תעשיית רכב היא תעשייה שקיימת בישראל כמעט מאז הקמתה, אם כי כיום מייצרת התעשייה הזו בעיקר אוטובוסים, משאיות ורכבי שטח המיועדים לשימוש צבאי ובטחוני, ופחות כלי רכב פרטיים. בנוסף מיוצרים מיניבוסים, אוטובוסים עירוניים, כלי רכב לצרכי תיירות ולשימוש התחבורה הציבורית וכן כלי רכב ממוגנים לתחבורה ציבורית ולהעברת אסירים. כלי רכב פרטיים כמעט ואינם מיוצרים בתעשיית הרכב בארץ כיום, על אף שיוצרו כאן בעבר ג'יפים, רכבי סוסיתא ומגוון סוגי רכבים פרטיים אחרים. עיקר הייצור של רכבים פרטיים מתבצע כיום במדינות זרות באירופה, בארה"ב ובמזרח. כך שהחברות השונות שכן פועלות בתעשיית הרכב בארץ מפתחות מוצרים רבים אחרים כגון מיגון לרכבים צבאיים, תוספות שריון ועוד. חברות נוספות בארץ מפתחות, מייצרות ומשווקת מוצרים המיועדים לתעשיית הרכב, כמו גששים, מסכי מגע, מדי טווח ובקרים מתוכנתים מסוגים שונים ולשימושים מגוונים. מוצרים אלה אינם מוגבלים לתעשיית רכב בלבד, אלא משמשים גם לצרכי תעשיות אחרות שתהליך הייצור בהם דורש אוטומציה ותכנות של סדר פעולות מוגדר ומדויק.
המבנה של בקרים מתוכנתים
בקרים מתוכנתים הם התקנים המבוססים על מיקרו-מחשב. תפקידו של בקר מתוכנת הוא לבצע בקרה על פעולתה של המערכת לפי התכנות הקיים בו. בקר מתוכנת מורכב מחומרה ומתוכנה, כאשר החומרה שלו מכילה מעבד אחד או יותר, כרטיסי כניסה ויציאה, תקשורת וכיו"ב. הבקרים השונים גם מורכבים מסוגים שונים של כרטיסים, אביזרי חומרה, תקציב ושיקולים אחרים הקשורים בתכנון המערכת. המשותף לכל הבקרים המשותפים הוא השימוש ביחידות בסיסיות קבועות – ספק כוח שמזין את הכוח בבקר, יחידת עיבוד וכן כרטיסי כניסה ויציאה. ישנם בקרים מתוכנתים גדולים, ולהם יכולת לטפל בכמות רבה של כניסות ויציאות, מעשרות ועד אלפים. ברמת התוכנה, הבקרים מתוכננים היטב כך שניתן לתכנת בהם סדרי פעולות והם מוגנים מפני תקלות, מכות, תנאי לחות וחום גבוה. סוגים שונים של בקרים מתוכנתים קיימים כיום בשוק, והם מיוצרים לפי סדרות ייצור שונות המותאמות לצרכים שונים בתעשייה. בקרים מתוכנתים משמשים מגוון סוגי תעשייה בארץ, כמו תעשיית מזון, תעשיית ייצור, תעשיית רכב ועוד.
התפקידים והשימושים של בקרים מתוכנתים
בקר מתוכנת הוא התקן או מכשיר אלקטרוני ממוחשב. עיקר תפקידיו הם איסוף מידע, בקרה ושליטה בתהליכים המוגדרים ביעדי הבקר וציוד הקצה המקושר אליו, כדוגמת מנועים או גששים. בקרים מתוכנתים אוספים נתונים דיגיטליים או אנלוגיים, ובאמצעות צירוף מדדים מתוכנתים הם מחזירים מידע על ביצוע פעולה לציוד הקצה. בקרים אלה פועלים בצורה לוגית ולפי הגדרת תהליך וסדר פעולות המתוכנתים מראש. דיאגרמת הסולם של הבקר היא שמכילה את סדר הפעולות הקבוע מראש. עיקר השימושים בבקרים מתוכנתים הוא לצרכי תעשייה מתקדמת ואיסוף מידע מפסי הייצור. הם מתוכננים לצורך תפקוד בסביבות עבודה מורכבות ויש להם יכולת לעבוד בטווח טמפרטורות גדול, עם חסינות לרעש גבוה, עמידות לתקלות, חסינות בפנים זעזועים וחבלות וכן הגנה מפני אבק ולחות, כמו גם תנאי אקלים שונים. הזיכרון של הבקרים המתוכנתים אינו נדיף והוא מאחסן את תכניות המחשב, כך שהם יכולים לבקר על מגוון רחב של התקנים אלקטרומכניים, חשמליים, אופטיים ואלקטרוניים. בבקרים אלה משתמשים כאשר קיים צורך באוטומציה ובהימנעות ממגע אדם. בקר התנועה יכול לשלוט ברמזורים או בתנועת הרכבות, הוא משמש לרכיבים שונים בתעשיית רכב מתקדמת או לצורך תפעול של ציוד תעופתי – איסוף, ריכוז והצגת נתונים במכשור הצוות בכלי הטיס.