מאת: ברברה ברזין "Barbara Berzin" הסטודיו להכשרת מעצבי פנים.
אחד האתגרים בעיצוב הבית הוא ההתמודדות עם גופים ואביזרי חימום קבועים כגון :תנורי גז ,סולר ,תנורי ארובה ,קמינים למיניהם ,יחידות מזוג אויר וכו'.
גופי החימום הללו - מטבע הדברים ,ממוקמים במקומות אסטרטגיים ביותר, אולם יש לציין כי החלק האסתטי שלהם אינו בהכרח הצד החזק שלהם.
הפתרון מתחיל בהגדרה הראשונית של גוף החימום שבחרנו להכניס לביתנו .צריך לדעת ולהחליט האם אנו "מודים" בקיומו של גוף החימום הזה ולפיכך נשארים נאמנים לו ,מרשים לו להראות ,ואפילו מדגישים אותו כאלמנט עיצובי .הדרך פילוסופית השנייה אומרת :אנחנו צריכים לחמם את הבית ,עלינו למקם אביזר חימום מתאים אבל "הבה ונתחכמה לו" :בואו ונסתיר אותו ונעשה ממנו משהו אחר ,אסתטי יותר ואפילו ניתן לו תפקידים פונקציונאליים נוספים .שתי הגישות טובות ולכן ננסה להתמקד בדרכים לעשות זאת בצורה נכונה.
ראשית הדרך היא בתכנון מיקומם המדויק של גופי החימום עוד בשלב התכנון הכללי המוקדם. לא להיזכר ברגע האחרון כי הנה מתחשק לנו איזה קמין קטן בסלון . . .הסיכוי שהקמין הזה יראה כטלאי או כמשהו שהונח באקראי הוא סיכוי גדול מדי
צריך לזכור שקמין הוא אלמנט מברזל ,יש לו ארובה שחורה החוצה את חלל הבית עד הגג ,ונוכחותו חזקה ושתלטנית .לכן מומלץ להשאיר לו במה ותפאורה נכונה ,כדי שיוכל לככב כמו שחקן ראשי הגון - עם כל הדרמה הנחוצה לו.
מומלץ מבחינה פונקציונאלית לשים את הקמין באמצע הדרך בין המטבח לסלון .לא קרוב מדי לאזור הישיבה - כדי שלא יחרוך את אחד המסובין!
מבחינה אסתטית ,אפשר את הקיר שברקע לצבוע בצבע שונה משאר הקירות ,או לצפותו באבן מיוחדת ,חומר אחר וטקסטורה שונה ,כדי לתת לו את הרקע הנכון את הארובה מומלץ להשאיר חשופה. ולהשאירה נאמנה למה שהיא באמת.
טיפ מספר 1:
אחד הדברים החשובים ביותר בעיצוב פנים הוא שעל כל אלמנט שאנו ממקמים בבית להראות כאלמנט שתוכנן להיות שם מלכתחילה וכי בתכנון הזה הושקעו הרבה מחשבה והגות .כל דבר שנראה מונח באקראי ובטעות או מחוסר ברירה ,הנו מנוגד לתפיסת עיצוב הפנים .
ישנם גופי חימום שרצוי להצניעם ולהסתירם (יחידת מיזוג אויר מפוצלת ) וישנם כאלו שאפשר להראותם במלוא תפארתם (קמין ,אח).
טיפ מספר 2:
מזגן עילי איננו יכולים לכסות ולכן יש להצניע אותו מבלי לפגוע ביכולת התפקודית שלו. ליחידה כזו אנחנו מתייחסים כמו לאלמנטים פונקציונאליים נוספים בבית ,אשר יש להם נוכחות חזקה ,כמו ארון קיר או מקרר .גם את אלו אנחנו "חייבים" ,אבל בואו נשים אותם מאחורי האוזניים . . . למה הכוונה?
ארון קיר יש למקם במקום שהוא בגבנו ,לאחר שצעדנו צעד אחד לתוך החדר. כך הוא "יאבד" מנוכחותו ,והחדר יראה מרווח יותר. התייחסות דומה יש לתת גם למקרר שבמטבח ובענייננו - גם ליחידת מיזוג האוויר העילית.
בתכנון מערכת מיני מרכזית, במידה ויש בבית אינטרסול, הבוידם המוכר, אפשר לנצל אותו למעבר תעלות המערכת. החיסרון הוא איבוד מקום אחסון, אבל מניסיוננו אנו יודעים שהאחסנה בבוידם מיועדת לחפצים שבמילא אין לנו צורך בהם אבל לא נעים לנו להודות בכך...
בתכנון מערכת מזוג אויר מיני מרכזית - יש לתת תשומת לב רבה למיקום ולגודל הגרילים, צריך להימנע ממיקום אקראי או ממתן דרור לכשרון היצירתי של המתקין. רצוי למקם אותם מעל פתח הדלת ,באופן סימטרי או במקום מתאים אחר, בו הגריל לא יבלוט מדי. בכל מקרה לא מעל רהיט או פריט מיוחד, כי הגריל הנ"ל אינו תמונה או קישוט.
תקרת גבס שהונמכה למטרת הכנסת תעלות מזוג האוויר, מקטינה את החדר אולם, יש בה גם יתרון. ניתן להשקיע בתוכה סוגים שונים של גופי תאורה, אשר איננו יכולים להשקיע בתקרת בטון רגילה. כאן ניתנת לנו ההזדמנות לעצב את תקרת המסדרון למשל ,בצורה בצבע ובעזרת תאורה ייחודית ולא שגרתית .אפשר ליצור אוירה מרגשת ,דרמטית או רומנטית בעזרת תאורה שנראית כנצנוצי כוכבים או על ידי אפקטים וצבעוניות קסומים אחרים.
ישנם גופי חימום שאותם נשמח לכסות ולהצניע מחמת היותם מגושמים וחסרי - חן. כאלו הם, לדוגמא, המאייד של יחידת מיזוג אויר מפוצלת הקבוע בקיר, קרוב לרצפה. האפשרות הטובה ביותר היא לבנות סביבו רהיט הממלא שני תפקידים: גם מסתיר את "יופיו" של האלמנט וגם יכול לשמש כפריט פונקציונלי כמו בר למשקאות ולכוסות או לתצוגה דקורטיבית של חפצי-חן ואמנות.
בתכנון רהיט כזה צריך לזכור להשאיר פתח לטיפול במנגנון (לפתיחה או לפרוק) וכמובן, להשאיר את פתח יציאת האוויר. את הפתח הזה אפשר לעצב כיד הדמיון הטובה, על ידי שימוש בסבכת עץ, "משרבייה", סורג מתכת דקורטיבי או אלמנט עיצובי מיוחד אחר.
אח לחימום, שייך לקבוצת האלמנטים שאנו רוצים להדגיש בבית ולתת להם את הכבוד הראוי. גם את מיקומו יש לתכנן מראש ולהשתמש בחומרים ,טקסטורות וצבעים השונים מאלו הנמצאים בסביבתו. יש לדאוג לצדו למקום אחסון גזרי עצים לשימוש מיידי (אחסון המלאי לחורף יהיה במחסן או בחצר) ולכלי השימוש בו. ראוי להתייחס אליו כאל אלמנט מודגש, לבנות אותו על בימה ולהאיר אותו בתאורה מיוחדת. כאן אפשר לצאת מן השגרה ולהשתמש בתאורה מפתיעה מהרצפה או מצידיו, כדי להוסיף לו דרמה ועניין.
ועכשיו - שיהיה לכם חורף חם ונעים!
מומלץ להתייעץ עם בוגר לימודי עיצוב פנים