מניות
המושג מניות הוא מושג מוכר ונפוץ, וגם מי שלא סחר מימיו בשוק ההון יודע בדרך כלל כי מניה היא סוג של בעלות על חברה כלשהי. אז נכון, מניה היא באמת מעין נייר בעל ערך, תעודה אם תרצו, המעידה על חלק מבעלות בחברה מסוימת. עם זאת, מניה היא גם נכס אשר ערכו משתנה בהתאם לגורמים רבים ואשר ניתן לסחור בו. במאמר זה ננסה להסביר מהן בדיוק מניות, מה הקשר בין מניות ובין חברות, מיהם בעלי מניות וכיצד ניתן לסחור במניותיה של חברה מסוימת.
על חברות ומניות...
כחלק מן התהליך של הקמת חברה חדשה בישראל, מחליטים מייסדי החברה על כמות המניות בה ועל הערך הנקוב שלהן. אותן מניות הן יחידות הבעלות על החברה, וכל המניות יחד מהוות את מלוא הבעלות. מניות החברה מחולקות בין המייסדים והמשקיעים כך שכל אחד מחזיק בחלק היחסי של המניות. אם לדוגמא החליטה החברה על הנפקת 100 מניות, אזי מי שמחזיק ב-20 מהן מחזיק ב-20% מהבעלות על החברה. למחזיקי מניות של חברה ישנן שלוש זכויות עיקריות- הראשונה היא השתתפות בקבלת ההחלטות של החברה המתבטאת באמצעות זכות הצבעה באסיפת בעלי המניות שלה, השנייה היא הזכות לקבלת החלק היחסי של רווחי החברה, המכונה דיבידנד, והשלישי הוא הזכות לקבלת החלק היחסי של הנכסים שיישארו לאחר פירוק החברה.
על חברות פרטיות וחברות ציבוריות
כעת משהבנו מהן מניות ברור לנו כי מניה היא נכס בעל ערך כספי מסוים, הנגזר משווי החברה, נכסיה ורווחיה העתידיים, וכנכס היא כמובן ניתנת למכירה ולקניה. העברת מניות מאדם אחד לאחר לא חייבת להתבצע באמצעות הבורסה, ובמקרה של חברה פרטית הדבר מבוצע באופן ישיר בין המוכר לקונה. כאשר חברה רוצה להציע את מניותיה לציבור כולו, ולא לקונה מסוים, ולאפשר לציבור מסחר במניותיה, או אז היא פונה לבורסה לניירות ערך ומבצעת הנפקה של מניות לציבור.
ההנפקה בבורסה מבוצעת באמצעות חברת חיתום, היא מחייבת את החברה לעמוד בשורה של כללים אשר נקבעו על ידי הרשות לניירות ערך, היא כרוכה בעלויות לא מועטות ובחשיפה לא מועטה של החברה ונתוניה, אך בסופו של יום מוצעות מניותיה של החברה לציבור, ואילו הציבור מגיש הצעות לרכישתן. התקבולים עבור אותן מניות שרכש הציבור מגיעים לקופתה של החברה וכך משמשת הבורסה מכשיר עבור החברה לגיוס הון. מרגע זה מניותיה של החברה נמצאות בידי הציבור, הן ניתנות למסחר בבורסה וקופתה של החברה לא תושפע באופן ישיר מירידה או מעלייה בערך המניות, בדיוק כפי שהיא לא תושפע מפעולות מסחר המבוצעות בהן.
מסחר במניות בבורסה
השוק שאותו תיארנו, בו חברות מנפיקות את מניותיהן לציבור הרחב, מכונה שוק ההנפקות או השוק הראשוני, והוא מהווה רק חלק קטן מהמסחר במניות. השוק המשני הוא השוק בו אותן מניות שהונפקו כבר בעבר נסחרות בין משקיעים שונים אשר קונים ומוכרים אותן. מחיריהן של מניות הנסחרות ב בורסה מושפע מגורמים רבים, אשר בין העיקריים שבהם ניתן למנות את ההון העצמי שלה, את נתוני הרווח שלה, מצב הענף בו היא פועלת, מצבה בשוק התחרותי, חוזים והסכמים אשר נחתמו או פגו ועוד. למעשה כל גורם המשפיע על פעילותה העסקית של החברה, על יכולתה לייצר רווח עבור בעלי המניות שלה, על יציבותה או על המשכיותה ישפיע באופן ישיר גם על שווי המניות שלה. כמובן שפעילות ציבורית בתחום בה פועלת החברה, תקנים ותקנות, טלטלות המשפיעות על הענף בה פועלת החברה או פעולות של מתחרים גדולים בענף יכולות גם הן להשפיע.