בעשור האחרון הפכה הסיגריה האלקטרונית לשיגעון של ממש במערב. המודעות ההולכת וגדלה לנזקי העישון, ובעיקר החקיקה המחמירה שהוחלה במדינות רבות בעולם כנגד עישון במקומות ציבוריים דחפו את קהל המעשנים לחפש תחליפים שיקלו עליהם את תהליך הגמילה מעישון. הרעיון לסיגריה אלקטרונית עלה לראשונה עוד בשנות השישים אך פריצת הדרך האמיתי הגירה בתחילת שנות ה- 2000 כאשר רוקח סיני בשם הון ליק הגה את הרעיון עליו מתבססת הסיגריה האלקטרונית המודרנית.
ניתן לחלק את המבנה של רוב הסיגריות האלקטרוניות לשלושה חלקים: הקארטרידג' (מחסנית) - מיכל בו מאוחסן נוזל המשמש לקיטור שמדמה עשן סיגריה, האטומייזר - רכיב שאחראי על הפיכת הנוזל לקיטור המדמה עשן, ומקור כוח - לרוב בטרייה רגילה ניתנת להטענה עם חיבור USB. אופן הפעולה של סיגריה אלקטרונית טיפוסים היא כדלקמן: תחילה יש להפעיל את מקור הכוח של הסיגריה (בחלק מהדגמים ההפעלה היא אוטומטית בעת השאיפה ובחלק יש להפעיל את הסיגריה באמצעות כפתור בכל פעם מחדש). לאחר שהיחידה הופעלה, בעת השאיפה זורם הנוזל מהמחסנית לתוך האטומיזר ובא במגע עם הגורם המאדה. הנוזל הופף לקיטור דמוי עשן וזורם בחזרה למחסנית, משם הוא נשאף דרך הפיה.
החלקים מהם מורכבת סיגריה אלקטרונית ניתנים ברוב המקרים לשימוש חוזר ולהחלפה (את האטומייזר יש להחליף מדי תקופה מאחר ועם הזמן פעולתו נשחקת והוא שובק). כמו כן יש להחליף כמובן את מילוי הנוזלים כשהנוזל נגמר. בחלק מהדגמים האטומייזר והמחסנית אוחדו לרכיב אחד לשימוש חד פעמי בשם קרטומיזר (שילוב של קרטרידג' ואטומייזר). מאחר ועלות רכיב זה זולה יותר אמור הקרטומייזר להוזיל את עלות השימוש הכוללת בסיגריה.
קיים מגוון גדול מאוד של נוזלים לסיגריה אלקטרונית שבאים בטעמים שונים ומשונים. בין השאר נמכרים נוזלים לסיגריה אלקטרונית שמדמים טעמים של סיגריות ידועות כגון מרלבורו או קאמל, נוזלי סיגריה בטעמי וניל ושוקולד ואילו נוזלים בטעם עודת תפוחים. גם הסיגריות צמן באות בעיצובים שונים ומשונים בסגנון מהודר או פשוט, מתכתי או עץ וכולי.
לפני הרכישה מומלץ לבצע השוואת מחירים של סיגריות אלקטרוניות באתרי מכירות שונים. באופן כללי המחירים באתרי קניות בסין זולים משמעותית ממחירי יבואנים מקומיים אך קיימים גם הבדלים בין האתרים הסינים השונים בנוסף למבצעים וקופונים תקופתיים.