איך אדע לטיפול EMDR מתאים לי?
א. מהו הזמן הנכון לפנות?
בקצרה:
לעיתים אנו במצוקה נפשית (חששות, חרדות ופחדים) או שאנו מרגישים שיש כל מני מעצורים פנימיים שלא נותנים לנו להתקדם.
ומעט יותר בהרחבה:
א. כשאנו חווים סימפטומים שגורמים לסבל, רגשות דכדוך וייאוש, סיוטים, התקפי בכי, תחושות נחיתות, , כמו התקפי זעם, התנהגויות פיצוי (מזון/מין/קניות) חרדה,וכדומה. רוב האנשים חווים סימפטומים מסוג זה לפעמים, אך יש כמה סימנים ברורים שמראים לנו שהמצוקה שלנו אמיתית וזה הזמן לשקול פנייה כדי לקבל סיוע: עוצמת הרגש, השלכותיו על תחומי החיים האחרים והמינון שלו (עד כמה הוא שכיח).
ב. כאשר אנו בשיאו של משבר, או כאשר יש בעיה להתמודד עם חוויה שעברנו או שנעבור בעתיד. מדובר, כמובן, בחוויות טראומתיות, כגון תקיפה, אובדן, מחלה, תאונת דרכים, וכו'..., אך בנוסף מדובר גם בקשיים בהתמודדות עם חוויות שכיחות יותר, כמו פרידה, צמצומים, דחייה (זוגית או חברתית), וכשלון או פיטורים בעבודה.
ג. כאשר מרגישים תקיעות בחיים: שיתוק וחוסר יכולת להמשיך במצב הקיים והן לשנות אותו. תחושה של מבוי סתום, אולי יחסים בין-אישיים לא מתגמלים, קריירה לא מוצאים בה סיפוק, תחושת ריקנות בחיים ואובדן מטרות.
דוגמאות:
• התמודדות עם אירועים טראומתיים –תאונת דרכים, תקיפה, פיגוע, מוות של אדם קרוב וכד'.
• התמודדות עם משברי חיים –גירושין, בגידה, פרידה, פיטורים, אבטלה, טראומת לידה וכד'.
• התמודדות עם חרדה ופוביות – פחד קהל, חרדת בחינות, חרדת ביצוע, חרדת נהיגה, פחד מכלבים, פוביה דנטלית, סיוטים חוזרים וכד'.
• שינוי דפוסי התנהגות חוזרים –, התקפי זעם, בחירות שגויות חוזרות, קשיים בקשרים אינטימיים, דחיינות, קושי בקבלת החלטות וכד'.
• שיפור הישגים באמצעות הסרת חסמים למצוינות – שיפור הישגים ספורטיביים לפני תחרויות, שיפור הישגים אקדמיים בבחינות באוניברסיטה, בפסיכומטרי וכד'. שיכוך חרדות ביצוע של אמנים לפני הופעות ולפני אודישנים, שיפור היכולת של אנשי עסקים להציג פרזנטציות או לנהל מו"מ מוצלח, חיזוק תחושת הערך לפני בקשת קידום או העלאת שכר במקום העבודה וכד'.
בחנו את עצמכם:
• האם לעיתים אתם חווים רגשות שליליים במשך תקופה ארוכה, בעקבות משבר או אירוע, אשר אינם חולפים מעצמם?
• האם אתם לפעמים מרגישים שמשהו עוצר אותכם מבפנים, או אולי מונע ממכם להתקדם למרות אתם יודעים מה עליכם לעשות?
• האם ראיתם דפוס חוזר בהתנהגות שלכם, אשר גורם לעיכוב בחיים האישיים או המקצועיים, ואשר למרות שהינכם מודעים אליו זה לא מונע ממכם לחזור עליו?
• האם לעיתים אתם חווים תחושה לא נעימה, או חששות ופחדים, אשר גורמים לכם להימנע מלדבר בפני קהל, ולסגת כשאתם נמצאים במרכז, או לוותר על קידום חייכם האישיים או המקצועיים?
• האם כאשר ניצבת בפניכם משימה מאתגרת, בתחום ספורטיבי, מקצועי או אישי, ואתם זקוקים לחיזוק נקודתי?
אם התשובה הייתה "כן" על אחד מהסעיפים לפחות – אזי טיפול EMDR יכול לסייע.
ג. אז איך טיפול EMDR יכול לסייע?
א. הוספת הבנה עצמית וסביבתית
סוגי טיפול רבים בנויים על הנחת המוצא, שאומרת שברגע שהאדם מודע למה שמניע אותו – בעיותיו ייפתרו. ולכן הטיפול מתמקד אך ורק ביצירת מודעות לתהליכים תוך-נפשיים ובין-אישיים. בפועל, זה רחוק מלהספיק, ויש צורך להוסיף נדבך על המודעות והרצון: יכולת לבצע שינוי. יכולת נבנית בטיפול באמצעות שני תהליכים מרכזיים:
ב. "הסרת שלשלאות רגליים" – עיבוד ממוקד באמצעות EMDR על זיכרונות ואירועים שליליים מהעבר - זיכרונות של אירועים טראומתיים בעבר נוטים להמשיך לרדוף אותנו ולהשפיע לרעה גם על ההתנהגות בהווה. הדרך הטובה ביותר הקיימת לעיבוד זיכרונות מטרידים היא גישה טיפולית בשם EMDR.
ג. רכישת כלים חדשים (לחשיבה, לניתוח סיטואציות, להתמודדות, לעיבוד רגשי) ועידוד להתנסות בחוויות חדשות.
לקבלת המדריך מיוחד: - כל שעליך לדעת כדי לבחור את הטיפול הפסיכולוגי המתאים לך ביותר