מטרת מערכת שיניים תותבות הינה לשמש תחליף אסתטי לכל או מרבית השיניים הטבעיות ולאפשר יכולת לעיסה ונגיסה מלאה ומראה אסתטי ושלם בחלל הפה. אחוזי הצלחת שיניים תותבות נעים בין 80%-95%.
ישנם שני סוגי תותבות- תותבות חלקיות ותותבות מלאות שמטרתן להשלים מחסור מלא של שיניים. שיניים תותבות שכיחות בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת והן ניתנות להסרה והרכבה בקלות באופן עצמאי.
לאחר הרכבת שיניים תותבות יש תקופה של עשרה ימים עד שבועיים עד שהתותבות מתמקמות בצורה מדויקת, כאשר תקופת ההסתגלות אורכת עד כחצי שנה כאשר בסופה חוזר חוש הטעם והתחושה בלשון באופן מלא. תקופת ההסתגלות עשויה לכלול תופעות לוואי שונות כמו: כאבים קלים בחניכיים, כאבי ראש או אי נוחות בגרון, אולם המטופל יכול להוציא את התותבת לפרקים בכדי להקל על הכאבים (במקרים של כאב חריף רצוי להיוועץ עם הרופא המטפל).
מערכת שיניים תותבות מעניקה מראה אסתטי ומלא, יכולת לעיסה ונגיסה חופשית ופנים מלאות וצעירות יותר.
בתחילה, התותבת עלולה לגרום לפעילות מוגברת של בלוטת הרוק, זו תגובה טבעית לחלוטין והיא חולפת לאחר מספר ימים. כמו כן, במהלך תקופת ההסתגלות ייתכנו נקישות שיניים.
אכילה עם תותבות חלקיות מצריכה נגיסה עם השיניים הטבעיות, ואילו אכילה עם תותבות מלאות מצריכה נגיסה עם השיניים הצדדיות ולא בשיניים הקדמיות תוך שימוש בכוח מוגבל.
יש להקפיד על מספר כללים מהותיים:
-
רצוי לעשות הרכבת מערכת שיניים תותבות אשר עשויה ממתכת מכיוון שתקופת ההסתגלות אליה קצרה יותר והתותבת חזקה יותר ולכן נשמרת לפרק זמן ממושך
-
רצוי לא לעכב את תהליך הרכבת השיניים התותבות מפני שככל שהמטופל ימהר לשים שיניים תותבות כך תתקצר תקופת ההסתגלות
-
כל לילה יש להשרות את מערכת השיניים התותבות במים פושרים או תמיסת חיטוי על מנת לשחרר את האבנית ושכבת הפלאק ולהסירה בקלות יתרה. טרם החזרת השיניים התותבות לפה יש לשטוף ולנקות אותן היטב
-
בנוסף להשריה היום יומית של השיניים התותבות רצוי לנקות כל שבוע באמצעות כדור ניקוי המחטא בצורה יסודית ולאחר מכן לשטוף אותן במים
לעוד מידע מומלץ : רופא שיניים בתל אביב