כדי להוציא רישיון נהיגה יש להתחיל דבר ראשון ללמוד לימודי נהיגה, אחרי לימודי התיאוריה והבחינה עליהם יש ללמוד לימודי נהיגה. לימודי נהיגה הם למידת האופן המעשי בו יש לנהוג.
אחרי שלומדים לימודי תיאוריה נבחנים עליהם, ואם עוברים ניתן להתחיל וללמוד לימודי נהיגה, לימודי נהיגה נלמדים באופן מעשי ברכב. לימודי נהיגה מתקבלים בעזרת מורה נהיגה המוסמך ללמד לימודי נהיגה ברכב בו יש שתי זוגות של דוושות – למתלמד ולמורה, הרכב מסומן עם "כובע" עליו האות ל'.
מה החוק קובע לגבי לימודי נהיגה
בישראל אפשרן להתחיל ללמוד לימודי נהיגה בגיל שש עשרה וחצי אחרי הוצאת "טופס ירוק".
אופן לימוד לימודי נהיגה
התלמיד צריך ללמוד עשרים ושמונה שיעורים כשכול אחד מהם באורך של לפחות ארבעים דקות. המורה יכול לקבוע כמה שיעורים לתת עד שהוא יגיש את התלמיד למבחנים.
לימודי נהיגה מתחלקים לארבעה שלבים: תפעול הרכב, הדרך, התנועה, ומשימות מיוחדות שהתלמיד הלומד לימודי נהיגה חייב לבצע. כשבסך הכול יש לבצע חמישים ושתיים משימות נהיגה מיוחדות.
אחרי הלימוד ישנו שיעור מסכם ואז מבחן פנימי מטעם בית הספר ללימוד לימודי נהיגה בו למד התלמיד ואז המבחן מטעם משרד התחבורה.
הטסט – השלב הסופי
השלב הסופי בתהליך לימוד לימודי הנהיגה הוא הטסט. הטסט הוא המבחן המעשי אליו התלמידים נגשים אחרי שלמדו לימודי נהיגה. לטסט אפשר לגשת החל מגיל שבע עשרה. המבחן נערך על ידי בוחן מטעם משרד התחבורה, והתשובה מתבשרת לאחר זמן.
במבחן המעשי נבדקת רמת הידע של התלמיד בתחומי הנהיגה – כיצד להתנהל במהלך הנהיגה – שליטה על הרכב, השתלב בתנועה, התנהגות נכונה בדרך,פניות, ועוד...
אם התלמיד עבר את הטסט בהצלחה, הוא מקבל רישיון ומוגדר בתואר נהג חדש ובמשך 3 חודשים הוא צריך לנסוע עם מלווה, ואם התלמיד נכשל, הוא יצטרך להמשיך בלימוד לימודי הנהיגה עד שהמורה יגיש אותו לטסט נוסף.
המשימות המבוצעות במהלך לימודי נהיגה
ישנן חמישים ושתיים משימות המבוצעות במסגרת לימודי נהיגה ומתחלקות לארבעה שלבים:
שלב ראשון במהלך לימודי נהיגה – שלב התפעול: כיצד עובדים עם האוטו. השלב כולל עשרים ואחד משימות אותן התלמיד נדרש לעשות.ביניהן:להסיע את הרכב, פעולות הכנה, לתפעל את הרכב – מערכות בטיחות, מידע בקרה, , התנעה, נסיעה בהילוך ראשון, הילוכים, היגוי, עצירה, רברס ועוד...
שלב שני במהלך לימודי נהיגה – שלב הדרך: המסלול בו נוסעים. השלב כולל שתים עשרה משימות אותן התלמיד הלומד לימודי נהיגה יצטרך לבצע. וביניהן: הסתכלות (מראות, שמשה), רברס, עצירה וחניה, נסיעה בנתיבים, צמתים ופניות, חנייה במקביל ועוד...
השלב השלישי במהלך לימודי נהיגה הוא שלב התנועה – התמודדות עם מצבי מתן זכות קדימה השלב כולל עשר משימות אותן יצטרך התלמיד הלומד לימודי נהיגה לבצע וביניהן: מהירות, עקיפה, חניה בהתאם, שמירת רווח, מתן זכות קדימה ועוד.
השלב הרביעי במהלך לימודי נהיגה הוא שלב המשימות המיוחדות – תשעה משימות מיוחדות אותן התלמיד יצטרך לבצע וביניהן – דרכים שאינן עירוניות, שוליים, סכנה, דרכים הרריות, מסילה, החלקה, רכב ביטחון, תאורה.