כבר בתלמוד ייחסו חשיבות רבה לארוחת הבוקר - וכיום כבר ברור ומוכח שלא טעו בכך. מעבר לעובדה שכיף להתחיל את היום עם דברים טעימים שמענגים את החך, מדובר בארוחה החשובה ביותר ביום מבחינה בריאותית, ובכל גיל.
יש לכך מספר סיבות, כשהראשונה לכך היא המצב שבו הגוף נמצא בלילה - קצב חילוף החומרים יורד כדי שהגוף ינצל לאט את מאגרי האנרגיה, במהלך שעות הצום הארוכות של הלילה. התוצאה היא שאנו קמים עם מעט מאגרי אנרגיה זמינים בגוף, וכדי שנוכל להתחיל את היום כמו שצריך - עלינו לתת לו את המזון הנדרש. רק אכילת ארוחת בוקר תחזיר את הגוף למצב התקין, תעלה את קצב חילוף החומרים ותספק את האנרגיות לפעילויות השונות במהלך היום.
יתרה מכך, מחקרים מצאו גם כי אכילת ארוחת בוקר באופן יום יומי עוזרת להוריד את רמות הכולסטרול הרע בדם ומשפרת את תגובתו של הגוף לאינסולין. בנוסף, ארוחת הבוקר משפרת את הריכוז, את הזיכרון ואת תפקוד המוח, ואף מעודדת חשיבה יצירתית. לא מעט מחקרים הוכיחו כי ילדים ומבוגרים שאכלו ארוחת בוקר היו רגועים יותר והצליחו יותר במשימות שעמדו בפניהם יותר מקבוצת הביקורת שוויתרה על הארוחה החשובה ביום.
מלבד היתרונות הברורים האלו, ארוחת בוקר חשובה במיוחד לאלו שמתכוונים להרזות או רק לשמור על תזונה בריאה ותקינה, ולא רק בשל איזון קצב חילוף החומרים.
כשאנו קמים, מופרש החומר "נוירופפטיד" ברמות גבוהות, חומר שמעלה את החשק לצריכת מתוק. הסיבה לכך הוא שהגוף משדר לנו את כמיהתו לפחמימות לאחר צום הלילה. במידה ומוותרים על ארוחת בוקר, רמת הנוירופפטיד נותרת גבוהה וממשיכה לעלות במהלך היום - כך שבמהלך היום צפויים לנו התקפי רעב שיגרמו בסופו של דבר לאכילה עודפת ומיותרת.
אז מה בעצם כדאי לאכול? ארוחת בוקר איכותית כוללת את כל אבות המזון - פחמימות, חלבונים ושומנים, כשיש עדיפות לפחמימות מורכבות ודגנים מלאים. מומלץ ביותר להוסיף ירקות או פירות, כדי להתחיל את היום עם מלאי ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים שמגבירים את תחושת השובע.
אפשר לראות שבעצם ארוחות הבוקר שניתן למצוא בבית קפה, צימר, מלון וכן הלאה לרוב כוללות הרכב מעולה של ארוחת בוקר - לחם דגנים מלא או גרנולה כפחמימה, ביצים, גבינות ויוגורטים כחלבונים ושומנים איכותיים כמו תיבול הסלט בשמן זית, טחינה, אבוקדו, אגוזים וזיתים.