רפואת השיניים לילדים עברה תהפוכות רבות בעשור האחרון בעקבות התקדמות הידע בנושא. הרעיון הבסיסי העומד בראש העיניין עצמו הוא מניעה, כאשר המניעה הראשונית מושגת על ידי ההורים, הערכת גורמי הסיכון, ומתן ייעוץ וטיפול, ביחס ישיר לרמת הסיכון, תוך מעקב שוטף אחרי התפתחות התינוק, הילד, המתבגר. כדי להעריך נכון את גורמי הסיכון יש לחלק את האוכלוסיה למספר קבוצות: פעוטות, ילדים, מתבגרים, וילדים הסובלים ממבעיות בריאותיות כגון שיתוק מוחין, מומי לב, סכרת, וכד .פעוטות:
בעבר ההמלצה הרשמית היתה להביא את הילד לבדיקת שיניים ראשונית אצל רופא שיניים בגיל שלוש, היום ממליצים להורים להביא את הילד לבדיקה אצל רופא שיניים מיד עם בקיעת השן הראשונה. בפגישה זאת מעריכים את גורמי הסיכון לפתח בעיות בחלל הפה- החל מתקינות ההריון והלידה, פגות, מחלות בתקופת החיים הראשונה, מידת עששת ומחלות שיניים במשפחה, פגמים מולדים בשיניים, וכלה בהרגלי אכילה ושינה. ההורים מקבלים יעוץ ראשוני לגבי אופן ניקוי השיניים, הרגלי האכלה ומציצה בהתאם למידת הסיכון נקבע אופן הטיפול המניעתי (כגון: מריחת פלואורידים או חומרים אנטי בקטריאלים על השיניים) וכון תדירות המעקב ותאריך הבדיקה הבאה.ילדים (בגילאי 3- ועד 12) זאת היא קבוצת הגיל שבה הטיפול המונע הינו מכריע.הטיפול כולל איטום כללי של חריצי השיניים ע"י חומר פלסטי המגן על האיזור הרגיש ביותר לפיתוח העששת וניתור כמות הפלאוריד הניתנת לילד, מעקב אחרי התפתחות מערכת הסגר והתחלפות השיניים ובקורת אחרי שמירת היגיינת הפה.מתבגרים:
הבריאות ארוכת הטווח של השיניים הקבועות תלוייה בשמירה של השיניים הצעירות בפה המתבגר.קבוצת גיל זאת נמצאת ברמת סיכון גהוהה במיוחד לפתח עששת ומחלות חניכיים, לכך מספר גורמים וביניהם: האמייל הצעיר של השיניים רגיש יותר לפתח עששת, הרגלי אכילה והפרעות אכילה כגון: בולימיה ואנורקסיה וכמובן שינויים הורמונליים המשפיעים על החניכיים. לטיפול: יש לעודד את המוטיבציה ולמנוע את ההתנגדות האופיינית שלהם. כמו כן יש צורך בביקורת תקופתית, תוספות פלואוריד וניקוי מיקצועי במרפת שיניים.ילדים עם בעיות בריאותיות שונות
בילדים אלו מטרת הטיפול הדנטלי היא לשפר את התמודדותם עם המחלה העיקרית ממנה הם סובלים ואת איכות חייהם הכוללת. לדוגמא: ילדים הסובלים ממום בלב נמצאים בסיכון גבוה לפתח עששת הן משום שישינהם פגומות בעיקבות המום והן משום שהם מקבלים תרופות עם רכוז גבוה של סוכר.במידה וקיים זיהום אצל ילדים כאלה, הדבר עלול לסכן את חייהם ועל כן מניעה ראשונית הינה חשובה ביותר. בדיקה ומעקב אצל רופא שיניים שהוסמך לטפל בילדים תעזור לשמירה על שיני ילדינו.