רובנו מעונינים לעשות משהו מעניין, או שתמיד סוחבים ליום המחרת את מה שרצינו לעשות תמיד. דוגמא טובה למשהו שהמון אנשים רוצים לעשות אך מדחיקים, היא להתחיל ללמוד לנגן, אנשים שאין להם כל ידע קודם בקריאת תווים או במוזיקה בכלל פשוט חוששים .
אל דאגה .
קריאת התווים איננה החלק הבעייתי, ולרוב הוא לא תיקח יותר מכמה שבועות . התרגול, הוא החלק שבו תצטרכ\י להשקיע זמן ומאמץ רבים. אם אתם חושבים שיש לכם זמן, כוח ורצון ללמוד ולהשקיע, קריאת התווים בוודאי לא תהווה עבורכם מכשול.
הנה כמה טיעונים שבהם אני נתקל :
אני מפחד שאני מבוגר מדיי בשביל להתחיל עכשיו .
דבר ראשון, בלימודי מוזיקה אין כזה דבר "מאוחר מדיי", כמובן שאלה שיתחילו להתאמן וללמוד כבר מגיל חמש יגיעו להישגים מוקדם יותר מאלו שהתחילו בגיל חמש עשרה, אבל בדיוק כמו שנאמר בתשובה הקודמת - אם יש לך מספיק רצון, כוח וזמן, ניתן להתגבר על המכשול הזה. מובן שיש גילאים שבהם תצטרך להיות מאוד מוכשר בשביל להצליח להגיע מהר מספיק לרמה גבוהה - אבל זוהי למידה בתנאי לחץ, וזה מאוד לא מומלץ. לכן יש גילאים שאם תתחיל ללמוד בהם, כנראה שפסנתרן עולמי לא תהיה (אישית צורת המחשבה הזו שאומרת שיש גיל שבו מה לעשות, המצב אבוד, לא לרוחי ), אבל אין שום סיבה שאם תשקיע ותלמד, לא תתקדם ותגיע להישגים נאים .
אל תתן לפרט שולי כמו גיל לערער את הרצון ליצר מוזיקה, רק קח בחשבון שתצטרך להשקיע, ולאורך זמן בעיקר אם אתה באמת כישרוני וחרוץ,או אז יש סיכוי להכל, שום דבר לא יוכל בפני הרצון.
אני רוצה להתחיל לנגן, אבל אין לי בבית פסנתר/ קלידים הינו טיעון נוסף .
מומלץ עדיין לא לקנות פסנתר, בתור שלב ראשון . אם אתה לומד אצל מורה פרטי לפסנתר\קלידים, כדאי שתמצא לך מקום, בו ניתן להתאמן. זה יכול להיות בית חבר שתבוא אליו ,או אולם השכרת פסנתרים שתשלם בו עבור שעת אימון .
אפשר, וזו גם האופציה הנוחה ביותר, להשכיר פסנתר אליך הביתה לתקופת ניסיון - חודש עד שנה .
מומלץ להשכיר פסנתר - אבל צריך לשלם על דמי ההובלה והכיוון .ישנם מספר מקלדות עם מגע כבד שאני אישית אוהב. אל תקנה פסנתר עד שאתה בטוח שתרצה להמשיך לנגן. קח לך תקופת ניסיון - שיכולה לנוע בין חודש לשנה או אפילו יותר - ורק בסופה תחליט מה דעתך והאם אתה רוצה להמשיך. רק כשאתה בטוח שתתמיד, תשקול קניית פסנתר.אחרת לך על מקלדת עם קלידים שקולים .אין צורך לקנות אורגן כי המדובר בכלי אחר. האקסיומה היא : פסנתר איננו אורגן ואורגן איננו פסנתר.
אין לי תקציב לפסנתר חדש
ישנן המון חלופות לפסנתרים חדשים ורובן מעולות, כאמור לא חייבים לקנות אחד חדש,הנפוצות שבהן :
1. ניתן לקנות פסנתר יד שנייה - שים לב שלא יהיה פסנתר במצב גרוע מכנית, אלא רק פסנתר שכבר ניגנו עליו. לא מומלץ ועדיין משמיע צליל טוב .זה לא חכם, להשקיע הרבה בקניית פסנתר לא מכוון או שזקוק להרבה שיפוצים - מכיוון ששיפוץ פסנתר הוא דבר יקר יחסית ובכסף אתה יכול לקנות פסנתר יד שנייה ללא פגמים.
2. ניתן תמיד לקנות פסנתר חשמלי עם קלידים שקולים (ו\או קלבינובה שבה הקלידים דומים בצורת המגע לקלידים.) הרבה אנשים סבורים שאין אלה תחלופות הולמות לפסנתר,זה נכון כי בכלים חשמליים אין עומק צליל,או מגע שמתקרב לפסנתר, אמנם ניתן לבצע בדיקה ולמצוא כלי מתאים לאימונים .
איפה לקנות פסנתר?
אני עובד עם מספר ספקים ואוכל לסייע בידך להשיג פסנתר ואולי אף לקבל הנחה .
בגדול : מצא לך חנות פסנתרים אמינה, מקצועית ובעלת שירות טוב, לך אליה להתייעצות. אל תלחץ - גם אם לא תמצא את הפסנתר שאתה רוצה בביקורך הראשון בחנות, אתה יכול לחפש בחנויות אחרות או לשוב אלייה. אל תקנה פסנתר שאינך מעוניין בו רק בגלל שאתה להוט לקנות כבר פסנתר. אם אינך מכיר חנות פסנתרים מקצועית ואמינה, שאל חבר שמבין בתחום .
אז איך להתחיל ? איזה פסנתר לבחור?
הפסנתר שאתה קונה אמור לענות על כל הקריטריונים הבאים:
1. עמידות. אל תקנה פסנתר שכשמנגנים עליו, מפחדים שהוא יתפורר מתחת לידיים. שים לב שפנסתר אמור לשמש אותך שנים רבות.
2.צליל. הצליל של הפסנתר משתנה מדגם לדגם, מחברה לחברה. מומלץ מאוד לנסות את הפסנתר לפני שקונים אותו. בדוק את הצליל והאם אתה אוהב אותו.
3. מגע. לכל פסנתר מגע משלו. יש הסוברים כי אין שני פסנתרים בעולם שמרגישים אותו הדבר, גם אם שניהם חדשים, ועוד לא נגעו בהם, ושניהם בדיוק מאותו הדגם - הם לא.
4. גודל. מידות הפסנתר צריכות להתאים לגודל החדר שבו הוא עומד להיות . אם אין מספיק מקום לפסנתר, אפשר לפנות מקום למקלדת שקולה .אם נוסעים לראות פסנתר, אפשר למדוד אותו או לראות בערך אם הוא מתאים לגודל הרצוי. מומלץ גם למדוד את המקום בו הוא עומד להיות לפני הקנייה, כך תוכלו לבדוק שהפסנתר אכן יכנס למקום שמיועד לו.
5. צורך. לכל פסנתרן צורך משלו: יש כאלה שהכי חשוב להם הצליל, יש כאלה שלא מסוגלים לגעת בחשמליים,למשל. אם אתה תלמיד מתחיל, למשל, אין שום סיבה שתקנה פסנתר כנף יוקרתי. ואם אתה מחפש פסנתר עמיד ואיכותי שישמש אותך ואת כל בני ביתך שנים רבות - אולי כדאי לשקול קניית פסנתר חדש ולא יד שנייה. זכור שהפסנתר אמור לשמש אותך הרבה מאוד זמן, וקיים סיכוי גדול מאוד שלא תחליף אותו בפסנתר אחר.
6. שכנים. לתושבי בתים משותפים, בניינים, הורים שישנים בצהריים וכ'ו מומלץ לקנות פסנתר חשמלי. אם מישהו בסביבתך עלול לסבול מכך שאתה מנגן בשעות מסויימות (אני לא מדברת על שעות הלילה המאוחרות, אלא על שעות אחה"צ), עדיף שתקנה פסנתר אקוסטי עם חיבור לאוזניות ( בארץ של חברת קוואי\ימאה ). תוכל לחבר אוזניות ולנגן מתי שרק תרצה.
7. מחיר. מחירו של הפסנתר ישתנה בהתאם לדגם, החברה, סוג הפסנתר, איכותו וכ'ו. כדאי להחליט מראש על התקציב. כמו כן, מומלץ לעשות "סקר שוק" קטן: לבדוק סוגים שונים של פסנתרים לפני שבוחרים את הפסנתר שרוצים.
הפסנתר היקר ביותר יהיה, כמובן, הכנף. אחריו בא לאחר מכן האורגן, ואז אורגנית. אמנם יש גם מקלדות חשמליות מאוד יקרות שעלולים לעלות יותר ונותנים הרבה יותר אתם מעוניינים (חבר שמנגן, מנהל חנות מנוסה, או אפילו אנחנו).
נחמדות. נו, גם זה משנה! אף אחד לא רוצה מורה נשכן, מפחיד ומאיים.
בהצלחה!