אחד התחומים המתפתחים והמעניינים ביותר של הדברה הוא ההדברה הביולוגית. בהגדרה, מדובר על התערבות יזומה של בני האדם במערכות אקולוגיות במטרה לשלוט באוכלוסיית המזיק אותו רוצים להדביר באמצעים אקולוגיים ובשיטות ביולוגיות. היתרונות של שיטות אלה הוא שנחסכים מאתנו חומרי הדברה כימיים, אשר יכולים להיות מסוכנים ורעילים לנו ולסביבה כולה.דוקטור פוליש מסביר כיצד מתבצעת הדברה כזאת ומה הם היתרונות והחסרונות שלה?
מאת: ד"ר פוליש
ביצוע הדברה ביולוגית
בשנים האחרונות, בעקבות העלייה במודעות לשמירה על הבריאות ועלהסכנות השונות שיכולות להיגרם כתוצאה משימוש בחומרי הדברה כימיים שונים,עלה הצורך – בחקלאות בפרט – בפיתוח שיטות הדברה אשר, אינן משתמשות בחומריההדברה האלה, שעלולים להיות מסוכנים הן לאדם והן לסביבה כאמור. לשם כך,פותחו שיטות שונות, כדי לבצע את ההדברה באמצעים ביולוגיים. אחת הדוגמאות הטובות לכך הוא שימוש בדגים מזן מסוים כדי לבצע את הדברה של יתושים. אחת הדוגמאות האחרות לביצוע הדברה ביולוגית היא באמצעות פיזור זבובים זכריםעקרים כדי לשלוט באוכלוסיית הזבובים.
בכל מערכת אקולוגית ישנו טרף וטורפים. הכנסת טורפים טבעיים למערכת אקולוגית בה הם לא היו קיימים יכולה לסייע לצמצם את אוכלוסיית המזיקה מסוים, שמשמש כטרף בעבור הטורף. שיטה נוספת אשר יושמה במקרים שונים הוא שימוש בפטריות שונות, ואפילו בחיידקים שונים כדי לבצע הדברה של מזיקיםמסוימים.
החיסרון – הפרת המאזן האקולוגי
אמנם הדברה ביולוגית חוסכת מאתנו ומהסביבה את החשיפה אלכימיקלים מסוכנים, אולם חשוב להבין כי קשה מאוד לחזות את ההשפעות המדויקותשל ההתערבות במערכת ומובן, שכאשר אנחנו מכניסים טורף עליון חדש – הרישאנחנו עלולים למצוא את עצמנו עם מזיק חדש – וההשלכות של כל זה עלולות להיות הרסניות למערכת האקולוגית ולמטרה שלשמה התערבנו בתהליך מלכתחילה.