויה מעניקה תחושה של מנוחה מרעננת.
אולריך ופרסונס טוענים כי הסביבה המודרנית מציפה אותנו בגרייה חושית מרגשת ומזיקה. הצמחים מצמצמים את עודף הגירויים, מרגיעים ומפחיתים לחץ ומתח.
תרפיה באמצעות גינון היא כלי לחיים!
מחזור החיים של הצמח מאופיין בהשתנות תמידית. העיסוק בצמחים מספק מטאפורות שונות באמצעותן ניתן לעבוד על תהליכים בחיי המטופל (זריעה, נביטה, צמיחה, פריחה, הבשלה, שלכת, קמילה, העתקה ועוד.