תגלית: פיוטים נשכחים ממזרח אירופה נחשפו וכונסו באלבום ייחודי בביצוע שלומי הוניג
רוב הניגונים והפיוטים שאבדו מההיסטוריה היהודית זכו לעדנה ולחיים חדשים
מאת חיים נוי
פיוטים וניגונים מההיסטוריה היהודית שנשכחו ואבדו, נחשפו בידי בעל תפילה תל אביבי, שלומי הוניג שכינס חלק מהם לאלבום ייחודי " זיכרונות מגרמניה" והם זכו לעדנה ולחיים חדשים באלבום הבכורה שלו .
האלבום בסגנון מוזיקה יהודית, מסורתית, קלאסית, נוצר בעקבות תווים שנמצאו במשפחתו של הוניג מודפסים באנציקלופדיה גרמנית ישנה על יהדות.
הייחוד של האלבום בכך שהוניג ליקט את הפיוטים והניגונים נוסח אשכנז שפחות נפוצים ומקבלים כאן והעניק להם צבע מוזיקלי וירטואוזי חדש.
מתוך המניע של חקר ההיסטוריה והמורשת של משפחתו, שואב הוניג את ההשראה
מהמקורות, התפילה והניגון היהודי שיכול לדבר לכל העדות, והעניק חשיפה לחשיבות שימור המורשת של עמנו.
הגילויים אירעו כבר בשנות ה-90 כאשר הוניג הגיע לסבו וסבתו מרדכי ומרים הוניג, כדי לעזור להם בניקיון לפסח. עיקר עזרתו הייתה בניקיון הספרים הרבים והעתיקים.
במהלך הניקיון, נתקל בסדרת ספרים ישנים ועבי כרס. הסתבר כי הייתה זו סדרת ספרים מלקסיקון גרמני עתיק אודות פיוטים יהודיים נשכחים. כשפתח אחד מהם ראה שהם כתובים בגרמנית והיה להם מראה גרפי של אנציקלופדיה בת חמישה כרכים – הדפים היו עבים והכיתוב בו מודפס בשני טורים. תמונות רבות משובצות לאורך כל האנציקלופדיה, חלקן מופרדות מהדפים הכתובים עם נייר פרגמנט. בחלקם ישנם תווים המודפסים כמספר שורות ובדפים שלמים. בדיקה העלתה כי הכרך הראשון הודפס ב-1927.
סבו סיפר לו טרם מותו כי זאת אנציקלופדיה על יהדות שהייתה בבית הוריו בהמבורג, גרמניה.
לאחר שגם סבתו נפטרה, הגיע שלומי הוניג עם חבר מוזיקאי לנחם את אביו. הוא הציגבפני המוזיקאי את אחד הכרכים וביקש שיזמזם את התווים. כיוון שלא הכיר רבות מן המנגינות. צילם את כל התווים המודפסים וכך נחשפו הניגונים העתיקים שסללו את הדרך ליצירת האלבום המוזיקלי.
יחד עם המוזיקאי גל פייזר, בוגר האקדמיה למוזיקה בירושלים, שהביע עניין רב והתלהבות, החלו ההקלטות. כבר בתחילת הדרך, קיבלו השניים פרגון רב ממגוון רחב של אנשים. הן חילונים והן דתיים ומעדות שונות.
שלומי הוניג, 44, בעל תפילה שנים רבות. נולד בקיבוץ חפץ חיים וכיום גר בתל אביב.
באלבום ישנם 10 פיוטים וזמירות. שלומי הוניג שר בלויי מקהלה ושזר בדפי האלבום את ההיסטוריה של הלחנים העתיקים. הוא הוסיף פרטים על המחברים ועל המעבדים המוזיקליים מהמאה ה-18. בין היתר כלול באלבום הפיוט "הושע נא" בלחן עתיק שמקורו בפולין, ברח דודי- פיוט מזרח אירופי עתיק, השיר חד גדיא בלחן מסורתי עתיק מדרום גרמניה, ועוד שירים כמו ריקוד החתן, לכה דודי, פורים שמח ועוד.
יש לציין את קולו הברור והצלול של שלומי הוניג המקפיד להגות כהלכה וברהיטות את המילים ולשיר באורח מרגש את השירים העתיקים. המקהלה המלווה היא משובחת והליווי התזמורתי מוצלח. גל פייזר אחראי לעיבוד ולהפקה המוזיקלית של האלבום..
מאסטרינג – נדב כץ. צילום- רומן חנוכייב.
הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים. מבקר מופעים ומוזיקה.